BimmerFest BMW Forum banner

1 - 8 of 8 Posts

·
Registered
Joined
·
67 Posts
Discussion Starter #1
My son got stuck on the road. The serpentine belt came off. I live 1 mile away. So I tried to drive it home to replace it, but the car won't come out of Park. Every warning you can imagine is on. Assuming when I replace the belt, it'll work again?
 

·
Under the lift arms
Joined
·
12,964 Posts
what engine.. what year.. what model


More then likely.. NO when you put the belt back on its not going to move either,


your in a e60 subforum, you have a e53 on your profile,

and all i want to do is talk to you about the m62tu.....


shoot!
 

·
Registered
2013 535xi
Joined
·
4,201 Posts
Another thing you can assume is you will not just put a new belt on, it came off for a reason.
Start there.
 

·
Registered
Joined
·
67 Posts
Discussion Starter #4
Ya, Ill take a look at it today. Maybe the idler pulley went or something. It's a high miles super clean 2010 528Xi. The peanut butter interior looks like it's never been sat in. The exterior is almost perfect. Would a low volt battery keep it from coming out of park?
 

·
BMW CCA 69606
Joined
·
2,148 Posts
It won't come out of park unless the engine is running. The manual has the procedure to manually get trans into neutral.
 

·
Registered
Joined
·
67 Posts
Discussion Starter #6
The car starts and runs. I was only a few blocks from him so I was gonna drive it. But when I put it in d or r it immediately goes back to park
 

·
BMW CCA 69606
Joined
·
2,148 Posts
Trans problem or perhaps low voltage due to no alternator output. If low voltage is problem, cnnecting a fully charged jump pack or a second battery in trunk w/jumper cables, might give enough power to stay in gear for 1 mile drive.
 

·
Registered
Joined
·
4 Posts
This happened to me once, although I did not have the serpentine belt problem. For me, I was slowing to a stop in thick mud and I opened the door and popped the car into park at the same time while not quite fully stopped. It was an emergency situation. The annunciatior screamed, a zillion lights lit the dash panel. The engine would start and idle (***8216;08 535xi) but would not shift out of park. I called my Indy. He said, disconnect the battery, wait a while (I waited 20 minutes), reconnected everything. Boom! Fired right up, shifted into Drive, got the hell out of there. My Indy***8217;s sage advise: Always start with the simplest, most fundamental solution first. In this case, REBOOT.
 
1 - 8 of 8 Posts
Top