BMW Forum - BimmerFest BMW Forums banner

Ostrzeżenie o niskim ciśnieniu oleju

1 reading
14K views 17 replies 8 participants last post by  HerbP  
#1 ·
Cześć wszystkim. Mam nadzieję, że otrzymam jakieś wskazówki w tej sprawie, ponieważ zaczyna wyglądać na to, że może być drogo (wystarczająco drogo, aby rozważyć spisanie samochodu).

Kilka tygodni przed świętami Bożego Narodzenia zapaliła mi się kontrolka niskiego ciśnienia oleju. Byłem milę od domu, więc ostrożnie kontynuowałem podróż i zauważyłem, że kontrolka ciśnienia oleju zapalała się i gasła powtarzalnie. Wymieniłem czujnik ciśnienia oleju, bez zmian. Usunąłem wszystkie sześć zaworów zwrotnych oleju - jeden wydawał się wadliwy, więc go wymieniłem. Kilka kolejnych było funkcjonalnych, ale wydawało się, że zawierają trochę kłaczków. Nawet po wymianie wadliwego, nadal miałem błąd. Powinienem w tym momencie zaznaczyć, że - chociaż nie prowadziłem samochodu ze strachu przed spowodowaniem uszkodzeń - uruchamiał się i pracował na biegu jałowym bez problemu, ale kontrolka ciśnienia oleju zapalała się natychmiast.

Zabrałem go do mojego lokalnego, niezawodnego warsztatu. Stwierdzili, że filtr oleju się zapadł i - czego nigdy wcześniej nie widzieli - plastikowy trzpień, który jest częścią mocowania filtra oleju, pękł. Wymienili to, wymienili filtr i wymienili olej. Ale kontrolka niskiego ciśnienia nadal się świeci. Zatrzymali pracę w tym momencie - po części dlatego, że zbliżali się do zamknięcia na święta, ale także dlatego, że mówią, że teraz muszą zacząć demontować rzeczy od dołu do góry i to może być bardzo kosztowne i że nadal mogą nie dowiedzieć się, jaka może być przyczyna.

Ich teoria robocza jest taka, że ​​część pękniętej obudowy filtra oleju utknęła teraz gdzieś w obwodach olejowych i ogranicza przepływ. Czy to brzmi wiarygodnie?

Zacząłem szukać i natknąłem się na Biuletyn Serwisowy 110905, który odnosi się do zaworu zwrotnego w pompie oleju, który uległ awarii, omówiony na jednym z forów tutaj (Non-Return Valve parts found in engine oil filter during engine oil service (Update) - Xoutpost.com), a także ten krótki artykuł, który mówi nieco więcej (BMW N62 4.4 Engine Oil Pump Problem and Update). Jednak żaden z tych dwóch artykułów nie wydaje się wspominać o problemie powodującym zapalenie się kontrolki niskiego ciśnienia oleju.

Czy ktoś może zaoferować tutaj jakieś informacje lub może sugestie, jak postępować/co sprawdzić dalej?

Z góry dziękuję.

#2 ·
Czy kontrolka niskiego ciśnienia oleju była CZERWONA? Oznacza to natychmiastowe zatrzymanie silnika i ponowne uruchomienie silnika dopiero po zapewnieniu odpowiedniego smarowania. Jest zablokowany, wyrzuć to. To zależy od ciebie.

Jedynym powodem, dla którego silniki samochodowe nie mają automatycznego wyłączania niskiego ciśnienia oleju, są większe problemy bezpieczeństwa związane z zatrzymywaniem się w niebezpiecznych sytuacjach drogowych.

#3 ·
Jest zablokowany, wyrzuć go. To zależy od ciebie.
Dzięki za odpowiedź Doug - choć alarmistyczną i niespecjalnie pomocną. Powiedziałbym, że poczyniłeś pewne istotne założenia, aby dojść do tego wniosku. Gdybym spisał ten samochód na straty, gdy tylko zapaliła mi się czerwona lampka ostrzegawcza jakiegokolwiek rodzaju, nie przetrwałby tygodnia i zostałby spisany na straty co najmniej trzy razy od tego czasu.

Samochód na pewno nie jest "zablokowany" - mój mechanik to potwierdził - i nie zamierzam go "wyrzucać", chyba że ustalenie przyczyny stanie się zbyt kosztowne. Fora są pełne ludzi, którzy mieli kontrolkę niskiego ciśnienia oleju BMW i rozwiązali problem bez uszkodzenia silnika. Zamierzam być jednym z nich. Szukam tylko odrobiny pomocy od bardziej pomocnych ludzi na tym forum, aby mi w tym pomóc.

#6 ·
Wszyscy mamy pogląd na Douga na przestrzeni lat!! Zdecydowanie nie jest Nostradamusem :cool:, miejcie trochę cierpliwości, aż niektórzy z pozostałych użytkowników pojawią się online, pamiętajcie, że jest to w większości amerykańska strona, więc różnice czasu robią dużą różnicę. To jedna z najlepszych stron, jakie znam, jeśli chodzi o pomoc, więc trzymajcie się!!!

#8 ·
650 czy 645? Herb jest ekspertem od niskiego ciśnienia oleju. Walczył z tym przez jakiś czas w 645. Musisz sprawdzić oringi swoich elektrozaworów VANOS i poszukać większych wycieków wokół pokryw zaworów i rozrządu. Ile mil? Kiedykolwiek robiłeś pokrywy zaworów? Spójrz również na czujniki na pokrywach pod kątem wycieków. Może zadymić silnik? Czy podłączyłeś go do ISTA?

#9 ·
Jeśli zawór zwrotny filtra oleju rozpadł się, możliwe jest, że mógł dostać się do pompy oleju i do przewodu ciśnienia oleju, który doprowadza olej do całego silnika. Dołączę rysunek przewodu zasilania olejem i wewnętrzne zdjęcie pompy oleju. Może to pomóc w zrozumieniu, na co patrzysz i jak olej przepływa przez silnik. Możliwe, że kawałek mógł przejść przez pompę oleju i dostać się do przewodów zasilających. Czy kontrolka oleju zapala się bardzo szybko, czy dopiero po rozgrzaniu silnika? Czy ostatnio wykonywano jakieś prace przy elektrozaworach Vanos? Czujnik ciśnienia oleju znajduje się na końcu przewodu, gdy przechodzi przez system Vanos po stronie pasażera, przez górną pokrywę rozrządu, a następnie do czujnika ciśnienia oleju. Usunąłbym czujnik OP i zainstalował manometr do pomiaru ciśnienia oleju. Można go znaleźć w Harbor Freight za mniej niż 20,00 USD, ale potrzebujesz adaptera, który umożliwi podłączenie manometru. Jest to ten sam adapter, który jest używany w silniku GM LSx. Mam 2, ale myślę, że dostałem je z Amazon. Jeśli dodasz trójnik 1/4", możesz zainstalować manometr i czujnik OP w tym samym czasie. Jeśli włączy się ostrzeżenie OP, możesz sprawdzić, czy ostrzeżenie jest prawdziwe, czy też uszkodzony jest czujnik? Możesz wyjąć 6 zaworów zwrotnych i przedmuchać powietrze z powrotem przez kanały olejowe. Musisz włożyć śrubę, która zablokuje dolny port, a następnie przedmuchać powietrze przez kanał zasilający. Jeśli wystąpi blokada, może to pomóc w przedmuchaniu jej z powrotem do miski olejowej. Im większa objętość powietrza, tym lepsze wyniki.

Czy silnik zaczyna wydawać jakiś hałas jako utrata smaru, czy wszystko brzmi w porządku? Nie radzę jeździć w ten sposób samochodem, dopóki nie znajdziesz problemu. Jakie prace zostały wykonane przed rozpoczęciem tego?

Attachments

#10 ·
Jeśli zawór zwrotny filtra oleju się rozpadł, możliwe jest, że mógł dostać się do pompy oleju i do przewodu ciśnieniowego oleju, który zasila olej do całego silnika. Dołączę rysunek przewodu zasilania olejem i wewnętrzny obraz pompy oleju. Może to pomóc w zrozumieniu, na co patrzysz i jak olej przepływa przez silnik. Możliwe jest, że kawałek mógł przejść przez pompę oleju i do przewodów zasilających. Czy kontrolka oleju zapala się bardzo szybko, czy po rozgrzaniu silnika? Czy ostatnio wykonywano jakieś prace przy elektrozaworach Vanos? Czujnik ciśnienia oleju znajduje się na końcu przewodu, gdy przechodzi przez system Vanos po stronie pasażera, przez górną pokrywę rozrządu, a następnie do czujnika ciśnienia oleju. Usunąłbym przełącznik OP i zainstalował wskaźnik testowy ciśnienia oleju. Można go znaleźć w Harbor Freight za mniej niż 20,00, ale potrzebujesz adaptera, który umożliwi podłączenie wskaźnika testowego. Jest to ten sam element, który jest używany w silniku GM LSx. Mam 2, ale myślę, że dostałem je z Amazon. Jeśli dodasz 1/4" T, możesz zainstalować wskaźnik testowy i przełącznik OP w tym samym czasie. Jeśli włączy się ostrzeżenie OP, możesz sprawdzić, czy ostrzeżenie jest prawdziwe, czy też uszkodzony jest przełącznik? Możesz wyjąć 6 zaworów zwrotnych i przedmuchać trochę powietrza z powrotem przez kanały olejowe. Musisz włożyć śrubę, która zablokuje dolny port, a następnie przedmuchać powietrze przez kanał zasilający. Jeśli wystąpi blokada, może to pomóc w przedmuchaniu jej z powrotem do miski olejowej. Im większa objętość powietrza, tym lepsze wyniki.

Czy silnik zaczyna wydawać jakiś hałas w wyniku utraty smaru, czy wszystko brzmi dobrze? Nie radzę jeździć w ten sposób samochodem, dopóki nie znajdziesz problemu. Jakie prace zostały wykonane przed rozpoczęciem tego?
Dzięki za odpowiedzi HerbP i Mulchman. Przepraszam za opóźnienie w odpowiedzi, zmagałem się z żałobą rodzinną, a także mój drugi samochód został skradziony 🤬

Dzięki za dołączenie zdjęć - obieg oleju jest naprawdę przydatny. W odpowiedzi na Twoje pytania:

• Kontrolka oleju zapala się prawie natychmiast
  • Żadnych prac nie wykonano przy elektrozaworach Vanos - dopóki nie wyjąłem ich któregoś dnia w ramach tej diagnozy. Elektrozawory na banku 1 były czyste jak łza, ale bank 2 był dość zatkany resztkami filtra.
  • To samo dotyczy sześciu zaworów zwrotnych oleju. Bank 1 - czysty; Bank 2 - dwa z nich miały osady z filtra, w szczególności ten, do którego najtrudniej się dostać. Ten miał mnóstwo filtra oleju.
  • Mój warsztat już przetestował ciśnienie oleju i jest ono bardzo niskie - więc samochód w ogóle nie jest prowadzony.
  • Kiedy samochód jest uruchamiany (tylko na biegu jałowym), brzmi dobrze - ale i tak nie zamierzam nim jeździć.
  • Wymieniłem czujnik ciśnienia oleju na nowy, oryginalny element BMW, a kontrolka nadal się świeciła - więc nie sądzę, żeby czujnik ciśnienia był uszkodzony.

Biorąc pod uwagę, że czujnik ciśnienia oleju znajduje się po stronie banku 1 i nie ma osadów filtra na elektrozaworach banku 1 ani zaworach zwrotnych, czy byłoby sprawiedliwe stwierdzenie, że to może być przewód olejowy do banku 1, który jest bardziej zatkany we wcześniejszym punkcie przepływu oleju?

Moim następnym krokiem będzie spuszczenie oleju, wyjęcie dolnej miski olejowej i zobaczenie, co mogę zobaczyć za pomocą endoskopu. Podoba mi się Twoja sugestia, aby przedmuchać powietrze z powrotem w dół kanałów - ale co masz na myśli przez "włóż śrubę, która zablokuje dolny port" i który kanał jest "kanałem zasilającym"?

#11 ·
Olej wchodzi do zaworów zwrotnych z wewnętrznej części bloku, a następnie spływa z powrotem na dół zaworu zwrotnego. Włożenie śruby w dolny otwór spowoduje powrót oleju do ścieżki pompy oleju. Na podstawie podanych przez Ciebie informacji, wyciągnąłbym i wymienił trzpień zaworu zwrotnego w filtrze oleju. Jeśli zawór ulegnie awarii lub zostanie usunięty podczas wyjmowania filtra oleju, olej ominie pompę, powodując natychmiastowy alarm ciśnienia oleju. Większość warsztatów BMW nie trzyma trzpienia zaworu na półce, ale może go dostać następnego dnia. Niektóre lokalne warsztaty, które pracują nad wieloma typami samochodów, nie zwracają uwagi na to, czy trzpień zaworu odłączy się wraz z filtrem.

System Vanos zapewnia drogę oleju do czujnika ciśnienia oleju po stronie pasażera głowicy. Jeśli elektrozawory Vanos zostaną przeniesione w inne miejsce, adaptacje muszą zostać zresetowane. Nowe zawory Vanos muszą również mieć zresetowane adaptacje, ponieważ w przeciwnym razie nie będą działać prawidłowo. Niezresetowanie adaptacji spowoduje przepływ oleju przez elektrozawory, nie docierając do czujnika ciśnienia oleju. Przełącznik jest ostatnim elementem, który widzi przepływ oleju. Rozebrałem cały silnik w poszukiwaniu źródła problemów z ciśnieniem oleju i nie znalazłem nic, co mogłoby spowodować problem. Dodałem trójnik do czujnika ciśnienia oleju i mam wskaźnik ciśnienia oleju do monitorowania, jeśli włączy się alarm. Przed zresetowaniem adaptacji schodziłem do 8 psi, co uruchamia alarm. Po zresetowaniu adaptacji ciśnienie oleju wzrosło z 8 psi do 18 psi. Nie mogłem uwierzyć w to, co zobaczyłem po zresetowaniu adaptacji. Byłem zszokowany i odetchnąłem z ulgą, gdy zobaczyłem, jak bardzo wzrosło ciśnienie oleju. To pokazuje, jak ważny jest system Vanos dla kontrolowania ciśnienia oleju.

#12 ·
Olej dostaje się do zaworów zwrotnych z wewnętrznej części bloku, a następnie spływa z powrotem na dół zaworu zwrotnego. Włożenie śruby w dolny otwór spowoduje powrót oleju do ścieżki pompy oleju. Na podstawie podanych informacji wyciągnąłbym i wymienił trzpień zaworu zwrotnego w filtrze oleju. Jeśli zawór ulegnie awarii lub zostanie usunięty podczas wyjmowania filtra oleju, olej ominie pompę, powodując natychmiastowy alarm ciśnienia oleju. Większość warsztatów BMW nie trzyma trzpienia zaworu na półce, ale może go dostać następnego dnia. Niektóre lokalne warsztaty, które pracują przy wielu typach samochodów, nie zwracają uwagi na to, czy trzpień zaworu zejdzie z filtrem. System Vanos zapewnia drogę oleju do czujnika ciśnienia oleju po stronie pasażera głowicy. Jeśli elektrozawory Vanos zostaną przeniesione w inne miejsce, adaptacje muszą zostać zresetowane. Nowe zawory Vanos zainstalowane również muszą mieć zresetowane adaptacje, ponieważ w przeciwnym razie nie będą działać prawidłowo. Niezresetowanie adaptacji spowoduje przepływ oleju przez elektrozawory, nie docierając do czujnika ciśnienia oleju. Przełącznik jest ostatnim elementem, który widzi przepływ oleju. Rozebrałem cały silnik w poszukiwaniu źródła problemów z ciśnieniem oleju i nie znalazłem nic, co mogłoby spowodować problem. Dodałem T do czujnika ciśnienia oleju i mam wskaźnik ciśnienia oleju do monitorowania, jeśli włączy się alarm. Przed zresetowaniem adaptacji schodziłem do 8 psi, co uruchamia alarm. Po zresetowaniu adaptacji ciśnienie oleju wzrosło z 8 psi do 18 psi. Nie mogłem uwierzyć w to, co zobaczyłem po zresetowaniu adaptacji. Byłem zszokowany i odetchnąłem z ulgą, gdy zobaczyłem tak duży wzrost ciśnienia oleju. To pokazuje, jak ważny jest system Vanos dla kontroli ciśnienia oleju.
Hej Herb, wiem, że to stary post, ale jakiego oprogramowania użyłeś do zresetowania adaptacji? Próbowałem wszystkiego, w tym nowej pompy oleju i nadal mam niskie ciśnienie oleju

#14 ·
Jakie było ostateczne rozwiązanie? Mam ten sam problem, jutro podnoszę 550i z 2007 roku z silnikiem 4.8l N62 na podnośniku, żeby sprawdzić odbiór oleju na wszelki wypadek. Zresetowałem wszystkie adaptacje silnika, w tym adaptację przyrostu oleju CES.

#15 ·
Zresetuj adaptacje Vanos, & to powinno pomóc. Jeśli elektrozawory Vanos zostały przeniesione w inne miejsce, nie pozwolą na prawidłowy przepływ oleju w tym miejscu. Szukałem tego przez kilka miesięcy, zanim zlokalizowałem problem. Dolna miska olejowa schodzi łatwo, & daje dostęp do sitka pompy oleju. Jeśli nic nie znajdziesz na sitku, może być konieczne wyciągnięcie 6 zaworów zwrotnych, znajdujących się z przodu obszaru wlotowego, na głowicach.

#16 ·
Zresetuj adaptacje Vanos, & to powinno pomóc. Jeśli elektrozawory Vanos zostały przeniesione w inne miejsce, nie pozwolą na prawidłowy przepływ oleju w tym miejscu. Szukałem tego problemu przez kilka miesięcy, zanim zlokalizowałem problem. Dolna miska olejowa schodzi łatwo, & daje dostęp do sitka pompy oleju. Jeśli nic nie znajdziesz na sitku, może być konieczne wyciągnięcie 6 zaworów zwrotnych, znajdujących się z przodu obszaru wlotowego, na głowicach.
Zrekonstruowałem silnik do gołego bloku. Tak, mam 6 nowych zaworów zwrotnych oem zainstalowanych, olej już sprawdzony. Jeszcze nie zdjąłem miski olejowej, ale jutro to zrobię. ISTA+ z jakiegoś powodu nie ma adaptacji o nazwie VANOS dla N62.