BMW Forum - BimmerFest BMW Forums banner

Zrób to sam - Jak zaktualizować oprogramowanie skrzyni biegów (problem z przełączaniem 2-1)

2 reading
293K views 86 replies 54 participants last post by  FiireBat  
#1 · (Edited)
Witajcie wszyscy.

Ten problem jest bardzo dobrze znanym problemem i wszyscy wiemy, że istnieje kilka rozwiązań, takich jak Guibo, olej do skrzyni biegów, aktualizacja oprogramowania itp.
Istnieją instrukcje DIY dla większości rozwiązań, ale nie mogłem znaleźć instrukcji DIY dla aktualizacji oprogramowania. Większość mówi, że trzeba zanieść to do dealera. Ponieważ lubię robić wszystko sam, udało mi się zaktualizować oprogramowanie mojej skrzyni biegów i naprawdę robi to różnicę.

Zakładam, że masz swój kabel i wiesz, jak instalować sterowniki i tak dalej

1. Pobierz i zainstaluj standardowe narzędzia BMW. Zawiera INPA, NCS, winKFP i tool32.
Spowoduje to tylko zainstalowanie programów, potrzebujesz plików sp-daten dla e65.
http://www.mediafire.com/?xg3ms9lk59vslxc

2. Użyj dołączonego przewodnika, aby skonfigurować winKFP.

3. Otwórz INPA>>wybierz podwozie>>Moduł sterowania skrzynią biegów>>Identyfikacja (F2). Teraz naciśnij strzałkę w dół na klawiaturze i zanotuj swój numer montażowy. Zamknij INPA

4. Otwórz winKFP>>Tryb komfortowy>>Wprowadź ZUSB i wprowadź numer montażowy.>> Zanotuj swoją rodzinę ECU.

5. Teraz naciśnij F3 (Aktualizuj ZUSB) i wybierz swoją rodzinę ECU.>>Ok

6. F4 (Wprowadź VIN) i wprowadź swój pełny numer VIN. >> Ok >>F8 (GOTOWE).

7. F3 (Prog. ZB-Update). Tutaj pojawi się okno, które pokazuje Twój aktualny i zaktualizowany numer montażowy. Jeśli są takie same, masz już zaktualizowane oprogramowanie, ale jeśli nie, naciśnij ok.
Kolejne okno z pytaniem o pozwolenie na zaprogramowanie ecu...naciśnij ok i gotowe.

Zajęło to około 5 minut. Więc jeśli akumulator Twojego samochodu wytrzyma 5 minut, wszystko będzie dobrze.

Na koniec powinno Ci powiedzieć, że programowanie przebiegło pomyślnie.

Zresetowałem moje wartości adaptacji za pomocą INPA po zakończeniu i uwierz mi, to robi ogromną różnicę. Szarpanie z 2 na 1 zniknęło w 99%. Myślę, że muszę również wymienić olej w skrzyni biegów i będzie to 100%.

Mam nadzieję, że to pomoże.
Dzięki

Attachments

#4 · (Edited)
#9 ·
Hej wszystkim, chcę zaktualizować swoje oprogramowanie i naprawdę nie chcę iść do dealera... pytanie, wybaczcie moją ignorancję, ale właśnie dostałem swoje pierwsze BMW i nic o nim nie wiem, dopóki nie zarejestruję się na tym niesamowitym forum. Mam 750 li z 2007 roku. Jeśli zaktualizuję oprogramowanie, co zmieni się w moim samochodzie i czy potrzebuję również narzędzi diagnostycznych, jeśli zdecyduję się zrobić to sam?

#11 ·
Hej, chłopaki, chcę zaktualizować moje oprogramowanie i naprawdę nie chcę iść do dealera... pytanie, wybaczcie moją ignorancję, ale właśnie dostałem swoje pierwsze BMW i nic o tym nie wiem, dopóki nie zarejestruję się na tym wspaniałym forum. Mam 2007 750 li. Jeśli zaktualizuję oprogramowanie, co zmieni się w moim samochodzie i czy potrzebuję również narzędzi diagnostycznych, jeśli zdecyduję się to zrobić sam??
Procedura jest taka sama jak powyżej dla każdego modułu, ale pamiętaj, że może to zająć godziny. Lepiej podłączyć zasilacz do samochodu. Ale w przypadku skrzyni biegów, która jest omawiana w tym wątku, zajmuje to tylko kilka minut. Narzędzia, których potrzebujesz, to te, które zostały tutaj zamieszczone.

#12 ·
Udało mi się zainstalować oprogramowanie zgodnie z instrukcjami! Kiedy uruchamiam INPA, nic się nie wyświetla, tylko "Bateria wyłączona, Zapłon wyłączony". Kabel to kabel USB, który jest podłączony do portu OBD w samochodzie. Próbowałem z włączonym i wyłączonym silnikiem, zapłonem włączonym i wyłączonym. System Windows automatycznie zainstalował sterowniki do kabla, więc nie wiem, w czym problem. Czy istnieje sposób na sprawdzenie połączenia?

#13 ·
Udało mi się zainstalować oprogramowanie zgodnie z instrukcjami! Kiedy uruchamiam INPA, nic się nie wyświetla, z wyjątkiem Battery Off Ignition Off. Kabel to kabel USB, który jest podłączony do portu OBD w samochodzie. Próbowałem z włączonym i wyłączonym samochodem, zapłonem włączonym i wyłączonym. System Windows automatycznie zainstalował sterowniki do kabla, więc nie wiem, w czym problem. Czy jest jakiś sposób na rozwiązanie problemów z połączeniem?
Pobierz poniższe pliki i skopiuj brakujące pliki do folderu INPA.
BIN, CFGDAT, SGDAT to te ważne.
http://www.mediafire.com/?58qfq1d9qq8d8rm

#14 ·
Człowieku! Ten post jest tak wartościowy i pouczający. Powinien być wklejony lub przeniesiony do sekcji DIY.

Tylko sugestia Morty, wyślij prywatną wiadomość do moderatora forum, aby go przeniósł.

Sugerowałbym to samo dla drugiego posta VIM DIY.

Dzięki kolego! Społeczność E65 ma szczęście, że ma tu kogoś takiego jak ty, Morty!

#17 ·
Człowieku! Ten post jest tak wartościowy i pouczający. Powinien być wklejony lub przeniesiony do sesji DIY.

Tylko sugestia Morty, wyślij moderatorowi forum wiadomość prywatną, aby go przeniósł.

Sugerowałbym to samo dla drugiego posta VIM DIY.

Dzięki kolego! Społeczność E65 ma szczęście, że ma kogoś takiego jak ty, Morty!
Hej człowieku, dzięki za komplement. Wcale nie jestem taki, jak mówisz. Nauczyłem się wiele na tym forum i staram się coś oddać. Spróbuję skontaktować się z moderatorami i zobaczyć, co powiedzą.

Jeszcze raz dziękuję.

#19 ·
Co to za problem ze zmianą z 2-1? Jakie są objawy, żebym wiedział, na co zwracać uwagę?
To takie lekkie szarpnięcie, które odczuwasz, gdy zaraz masz się zatrzymać. Starsze oprogramowanie nakazuje skrzyni biegów zmianę na 1. bieg tuż przed zatrzymaniem samochodu, więc czujesz szarpnięcie. Niektórzy twierdzą, że nowe, zaktualizowane oprogramowanie w ogóle nie zmienia na 1. bieg i startuje z 2. biegu. Ale w moim przypadku czeka, aż samochód całkowicie się zatrzyma, a następnie zmienia na 1. bieg. Jak powiedziałem, jest to w 100% skuteczne tylko wtedy, gdy jest wykonywane razem z płynem do skrzyni biegów, guibo itp. Jednak od razu czujesz różnicę.

#25 ·
Dziękuję za napisanie.
Próbując wykonać krok 7, otrzymałem błąd "odmowa dostępu" i flashowanie nie przebiegło.
Musiałem zmienić konfigurację WinKFP dla szybkiej prędkości transmisji, aby pomyślnie wykonać flashowanie. Wydaje się, że istnieją różnice między ECU a ECU.
Moja aktualizacja do dynamicznego sterownika wymagała wyłączenia szybkiej prędkości transmisji.

#27 ·
Dziękuję za napisanie.
Próbując wykonać krok 7, otrzymałem błąd "odmowa dostępu" i flashowanie nie przebiegało dalej.
Musiałem zmienić konfigurację WinKFP dla szybkiej prędkości transmisji, aby pomyślnie flashować. Wydaje się, że istnieją różnice między ECU a ECU.
Moja aktualizacja do dynamicznego napędu ECU wymagała wyłączenia szybkiej prędkości transmisji.
Dzięki za info, człowieku, może pomóc niektórym osobom z tym samym problemem.

#28 ·
745li

Świetne info, dzięki za wysiłek, pobiorę jak najszybciej.

Pytanie jednak, mam '04 754li, a dealer przysięga, że nie ma aktualizacji oprogramowania dla 745li, tylko dla 750.

Zgłoszono roszczenie do PUMA (chyba tak to się nazywa), o którym dealer powiedział, że jest oddziałem BMW, dotyczące problemów z prowadzeniem (problemy z włączeniem 5. biegu, czasami uruchamianie na 2. biegu itp.) ogólnie wszystkie rzeczy, które powinny być rozwiązane za pomocą zaktualizowanego oprogramowania "urban". Powiedzieli, że skrzynia biegów jest zła, trzeba ją wymienić za 9 tys. dolarów, w samochodzie z przebiegiem 41 tys. mil.

Wygląda na to, że współczesny dealer to osoba wymieniająca części i nie będzie serwisować ani naprawiać.

Chcę tylko zobaczyć, czy ktoś ma jakieś uwagi, zanim to spróbuję.

Dzięki za poświęcony czas.
Ken

#29 ·
Oto artykuł z USA (link na dole). Po prostu trzeba zasypywać NHTSA skargami i problemami dotyczącymi bezpieczeństwa. Im więcej udokumentujemy problem, tym większe szanse na wycofanie (miejmy nadzieję, że globalne wycofanie. Trzymamy kciuki).
Zaktualizowano 2012-04-16 17:46

NHTSA bada poważne problemy z dużymi luksusowymi samochodami BMW serii 7. Oto historia Associated Press:

Amerykańscy regulatorzy bezpieczeństwa stwierdzili 16 wypadków i pięć obrażeń w ośmiomiesięcznym dochodzeniu w sprawie problemów z kontrolą skrzyni biegów w samochodach BMW serii 7.

PODPIS
Autor: Uwe Lein, AP

National Highway Traffic Safety Administration rozpoczęła dochodzenie w sierpniu i obecnie podniosła je do analizy inżynieryjnej, co jest krokiem bliżej do wycofania. Jednak samochody nie zostały wycofane.

Dochodzenie obejmuje prawie 122 000 BMW z lat modelowych 2002–2008.

Samochody mają przycisk start i elektroniczne sterowanie skrzynią biegów. W niektórych przypadkach właściciele mogą myśleć, że samochody są zaparkowane, podczas gdy w rzeczywistości są w położeniu neutralnym. Agencja bezpieczeństwa stwierdziła w dokumentach na swojej stronie internetowej w poniedziałek, że samochody mogą niespodziewanie się stoczyć i ulec wypadkowi.

Wiadomości z prośbą o komentarz od BMW nie zostały natychmiast udzielone w poniedziałek.

NHTSA stwierdziła w dokumentach, że BMW i śledczy otrzymali 50 skarg dotyczących problemu.

W jednym przypadku kierowca 745Li z 2002 roku powiedział NHTSA, że samochód był zaparkowany w przedszkolu na północ od Atlanty, kiedy stoczył się na około 40 jardów i uderzył w nasyp parkingu 29 marca 2010 roku. Nikt nie został ranny.

W innej skardze kierowca zgłosił, że zaparkował swój model BMW 750 z 2006 roku 21 lutego 2007 roku i powinien on automatycznie przejść do trybu parkowania po dotknięciu przycisku stop-start, aby wyłączyć samochód. Zamiast tego, po tym jak kierowca opuścił samochód, stoczył się on do tyłu o około 100 stóp i uderzył w latarnię, powiedział kierowca NHTSA. Nikt nie został ranny. Nie zaciągnął hamulca postojowego.

"Dealer stwierdził, że nie jest w stanie zdiagnozować usterki", powiedział mężczyzna NHTSA.

Federalni regulatorzy bezpieczeństwa nie ujawniają nazwisk osób, które składają skargi.

NHTSA stwierdziła, że podniosła dochodzenie do analizy inżynieryjnej, "aby dalej ocenić potencjalne konsekwencje bezpieczeństwa domniemanego defektu".

http://content.usatoday.com/communities/driveon/post/2012/04/us-steps-up-probe-of-bmw-7-series-crashes/1#.T_oLEPWrGuQ

#30 ·
Czy ta aktualizacja przyniesie korzyści dla jakiegokolwiek rocznika e65? Mam 2006 i nie mam żadnych gwałtownych zmian biegów podczas zwalniania, 2-1. Od czasu do czasu, jeśli wcisnę gaz do dechy przy prędkości 10-15 mil na godzinę, redukcja z 2 na 1 pod obciążeniem wydaje się gwałtowna. Mam wszystko, aby przeprowadzić aktualizację oprogramowania skrzyni biegów, ale chcę wiedzieć, czy jest to dobre dla wszystkich roczników, czy też możliwe, że wycofam moje nowsze oprogramowanie. Wysyłane z mojego EVO za pomocą aplikacji Bimmer

#31 ·
Ludzie z plikami Rapid Share: Czy istnieje inny sposób pobierania? Odniosłem sukces tylko raz w kilku próbach pobrania plików z RS. Pobranie pliku o rozmiarze 30 MB zajmuje ponad 12 godzin (mam modem kablowy klasy biznesowej i działa poprawnie, a 30 MB na innych stronach zajmuje tylko chwilę niezawodnie i rutynowo), i częściej niż rzadziej zatrzymuje się na około 95%, więc kolejny cały dzień czekania zmarnowany.

Nie lubię być zmuszany do płacenia miesięcznej opłaty za Rapidshare, aby pobrać plik z domeny publicznej, ani żaden z nas nie powinien. Ponieważ Rapidshare twierdzi, że nie ma limitu pobierania, muszę dojść do wniosku, że to po prostu słaba usługa, a nie celowe ograniczenie do jakiegoś arbitralnego rozmiaru pliku. Czy musi być lepszy sposób??

#32 ·
Załączam odpowiedni SIB dla osób jeżdżących 745i lub 745iL.

Wymieniłem przegub Guibo. Po zresetowaniu wartości adaptacji skrzyni biegów, mojemu samochodowi zajęło prawie tydzień, aby wygładzić redukcję z 2 na 1, chociaż nie używam najnowszego oprogramowania skrzyni biegów.

Attachments

#35 ·
Próbuję to rozgryźć.
Próbuję tej części
3. Otwórz INPA>>wybierz podwozie>>Transmisja>>Moduł sterowania skrzynią biegów>>Identyfikacja (F2). Teraz naciśnij strzałkę w dół na klawiaturze i zanotuj swój numer montażowy. Zamknij INPA
inpa oba kółka są czarne i mają obok siebie "on", więc zakładam, że jest dobrze. Kiedy wybieram skrzynię biegów g19, otrzymuję następujący błąd
Sprawdzanie wariantu
ma
Plik grupy: D_EGS
SYS-0005: NIE ZNALEZIONO PLIKU OBIEKTU
Program zostanie zatrzymany!

#36 · (Edited)
Dzięki za zrób to sam, ukończyłem to w moim 02 745i i jeździ o wiele lepiej, czy są jakieś inne moduły, które powinienem zaprogramować lub zresetować, czy też jest pełna aktualizacja dla wszystkich modułów, czy tylko dla skrzyni biegów. Mam wysokie obroty na biegu jałowym w moim samochodzie, sprawdziłem wycieki próżni i wszystko jest w porządku i również to zadymiono. Jeszcze raz dziękuję za zrób to sam i wszystkim na forum, ponieważ bez tej społeczności złodziej by nas załatwił lol. Wesołych Świąt Bożego Narodzenia wszystkim i Szczęśliwego Nowego Roku

#37 · (Edited)
Właśnie spróbowałem tego na moim 745i.

Mam POWAŻNE problemy. Nie jestem nowicjuszem w używaniu zestawu narzędzi BMW i jestem technikiem IT, więc ogólnie rozumiem, jak to wszystko działa.

Próbowałem tego flasha, aby zaktualizować skrzynię biegów w moim samochodzie, ponieważ doświadczałem twardego przełączania 2-1.

Kiedy zaczęło się aktualizować, dostałem ostrzeżenie o skrzyni biegów na desce rozdzielczej (zakładam, że to normalne) i zaczęło się flashowanie. Czekałem, aż się zakończy, osiągnęło 100% po około 4 minutach.

Nie było napisane, że się powiodło lub zostało zakończone, ale pojawiła się ta sama wiadomość (naciśnij ok, aby zaprogramować 11 pozostałych flashów lub podobne - 1 mniej niż przed rozpoczęciem). Nacisnąłem ok na tym, pasek wciąż był na 100% w tle, ale status na dole winkfp był "gotowy", ale program się zawiesił. Czekałem kolejne 10 minut i nic się nie działo.

Samochód wciąż mówi, że bieg awaryjny skrzyni biegów nie może być wyświetlany i nie wchodzi na żaden bieg.

INPA nie może już uzyskać dostępu do skrzyni biegów (mówi coś w stylu, że odpowiada, ale nie może zostać rozpoznana).

Nie mogę ponownie flashować za pomocą winKFP, ponieważ mówi, że UID jest nieprawidłowy (lub podobny).

MOGĘ połączyć się z nim za pomocą tool32 (tylko odczyty) i wciąż odpowiada, ale kilka opcji odczytu flasha mówi, że UID jest nieprawidłowy.

Rozumiem, że mogę odblokować ECU za pomocą tool32, ale nie wiem jak, nigdy wcześniej tego nie używałem.

Czy ktoś może pomóc??

EDIT: NAPRAWIŁEM TO I AKTUALIZACJA SIĘ POWIODŁA.

Użyłem tool32, aby wysłać polecenie resetowania po wygooglowaniu, co oznaczały niemieckie rzeczy.

Po tym (wciąż całkowicie bezużyteczne) mogłem ponownie uruchomić winKFP i ponownie flashować moduł.

zajęło około 25 minut, aby to zrobić :eek: (3-5 minut zawieszenia, następnie powolny flash przez 5 minut, następnie 3 minuty zawieszenia, następnie szybki flash, następnie zawieszenie, następnie powolny flash, następnie zawieszenie).

Po tym miałem mnóstwo błędów na DME DSC i SIM.

Wyczyściłem je wszystkie i teraz działa :D

Zamieszczę aktualizację, jeśli rozwiązało to problem jutro :)

#54 ·
Właśnie to wypróbowałem na moim 745i.

Mam POWAŻNE problemy. Nie jestem nowy w używaniu zestawu narzędzi BMW i jestem technikiem IT, więc ogólnie rozumiem, jak to wszystko działa.

Próbowałem tego flashowania, aby zaktualizować skrzynię biegów w moim samochodzie, ponieważ doświadczałem twardego przełączania 2-1.

Kiedy zaczęło się aktualizować, dostałem ostrzeżenie o skrzyni biegów na desce rozdzielczej (zakładam, że to normalne) i zaczęło się flashowanie. Czekałem, aż się zakończy, osiągnęło 100% po około 4 minutach.

Nie powiedział, że się powiodło lub zostało ukończone, ale wyświetlił tę samą wiadomość (naciśnij ok, aby zaprogramować 11 pozostałych flashów lub podobne - 1 mniej niż przed rozpoczęciem). Nacisnąłem ok na tym, pasek był nadal w 100% w tle, ale status na dole winkfp był "gotowy", ale program się zawiesił. Czekałem kolejne 10 minut lub więcej, ale nic się nie wydarzyło.

Samochód nadal mówi, że bieg awaryjny skrzyni biegów nie może być wyświetlany i nie wchodzi na żaden bieg.

INPA nie może już uzyskać dostępu do skrzyni biegów (mówi coś w stylu, że odpowiada, ale nie może zostać rozpoznany).

Nie mogę ponownie flashować go za pomocą winKFP, ponieważ mówi, że UID jest nieprawidłowy (lub podobny).

MOGĘ połączyć się z nim za pomocą tool32 (wykonałem tylko odczyty) i nadal odpowiada, ale kilka opcji odczytu flash mówi, że UID jest nieprawidłowy.

Rozumiem, że mogę odblokować ECU za pomocą tool32, ale nie wiem jak, nigdy wcześniej tego nie używałem.

Czy ktoś może pomóc??

EDIT: NAPRAWIŁEM TO I POMYŚLNIE ZAKTUALIZOWAŁEM.

Użyłem tool32, aby wysłać polecenie resetowania po wygooglowaniu, co oznaczały niemieckie rzeczy.

Po tym (wciąż całkowicie bezużyteczny) mogłem ponownie uruchomić winKFP i ponownie flashować moduł.

Zajęło to około 25 minut, aby to zrobić :eek: (3-5 minut zawieszania, następnie powolne flashowanie przez 5 minut, następnie 3 minuty zawieszania, następnie szybkie flashowanie, następnie zawieszanie, następnie powolne flashowanie, następnie zawieszanie).

Po tym miałem mnóstwo błędów na DME DSC i SIM.

Wyczyściłem je wszystkie i teraz działa :D

Zamieszczę aktualizację, jeśli rozwiązało to problem jutro :)
To samo przydarzyło mi się dzisiaj:cry:
Czy możesz wyjaśnić bardziej szczegółowo, jak to rozwiązałeś? Próbuję użyć tool32, ale bez powodzenia:dunno:

#42 ·
Dzięki za post :D

Czy wpłynie to na wspomaganie hamowania?

który działa na przykład, gdy jedziesz z prędkością 60 mil na godzinę, a bieg jest na 6 i nagle gwałtownie hamujesz... samochód zareaguje i szybko zredukuje biegi, aby szybciej zatrzymać samochód.

Czy uważasz, że ta przyszłość już minęła? I czy jest jakaś różnica w zachowaniu skrzyni biegów poza problemem 2-1?

Dziękuję