BimmerFest BMW Forum banner

Demontaż przedniego zderzaka - Wyciągnięte wnioski

1 reading
30K views 17 replies 10 participants last post by  r-w-g  
#1 ·
Postanowiłem dziś po południu zdjąć przednią listwę z mojego '02 525, aby spróbować naprawić wgniecenie w dolnej plastikowej listwie. Przeczytałem wiele postów na temat demontażu zderzaka, ale najbardziej interesowało mnie po prostu usunięcie plastikowej listwy. Poniżej opisuję moje doświadczenia, które powinny pomóc innym.

1. Plastikowa listwa nie odłącza się oddzielnie od przedniego zderzaka. Listwa i przedni zderzak stanowią jedno i to samo i należy je usunąć jako całość.

Oto kroki, które podjąłem, aby usunąć zderzak:
1. Podnieś samochód i zdejmij przednie koła. (To nie jest całkowicie konieczne, ale ułatwia wykręcanie śrub nadkoli i ustawia samochód na lepszej wysokości roboczej).
2. Zdejmij plastikowe wkładki listwy, które owijają obie strony przedniego zderzaka. Listwa jest utrzymywana na miejscu przez górne i dolne formowane "klipsy", które zwalniają się razem przez podważanie. Aby to zrobić, najpierw delikatnie podważ listwę tablicy rejestracyjnej (środkową) od zderzaka. Następnie zdejmij lewy i prawy element listwy, zaczynając od środka wokół każdej strony.
3. Po zdjęciu listwy zobaczysz sześć czarnych plastikowych nitów, które będą licować z plastikowym zderzakiem. Zrób dziurkacz z gwoździa o wartości 8 pensów. Weź ten dziurkacz i wciśnij trzpień rdzeniowy plastikowego nita. Spowoduje to zwolnienie nita, który można następnie podważyć. Nie zamierzałem ponownie używać tych nitów, ponieważ kupiłem pudełko 50 sztuk online za <$10.
4. Teraz od dołu pod zderzakiem do wnęki utworzonej przez usuniętą listwę zderzaka i zobaczysz kolejne cztery takie same plastikowe nity. Wybij je w ten sam sposób.
5. Usunąłem plastikowe wkładki kanałów powietrznych (z przodu po lewej i prawej stronie zderzaka do środka świateł przeciwmgielnych), co odsłoniło dwie śruby sześciokątne mocujące światła przeciwmgielne. Usunąłem śruby i wepchnąłem światła przeciwmgielne do wnętrza nadkoli.
6. Przejdź do lewego i prawego nadkola i usuń śruby sześciokątne po zewnętrznej stronie plastikowych osłon błotnych. Właściwie wyjąłem obie lewe i prawe dolne osłony błotne całkowicie dla uproszczenia.
7. Teraz wróć do przedniego zderzaka i od dołu usuń bitem Torx dwie duże śruby, które stanowią główne mocowanie przedniego zderzaka.
8. Teraz pociągnij cały zderzak do przodu poziomo. Powinien, po pewnym manewrowaniu, się uwolnić.

Usunąłem przednie zespoły reflektorów, co, choć nie było konieczne, ułatwiło ogólne usuwanie i renowację (przynajmniej dla mnie).

Mam nadzieję, że to komuś pomoże.

#2 ·
Kilka zdjęć bardzo by pomogło.

#5 ·
Ponownie usunąłem zderzak z powodu zasadniczo oderwania rogu zderzaka od strony kierowcy podczas cofania na betonowy zderzak parkingowy.
Poniżej znajduje się kilka zdjęć i lepszy opis.

Oto kroki, które podjąłem, aby usunąć i ponownie zainstalować zderzak:
1. Podnieś samochód i zdejmij przednie koła. (to nie jest całkowicie konieczne, ale ułatwia wykręcanie śrub z nadkoli i ustawia samochód na lepszej wysokości roboczej).
2. Środkowa osłona zderzaka (owija się wokół zderzaka) nie musi być zdejmowana.
3. Spójrz od dołu na górną część plastikowych otworów wentylacyjnych w zderzaku (po obu stronach), a zobaczysz cztery czarne plastikowe nity, które będą licować z plastikowym otworem wentylacyjnym. Zrób dziurkacz z gwoździa o średnicy 8 pensów. Weź ten dziurkacz i wbij trzpień plastikowego nita. Spowoduje to zwolnienie nita, który można następnie podważyć. Nie zamierzałem ponownie używać tych nitów, ponieważ kupiłem pudełko 50 sztuk online za <$10. Zastąpiłem nity OEM nitami z tworzywa sztucznego wielokrotnego użytku. Dwa kolejne zdjęcia pokazują, jak usunąłem te nity wielokrotnego użytku.
Image

Image

4. Teraz zdejmij osłonę "otworu wentylacyjnego" od strony pasażera i kierowcy. Wychodzą prosto, ale trzeba je wcisnąć w dół, aby górna część plastiku się oczyściła. Zobacz zdjęcia poniżej.
Image

Image

5. Chociaż nie jest to absolutnie konieczne, zdecydowanie zalecam (podobnie jak wielu innych na tym forum), abyś teraz usunął cztery śruby mocujące z każdego z przednich zespołów reflektorów i pociągnął zespoły lekko do przodu i do góry, ale nie poza karoserię samochodu. Powinny być wygodnie wyważone w samochodzie i nie wystawać. (Warto to zrobić, ponieważ zderzak ciasno przylega pod zespołami świateł, a demontaż i montaż zderzaka jest znacznie łatwiejszy, gdy światła są luźne lub wyjęte.
6. Przejdź do lewego i prawego nadkola i wykręć śruby sześciokątne z zewnętrznej strony plastikowych osłon błotnych. Właściwie wyjąłem obie dolne osłony błotne, lewą i prawą, dla uproszczenia.
7. Teraz wróć do przedniego zderzaka i od dołu, za pomocą bitu T50 Torx, wykręć dwie duże śruby, które są głównym mocowaniem przedniego zderzaka.
Image

Image

8. Teraz pociągnij cały zderzak do przodu poziomo. Powinien, przy odrobinie manewrowania, się zwolnić. Uważaj, ponieważ nie jest tak ciężki, jak niezręczny. Jest ciężki z przodu i spróbuje się przewrócić w dół i poza twój zasięg, jeśli nie będziesz gotowy. Widać, że postawiłem kilka stojaków podnośnikowych z przodu, aby dać sobie szansę na nie upuszczenie go. (to tak naprawdę zdjęcie z instalacji (w przeciwieństwie do demontażu), a zatem katastrofa z linką bungee i wężem po stronie pasażera)
Image

9. Teraz, gdy zderzak został pociągnięty do przodu, musisz odłączyć dwa światła przeciwmgielne i wąż spryskiwacza reflektorów. Posiadanie czegoś, co podtrzymuje zespół zderzaka, jest teraz naprawdę dobrym pomysłem. Odłącz światła przeciwmgielne przy połączeniu żarówki i wąż przy złączu po stronie pasażera. Bardzo łatwe.
Image

Image

Image

Przymocowałem wąż spryskiwacza za pomocą linki bungee, aby zapobiec jego zasysaniu. To byłoby dobre, aby być na to przygotowanym z wyprzedzeniem.
10. Zderzak powinien być teraz wolny i oddzielony od samochodu.
11. Przy ponownym montażu robisz to po prostu odwrotnie. Ale najlepiej sprawdziło się to u mnie, przesuwając zderzak na miejsce najpierw po stronie pasażera, upewniając się, że otwór chłodzący w zderzaku pasuje do otworu w błotniku. Po ustawieniu strony pasażera przeszedłem do strony kierowcy (będziesz zadowolony, że reflektor jest w tym momencie luźny i podniesiony), gdzie bardzo ważne jest dopasowanie obu otworów wentylacyjnych do odpowiednich odbiorników, jednocześnie wyrównując zderzak do złączy podporowych. Zdjęcie poniżej pokazuje zderzak osadzony po stronie pasażera i gotowy do osadzenia po stronie kierowcy. (moje zespoły reflektorów zdecydowanie mogły być luźniejsze)
Image

To po prostu NIE jest wcale trudny projekt dla nikogo. Powodzenia. Prawdopodobnie zrobię to ponownie, ponieważ mój zderzak przeżył długie życie i może zostać w pewnym momencie wymieniony.

Chris

#6 ·
Wow, dzięki Neversaynever! Zdjęcia naprawdę bardzo pomagają! :thumbup: Mam ten sam problem, narożnik po stronie kierowcy jest trochę luźny z powodu tych betonowych ograniczników na parkingu. Dodatkowo zerwały się nity/mocowania dolnej osłony nadkola z przodu po stronie kierowcy. Wygląda na to, że ta dolna osłona nadkola pomogła utrzymać zderzak mocno przy przednim błotniku.

Czy masz zdjęcie plastikowych nitów wielokrotnego użytku, których użyłeś?

Dzięki!
Steve

#18 ·
Chris:
Świetne DIY! Ale muszę wymienić tylny zderzak!!!! :roundel: To trafia do moich ulubionych, ponieważ prawdopodobnie będę musiał kiedyś zrobić przód.
Kilka lat temu usunąłem tylny zderzak, aby dodać hak holowniczy, żeby móc przewozić rower (nie lubię bagażników dachowych). Miałem szczęście, że dealer dał mi wydruki schematów, bardzo łatwo było go usunąć! Powinienem był to sam udokumentować, ale skoro miałem zdjęcia, pomyślałem, że nie będę ich już potrzebował. To naprawdę prosta robota i zawsze jestem zdumiony, jak dobrze te samochody są zaprojektowane. Pamiętam, że usunąłem panel w bagażniku, kilka śrub na dole i pod spodem, a cały zespół wysuwa się. Rzucę okiem i sprawdzę, czy nadal mam instrukcje na wypadek, gdybyś nie znalazł tu odpowiedzi od kogoś innego.

#8 ·
#14 · (Edited)
Nie jestem pewien, dlaczego musisz usunąć śruby torx, ale kiedy zdejmowałem osłonę zderzaka, nie musiałem ich dotykać. Z mojego doświadczenia wynika, że ​​musisz usunąć te śruby tylko wtedy, gdy zdejmujesz sam zderzak, metalowy zderzak, a nie plastikową osłonę.
To prawda. A jeśli usuniesz śruby torx, nie ma potrzeby usuwania sześciu nitów pod elementami wykończeniowymi, które łączą osłonę zderzaka z zakrzywioną aluminiową belką za osłoną zderzaka. Osłona i belka podporowa zejdą jako całość.

#15 ·
540ig5 i Rjim,
Zdecydowanie byłem zainteresowany usunięciem i ponownym zamontowaniem całego zderzaka, ponieważ mój zwisał po stronie kierowcy. Aby to zrobić, absolutnie musiałem usunąć śruby z łbem Torx. A żeby się do nich dostać, musiałem usunąć cztery plastikowe nity, po dwa w każdym z kratek wentylacyjnych w zderzaku. Zdecydowanie nie wiedziałem, że można zdjąć "skórę" zderzaka bez zdejmowania całego zderzaka. Właściwie nie wiedziałem, że skórę i metalowe oparcie zderzaka można w ogóle rozdzielić.
Dzięki za dalsze informacje.

#16 ·
540ig5 i Rjim,
Zdecydowanie byłem zainteresowany usunięciem i ponownym zamontowaniem całego zderzaka, ponieważ mój zwisał po stronie kierowcy. Aby to zrobić, absolutnie musiałem usunąć śruby z łbem Torx. A żeby się do nich dostać, musiałem usunąć cztery plastikowe nity, po dwa w każdym z kratek wentylacyjnych w zderzaku. Zdecydowanie nie wiedziałem, że można usunąć "skórę" zderzaka bez zdejmowania całego zderzaka. Właściwie nie wiedziałem, że skórę i metalowe oparcie zderzaka można w ogóle rozdzielić.
Dzięki za dalsze informacje.

Właśnie usunąłem przedni zderzak w ramach procesu wymiany wentylatora pomocniczego. Usunąłem dwa z sześciu nitów pod wykończeniem, zanim zdałem sobie sprawę, że nie jest to konieczne. Kazałem go pomalować ponownie, gdy był zdjęty i teraz wygląda jak nowy. To coś, co powinieneś rozważyć, ponieważ praca związana z R&R zderzaka jest znaczna i wymyśliłeś tę część zadania. Twoje zdjęcia są świetne, ale twój zderzak jest smutny.