BimmerFest BMW Forum banner
1 - 3 of 3 Posts

·
Registered
Joined
·
3 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Hey! Do you all think that my problem could be some serious sludge problem!? cause I've been told that it has sludge but I didn't know if sludge could cause this or not? if yes how should find out that I have sludge(i've heard you can remove the valve cover and...) and how should I get rid of it?





I'm going crazy! I've bought a 2000, 328i and it has very strange problem.
The car doesn't accelerate and the engine is very sluggish, particularly when you push the gas pedal! The EML light is on and there is yellow triangle sign coming on on the dash, plus the check engine light. Now I've taken it to about 10 BMW mechanics and they can't figure out the problem. I have change the air flow meter, throttle body, spark plugs and changed the oil couple of times! non of them helped!! (p.s. could be the oil pump?)
These are the errors that BMW dealer gave me:
1-camshaft position sensor circuit malfunction (#65)
2-signal, 02 sensor, bank 1&2, before catalyst, below min. value.(#151/154)
3-signal, throttle pedal travel sensor(#172 & 111)
4-engine throttle out-put-stage shut off(#169)
5-pedal travel, brakeslamp switch
6-air mass meter signal faulty(#08)
7-pedal travel sensor(#117)
8-electical power in excess of 18v(#120)
9-CAN connection to DME(#148)
10-Streering angle sensor(#182)
**** I repeat, I have changed throttle body and air flow meter already ****
Please help me out, I have no Idea what's wron with this car!
(BMW 328I, 2000, 125,000 miles)
 

·
Registered
Joined
·
38 Posts
Sludge could build up in the oil lines of the VANOS unit, causing it to malfunction. This in turn could be the reason why you have problem #1, but normally problem #1 is in conjunction with a cold start idle issue if its a failing VANOS unit.
 
1 - 3 of 3 Posts
Top