BimmerFest BMW Forum banner

1 - 6 of 6 Posts

·
Registered
Joined
·
3 Posts
Discussion Starter #1
Hi !

on my 2008 535 xi Wagon , the tailgate is acting up. I have searched a lot of forums to find the culprit , but failed to find the issues that I'm having. So here goes ...

1. When I press the trunk release button on the FOB or on the dashboard , the electrical latch releases , but nothing more is happening, the hydraulics do not kick in .
2. When pressing the button on the trunk lid , nothing happens at all...

I have checked the fuses according to the fuse card , they are OK .
The hydraulic pump is full with fluid and no sign of an leakage , the glass window can be opened without any issue so the micro switch and the wiring loom seems to be OK .

Thanks for your help..
 

·
Registered
Joined
·
1,134 Posts
Can you open it by hand? If it's open and you press the button, does the unlocking sound come from the latch on the hatch, or the pin in the center of the bumper (it'll turn 180 degrees, to pull the hatch fully shut after latching)? Could be a broken switch that detects if the latch has released or not.

If you open it by hand and shut it by hand, does the electric latch pull the lid fully closed, can you lock the car/arm the alarm? When my latch switch broke, it refused to arm the alarm, and kept reopening the hatch (hydraulics still worked).
 

·
Registered
Joined
·
3 Posts
Discussion Starter #3
Yep , all elecronic latches , locks and so on works , can open by hand latch pull the lid fully closed , and I can arm the car alarm. I just seems like the hydraulics have been "disconnected or bypassed"
 

·
Registered
Joined
·
39 Posts
Hi !

on my 2008 535 xi Wagon , the tailgate is acting up. I have searched a lot of forums to find the culprit , but failed to find the issues that I'm having. So here goes ...
Hello gunnt!

While I'm still a newcomer to these cars, I can perhaps shed a little light. My recently-purchased E61 is exhibiting similar electrical issues, all related to the liftgate wiring. Various weird findings:

EG: Though the Diversity Antenna looks perfect - no water damage - the locking system no longer responds to the radio key fobs.

Next clue was the FM radio going bonkers - sounding exactly like a loose antenna wire (which may be precisely the case).

The hatch will open using the driver footwell switch, but can only be closed by the in-hatch switch.

Next, the high brake light has stopped working altogether.

All evidence I've been able to collect is that these cars are well-known for crimping/cutting wires under the hinge cable guards.

I've begun disassembly of all the internal trims, removal of the headliner speaker(s). Removal and overhaul of wiring harness is next.

So, I would be too quick to condemn your hatch hydraulics yet. The wiring repair may be a big job, but replacing that hydraulic stuff is a huge one - and very expensive.
 

·
Registered
Joined
·
3 Posts
Discussion Starter #5
Well i Have ruled that out since i have ABSOLUTELY NO ELECTRICAL issues , all is working except the hydraulics , radio reception is fine and so on
 

·
Peter 530XIT
Joined
·
117 Posts
I second rechecking the wires in the ceiling. They don't break on the hinge trim area but rather just forward of it toward the speakers. But you have to release them from the hinge area to give slack into the speaker hole. I had to replace several wire and all my problems went away. Or you will have to take voltage measurements at the lift pump.
I would include a photo but see no way to do it. If I select 'insert image' it only allows a link instead.
 
1 - 6 of 6 Posts
Top