BMW Forum - BimmerFest BMW Forums banner

Zrób to sam: 2006 BMW X5 3.0i: Przedni/tylny dyferencjał, MT, płyny do skrzyni rozdzielczej

63K views 14 replies 7 participants last post by  Bmwe39528i  
#1 · (Edited)
Zrób to sam: 2006 BMW X5 3.0i: Przód/Tył Diff, MT, Płyny skrzyni rozdzielczej
E53 ma teraz 115 tys. mil. Czas na wymianę płynów***8230;

CZĘŚCI/NARZĘDZIA:

* Pojemność jest przybliżona i dołożyłem wszelkich starań, aby ją oszacować.

* Przedni mechanizm różnicowy ~ 0,7 l, Redline 75W90 Płyn, typ sześciokątny 14 mm; Śruby spustowe/wlewowe mają O-ring.

* Tylny mechanizm różnicowy ~ 1,5 l, Redline 75W90 Płyn, typ sześciokątny 14 mm; Śruby spustowe/wlewowe mają O-ring.

* Manualna skrzynia biegów ~ 1,7 l, Redline MT-90 Płyn, typ sześciokątny 8 mm.

* Skrzynia rozdzielcza ~ 0,8 l, Płyn BMW PN 83220397244, około 40 USD/qt u lokalnego dealera BMW. To płyn GL-4, ale zastrzeżony sok, więc jesteś skazany na ten sok! Śruby spustowe/wlewowe: 16 mm z podkładkami. Ponownie użyłem podkładek.

* Upewnij się, że zaznaczyłeś klucz imbusowy markerem na głębokość powiedzmy 1 cm, w ten sposób wiesz, że klucz imbusowy jest w pełni włożony w śruby, aby uniknąć jego zerwania! Wyczyść wnętrze śrub imbusowych wlewu/spustu, aby umożliwić pełne włożenie klucza imbusowego.

* Potrzebujesz żelaznej rury, aby uzyskać dodatkową dźwignię na grzechotce.

Image

Dla tych, którzy są nowi w BMW X-drive, tak to wygląda

Image

* Możesz napełniać grawitacyjnie, ale potrzebujesz długiego węża. Przyjaciel powiedział mi, żebym użył pistoletu ssącego (15 $ w sklepie z częściami samochodowymi), więc spróbowałem, to naprawdę działało świetnie.
- Unikaj „narzędzia pompy”, ponieważ ma tendencję do rozpadania się po kilku użyciach. Najlepiej więc użyć „pistoletu ssącego”.
- Używając „pistoletu ssącego”, po zassaniu płynu zatkaj koniec palcem, aby zapobiec rozlaniu. Upewnij się, że masz karton, gazetę, aby wchłonąć rozlanie na podjeździe.
- Zwróć uwagę na to, jaki system napełniasz, upewniając się, że napełniasz go odpowiednim płynem. Bardzo łatwo jest się rozproszyć i napełnić niewłaściwym płynem.
- Upewnij się, że możesz odkręcić śrubę WLEWU przed wyjęciem śruby SPUSTOWEJ z oczywistych powodów!
- Napełnij płynem, aż zacznie kapać z otworu WLEWU, a następnie zamontuj śrubę WLEWU.

PROCEDURA:

1. Samochód na rampach drewnianych na równej powierzchni, na 1. biegu (lub Park dla osób z A.T.); zaciągnąć hamulec postojowy.
Zablokuj koła, jeśli to możliwe.

Image

2. PLASTIKOWA OSŁONA jest trzymana przez te śruby, wkręty, zwróć uwagę, które są które!

Image

3. METALOWA OSŁONA: musisz ją ponownie zainstalować po zakończeniu!!!
- Dzieje się tak dlatego, że łącznik drążka stabilizatora jest trzymany przez te same śruby/nakrętki 16 mm.
- Musisz przytrzymać nakrętkę podczas odkręcania śrub 16 mm.
- Jeśli zdecydujesz się pominąć METALOWĄ OSŁONĘ, aby monitorować wyciek płynu, myślę, że użyjesz kilku dużych podkładek i ponownie zamontujesz 6 śrub/nakrętek.
- Podeprzyj METALOWĄ OSŁONĘ podnośnikiem, a następnie opuść ją na ziemię.

Image

Image

4. Robię PRZEDNI i TYLNY mechanizm różnicowy razem, ponieważ jest to ten sam płyn.
- Będziesz potrzebować gniazda sześciokątnego 14 mm. Użyłem grzechotki 1/2 cala z żelazną rurą dla dodatkowej dźwigni. Ponownie upewnij się, że klucz imbusowy jest w pełni włożony.
- Wyczyść wnętrze korków spustowych/wlewowych, aby upewnić się, że gniazdo jest całkowicie osadzone przed odkręceniem lub dokręceniem. Niezastosowanie się do tego może spowodować zerwanie łba sześciokątnego!
- Zaznacz gniazdo sześciokątne 14 mm markerem, aby wiedzieć, że jest całkowicie osadzone przed poluzowaniem lub dokręceniem!

Przedni mechanizm różnicowy:

Image

Tylny mechanizm różnicowy, płyn wciąż złotego koloru przy przebiegu 115 tys. mil:

Image

Image

5. Manualna skrzynia biegów ---> 8-mm Hex:

Image

Image

6. Skrzynia rozdzielcza to wyzwanie, ponieważ śruba WLEWU była bardzo, bardzo mocno dokręcona. Prawie ją zerwałem!
Musiałem użyć palnika propanowego, aby podgrzać śrubę WLEWU przez dobrą minutę (trzymaj płomień z dala od białego plastikowego kubka w pobliżu!). Następnie śruba WLEWU poluzowała się.

Image

To wszystko chłopcy i dziewczęta, rutynowa konserwacja bardzo pomaga. Nie jestem pewien, czy te wymiany płynów przedłużają żywotność tych części, ale co tam, i tak zalecają te wymiany płynów przy 100 tys.

Attachments

#2 ·
Musi być czytnikiem myśli, lol. Mam filtr i płyny na stole warsztatowym. Czekam tylko na odpowiedni weekend. Nienawidzę tych cholernych szybkozłączy.

#4 ·
Scott, jeśli chodzi o filtr paliwa, zobacz inny DIY, który zamieściłem w sprawie klipsów Dorman!!! Zdobądź te klipsy Dorman z wyprzedzeniem, nauczyłem się tego na własnej skórze lol... http://www.bimmerfest.com/forums/showthread.php?t=783793
Zrobię to, prawdopodobnie kupię kilka na wszelki wypadek. Zaznaczyłem wątek xoutpost jakiś czas temu. Mój X5 to wczesny 3.0i i ma nieco inny filtr paliwa. Słyszałem/czytałem, że niektóre z wczesnych miały gumowe przewody paliwowe i zaciski zamiast twardych plastikowych niebieskich rurek z tymi głupimi szybkozłączkami. Nie jestem pewien, co znajdę, kiedy tam zajrzę. Mam również skrzynię rozdzielczą bez napędu x, więc nie potrzebuję do tego super drogiego płynu BMW; wydaje się, że Redline D4 ATF jest płynem z wyboru dla wczesnych TC. Nie widać tego na zdjęciach, ale czy odkręciłeś przednie koło po stronie kierowcy, aby dostać się do korka wlewu przedniego dyferencjału? Chyba nie, bo wygląda na to, że masz swojego X5 na rampach.

#7 ·
Cześć wszystkim, właśnie skończyłem przesyłać nowy film, aby pokazać, jak spuścić i przepłukać skrzynię rozdzielczą (transfer case) dla E53 X5 z 2005 roku. Na końcu pokazuję nawet, jak użyć GT1 / DIS do wykonania resetu adaptacji. Myślę, że byłoby to pomocne jako uzupełnienie wspaniałej instrukcji, którą właśnie zrobił cn90.

#8 ·
Wyciek śruby napełniającej

Hej, chłopaki, świetny artykuł... chciałbym, żeby go zobaczył przed rozpoczęciem mojego projektu! :)

Więc złożyłem wszystko z powrotem i wlałem płyn do skrzyni rozdzielczej do momentu, aż zaczął kapać z otworu wlewowego. Z tego, co rozumiem, to oficjalny sposób, aby wiedzieć, że jest prawidłowo napełniona. Więc wlałem jeszcze jeden strumień, aby upewnić się, że jest pełna i dać mi czas na ponowne wkręcenie śruby wlewowej i dokręcenie jej ładnie i mocno. To cholerstwo przecieka, więc odkręcam ją i stwierdzam, że miedziana podkładka na śrubie jest za duża. Doprowadziło mnie to do przekonania, że ​​zła podkładka została użyta, gdy ktoś inny robił serwis płynów, ale właśnie wróciłem ze złomowiska i znalazłem to samo (za duża podkładka na śrubie wlewowej) na złomowanej skrzyni rozdzielczej.

Na koniec pytanie... czy ktoś inny, kto wykonał ten serwis płynów, doświadczył krótkotrwałych wycieków, aż do momentu, gdy przepełnienie rozwiąże się samo, lądując na podjeździe? Obawiam się, że pominąłem jakiś krok i chcę się upewnić, że nie zniszczę mojej nowo odbudowanej skrzyni rozdzielczej. Czy wszystko jest w porządku, czy to problem?

Dzięki z góry za pomoc!

#9 ·
Jeśli mówisz, że napełniłeś go, a następnie wkręciłeś z powrotem, gdy się przelewał, to może być twój problem. Kiedy korek wlewu jest niezabezpieczony, chcesz go napełnić, a następnie pozwolić mu kapać aż do momentu, gdy przestanie kapać, a następnie wkręcić korek wlewu z powrotem. Zmieniłem swój dwa razy od czasu, gdy go mam i za każdym razem użyłem ponownie podkładki i nadal nie miałem wycieku.

#10 ·
Czy miałeś wszystkie 4 koła w górze? Jeśli nie, być może naprawdę przepełniłeś go, podnosząc tylko przedni koniec?
Kiedy mówisz, że napełniłeś go, a następnie wkręciłeś go z powrotem, gdy się przelewał, to może być twój problem. Kiedy korek wlewu nie jest zabezpieczony, chcesz go napełnić, a następnie pozwolić mu kapać aż do momentu, gdy przestanie kapać, a następnie wkręcić korek wlewu z powrotem. Zmieniłem swój dwa razy, odkąd go mam i za każdym razem użyłem ponownie podkładki i nadal nie miałem wycieku.

#12 ·
To zdecydowanie twój problem. Pełny poziom znajduje się na dnie korka wlewu. Napełniasz go ponad miarę, aby upewnić się, że po spuszczeniu płynu znajdziesz się na dnie korka wlewu. Dopóki samochód jest wypoziomowany, otwórz korek wlewu i pozwól mu spłynąć, aż poziom płynu znajdzie się na dnie korka wlewu, wtedy z powodzeniem dodasz odpowiednią ilość. To samo dotyczy przednich i tylnych mechanizmów różnicowych. Powodzenia
Samochód stał na podnośnikach we wszystkich czterech rogach, więc samochód był wypoziomowany. Nie pozwoliłem mu się całkowicie opróżnić... Spróbuję tego i zobaczę, czy pozwolić mu spłynąć do otworu na śrubę wlewu. Dziękuję za radę!

#13 ·
Użycie ramp

Naprawdę fajny post/wątek. Muszę wymienić płyn w skrzyni biegów w moim E53 X5. Jeśli chodzi o podnoszenie samochodu, chcę użyć ramp dla przednich kół, a następnie podnieść tył za tylny mechanizm różnicowy, a następnie umieścić podpory pod podnośnik albo w tylnych miejscach podparcia podnośnika tuż przed tylnymi oponami, albo pod tylnymi wahaczami, oczywiście z odpowiednimi podkładkami. Czytałem / widziałem poprawnie? że nawet gdy samochód jest na parkingu i zaciągnięty jest hamulec ręczny, przednie koła nadal nie są zablokowane, co jest potencjalnym powodem do niepokoju. Jakieś komentarze na temat tego podejścia? Czy powinienem spodziewać się, że samochód będzie chciał potencjalnie zjechać z ramp?

#14 ·
Naprawdę fajny post/wątek. Muszę wymienić płyn w skrzyni biegów w moim E53 X5. Jeśli chodzi o podnoszenie samochodu, chcę użyć ramp dla przednich kół, a następnie podnieść tył przy tylnym mechanizmie różnicowym, a następnie umieścić podpory pod tylnymi gniazdami podnośnika tuż przed tylnymi oponami lub pod tylnymi wahaczami, oczywiście z odpowiednimi podkładkami. Czytałem/widziałem poprawnie? że nawet gdy samochód jest na parkingu i zaciągnięty hamulec ręczny, przednie koła nadal nie są zablokowane, co jest potencjalnym powodem do niepokoju. Jakieś komentarze do tego podejścia? Czy powinienem spodziewać się, że samochód będzie chciał potencjalnie zjechać z ramp?
Myślę, że to nie byłby problem. Dopóki tylne koła są nad ziemią, jedyną częścią, która potencjalnie mogłaby się stoczyć, byłyby przednie koła. A jeśli się tym martwisz, po prostu zablokuj opony na rampie. Kiedy będziesz wymieniać płyn w skrzyni biegów, upewnij się, że używasz płynu do skrzyni biegów BMW. Ponadto, będąc pod spodem, możesz również wymienić płyn w skrzyni rozdzielczej, który jest innym płynem niż skrzynia biegów. A jeśli czujesz się naprawdę odważny, możesz również wymienić dyferencjały. Przód to mały ból, ponieważ trzeba zdjąć osłonę podwozia, ale tył zajmuje około 5 minut.