BMW Forum - BimmerFest BMW Forums banner

Alarm F10 nie ustawia się, brak sygnału dźwiękowego, brak migającego światła

5.5K views 9 replies 5 participants last post by  Aek32728  
#1 ·
Mój F10 z 2016 roku trafił do dealera z problemem z alarmem. Drzwi zamykały się i otwierały bez problemu. Alarm jednak nie uzbrajał się. Brak akustycznego sygnału potwierdzenia. Brak pojedynczego lub podwójnego błysku potwierdzającego reflektorów. Czerwone "nosowe" światło w lusterku wstecznym nie migało.

Próbowałem rozwiązać problem i bezpiecznik NIE był przepalony. Ustawienie było aktywowane w IDrive. Drzwi, bagażnik i maska ​​były zamknięte i nie uchylone. Ale brakowało świateł i dźwięku.

Wyniki:

Dealer ustalił, że "Błąd redukcji lub wyłączenia zarządzania energią z powodu indywidualnego odbiornika elektrycznego".

Naprawa:

Ładowanie akumulatora, wykonanie diagnostyki energii akumulatora, programowanie/kodowanie jednostek sterujących i wreszcie zaprogramowanie pojazdu. Zajęło to kilka godzin i voila, system jest z powrotem w trybie online i działa jak należy.

#2 ·
Mój F10 z 2016 roku trafił do dealera z problemem z alarmem. Drzwi zamykały się i otwierały bez problemu. Jednak alarm nie uzbrajał się. Brak akustycznego dźwięku potwierdzającego. Brak pojedynczego lub podwójnego błysku reflektorów potwierdzającego. Czerwone "nosowe" światło lusterka wstecznego nie migało. Próbowałem rozwiązać problem i bezpiecznik NIE był przepalony. Ustawienie było aktywowane w IDrive. Drzwi, bagażnik i maska ​​były zamknięte i nie uchylone. Ale brakowało świateł i dźwięku. Wyniki: Dealer ustalił, że "Błąd redukcji lub wyłączenia zarządzania energią z powodu indywidualnego odbiornika elektrycznego". Naprawa: Naładowanie akumulatora, wykonanie diagnostyki energii akumulatora, programowanie/kodowanie jednostek sterujących i wreszcie zaprogramowanie pojazdu. Zajęło to kilka godzin i voila, system jest z powrotem w trybie online i działa tak, jak powinien.
Dobrze słyszeć, że to było proste rozwiązanie!

#3 ·
Zapytałem dealera, co oznacza "Błąd redukcji zarządzania energią lub wyłączenia z powodu indywidualnego odbiornika elektrycznego"? Dealer odpowiedział, że gdy samochód wykryje pobór prądu w jakimś miejscu, wyłączy niektóre elementy, które pobierają prąd. Następnie zapytałem dealera, czy po ustabilizowaniu się zasilania wyłączone elementy wrócą do działania? Dealer odpowiedział: "Prawdopodobnie nie, trzeba będzie ponownie zakodować". Zapytałem, czy są jakieś kroki łagodzące, aby zapobiec poborowi prądu, dealer powiedział, żeby wszystko wyłączyć przed wyłączeniem samochodu.

#4 ·
Mój F10 z 2016 roku trafił do dealera z problemem z alarmem. Drzwi zamykały się i otwierały bez problemu. Alarm jednak nie uzbrajał się. Brak akustycznego dźwięku potwierdzenia. Brak pojedynczego lub podwójnego błysku potwierdzającego reflektorów. Czerwone "nosowe" światło lusterka wstecznego nie migało.

Próbowałem rozwiązać problem i bezpiecznik NIE był przepalony. Ustawienie było aktywowane w IDrive. Drzwi, bagażnik i maska ​​były zamknięte i nie uchylone. Ale brakowało świateł i dźwięku.

Wyniki:

Dealer ustalił, że "Błąd redukcji zarządzania energią lub wyłączenia z powodu indywidualnego odbiornika elektrycznego".

Naprawa:

Ładowanie akumulatora, wykonanie diagnostyki energii akumulatora, programowanie/kodowanie jednostek sterujących i wreszcie zaprogramowanie pojazdu. Zajęło to kilka godzin i voila, system jest z powrotem w trybie online i działa tak, jak powinien.

#6 ·
Mój F10 z 2016 roku trafił do dealera z problemem z alarmem. Drzwi zamykały się i otwierały bez problemu. Jednak alarm nie uzbrajał się. Brak akustycznego sygnału potwierdzenia. Brak pojedynczego lub podwójnego błysku reflektorów potwierdzającego. Czerwone "nosowe" światło w lusterku wstecznym nie migało.

Próbowałem rozwiązać problem i bezpiecznik NIE był przepalony. Ustawienie było aktywowane w IDrive. Drzwi, bagażnik i maska ​​były zamknięte i nie otwarte. Ale brakowało świateł i dźwięku.

Wyniki:

Dealer ustalił, że "Błąd redukcji zarządzania energią lub wyłączenia z powodu indywidualnego odbiornika elektrycznego".

Naprawa:

Ładowanie akumulatora, wykonanie diagnostyki energii akumulatora, programowanie/kodowanie jednostek sterujących i wreszcie zaprogramowanie pojazdu. Zajęło to kilka godzin i voila, system jest z powrotem w trybie online i działa tak, jak powinien.
Cześć, sam mam ten problem, czy możesz mi doradzić, gdzie to naprawiłeś?

#7 ·
To nic nie znaczy, ale wydaje się, że za każdym razem, gdy słyszałem tego typu historię, kończyła się ona na nowym akumulatorze jako rzeczywistym rozwiązaniu.

#10 ·
Mój F10 z 2016 roku trafił do dealera z problemem z alarmem. Drzwi zamykały się i otwierały bez problemu. Jednak alarm nie uzbrajał się. Brak akustycznego sygnału potwierdzenia. Brak pojedynczego lub podwójnego błysku reflektorów potwierdzającego. Czerwone "nosowe" światło lusterka wstecznego nie migało.

Próbowałem rozwiązać problem i bezpiecznik NIE był przepalony. Ustawienie było aktywowane w IDrive. Drzwi, bagażnik i maska były zamknięte i nie otwarte. Ale brakowało świateł i dźwięku.

Wyniki:

Dealer ustalił, że "Błąd redukcji lub wyłączenia zarządzania energią z powodu indywidualnego odbiornika elektrycznego".

Naprawa:

Jakiego rodzaju kodowania dokonali? Czy jest to coś, co mógłbym zrobić sam, gdybym miał ten sam problem?