BMW Forum - BimmerFest BMW Forums banner

Nowa wymiana iDrive 2009 w M3 2008

58K views 38 replies 16 participants last post by  joey1158  
#1 ·
Po 5 miesiącach badań i kodowania, moje oparte na CCC iDrive z 2008 roku zostały zastąpione przez oparte na CIC iDrive z 2009 roku:

Grudzień 2009: Nowy CIC (jeszcze bez programowania), kabel ekranu HD, kontroler i konsola, używany ekran HD i kabel USB zainstalowany:

Zrzut ekranu zgodny z prawem...
Image

Menu główne (Nawigacja wyszarzona, ponieważ nie jest włączona)...
Image

Radio HD...
Image

HDD z ponad 30 piosenkami MP3 już pobranymi (320kps) przez port USB...
Image

Status pojazdu (zauważ, że pokazany pojazd to Z4, po prawidłowym zaprogramowaniu CIC zostanie pokazany E90 M3)...
Image

DVD - pierdolony Zmierzch... przynieś kurwa Blade'a, żeby zabić kilku frajerów!!
Image

Kamera cofania MentholGuy'a dla iDrive 2009...
Image

Assist/Bluetooth w pełni funkcjonalny:
Image

Uwagi dotyczące instalacji:

- CIC wtyka się bezpośrednio do złącza Quadralock CCC, anteny radiowej i GPS.
- Ekran HD instaluje się - i używa tych samych śrub - w desce rozdzielczej jak ekran inny niż HD. Ekran HD wymaga jednak nowego kabla wideo i nowego złącza zasilania/CAN:

Ekran HD (CIC) po lewej, ekran inny niż HD (CCC) po prawej:
Image

Gniazdo kabla wideo ekranu HD (okrągłe, 4 przewody), gniazdo zasilania/CAN (prostokątne, piny #1-8 w jednym rzędzie):
Image

Gniazdo kabla wideo ekranu innego niż HD (prostokątne, 8 przewodów):
Image

Gniazdo zasilania/CAN ekranu innego niż HD (prostokątne, piny #1-12 w podwójnych rzędach):
Image

Dobrą wiadomością jest to, że przewody zasilania/CAN (łącznie 4 przewody) są dokładnie takie same między dwoma różnymi złączami i znajdują się w dokładnie tych samych gniazdach pinów w obu złączach (1, 3, 5 i 6).

Numery gniazd są uformowane w złączach i wewnątrz gniazda złącza (ze stykami męskimi) na każdym ekranie.

Chodzi więc o zdobycie nowego złącza z używanym ekranem HD (jeśli to możliwe) i usunięcie przewodów jeden po drugim z istniejącego złącza dwurzędowego i włożenie każdego przewodu w dokładnie odpowiednie gniazdo w nowym złączu jednorzędowym - przewód w gnieździe #1 z rzędu podwójnego wchodzi w gniazdo #1 w złączu jednorzędowym i tak dalej.

Stare, dwurzędowe złącze:
Image

Nowe, jednorzędowe złącze (dolna część zdjęcia, z portem USB, kablem USB i starym dwurzędowym złączem z tuleją blokującą):
Image

Jeśli nie możesz zdobyć tego jednorzędowego złącza z używanym ekranem HD (większość złomiarzy sprzedaje ekran HD ze złączem i odciętymi przewodami), to ****ty rozwiązanie - dopóki nie zdobędziesz odpowiedniego złącza, nie jest jeszcze dostępny numer P/N - może polegać na owinięciu każdego pinu taśmą izolacyjną lub rurką termokurczliwą i po prostu włożeniu każdego gniazda żeńskiego do odpowiednich styków męskich ekranu HD (ponownie, 1 do 1, 3 do 3, 5 do 5 i 6 do 6):

Image

Trudny do zdobycia kabel USB (jak dotąd brak numeru P/N):
Image

Kabel wideo wygląda dokładnie tak samo jak kabel USB, ale bez wbudowanego obwodu/wypukłości filtra pokazanego z owijką na rzep powyżej.

Uchwyt USB w schowku jest już zrobiony, po prostu zakryty plastikową wtyczką...
Image

... po prostu go wyjmij:
Image

I włóż port USB (nie ma potrzeby wyjmowania schowka, po prostu "wyłowić" kabel z obszaru CIC przed jego zainstalowaniem):
Image

Wszystkie złącza są oznaczone kolorami, z wyjątkiem złącza zasilania/CAN...

#2 ·
Kwiecień 2010: pełne kodowanie i nawigacja włączona

Przed...

Image

...po:

Image

Image

Image

Image

Image

Uwagi:

- Sterowanie głosowe nie jest jeszcze aktywowane, ponieważ numer części (P/N) FSC nie jest jeszcze znany. Metoda importu jest taka sama.
- Pakiet Convenience (płatny) nie wyświetla jeszcze nowych ekranów (Wyszukiwanie BMW, ceny paliw itp.) z tą zamianą. Funkcja Google Maps "wyślij do samochodu" również nie działa z tego samego powodu. Jednak Assist może wysłać Ci adres do Twojego iDrive w ten sam sposób, co Mapy Google. Pracuję nad rozwiązaniem kodowania TCU/CIC.

Aktywacja została wykonana za pomocą oryginalnych kodów OEM FSC wygenerowanych z moim numerem VIN; import kodów do CIC został dokonany przez połączenie zdalne przez Internet. Ta metoda ma zastosowanie zarówno do używanych, jak i nowych CIC, więc może być tańsza niż to, co zapłaciłem. Kodowanie CIC - aby dopasować opcje VIN - można również wykonać tą metodą.

Wydałem około 3300 $ na ten retrofit, ale w rzeczywistości około 1200 $ z tego było całkowicie zbędne po fakcie. Więc zrobione dobrze, z kombinacją używanych/nowych części można to zrobić w całości za 2100 - 2500 $, w zależności od ceny używanych części

Pełne szczegóły można uzyskać indywidualnie przez PW; skontaktuj się z członkiem forum: http://www.e90post.com/forums/member.php?u=59568

#3 ·
Kwiecień 2010: Załadowano mapy 2010.1 US DVD Premium CIC:

Image

Image

Image

Image

Image

Uwagi:

- To ładowanie trwa 2,5-3,0 godziny. Użyłem ładowarki do akumulatorów o dużej mocy podczas tego ładowania.
- Zestaw DVD (3 płyty) P/N to 01 99 0 037 287. Koszt to 6,94 $ w TisherBMW, jednak Map FSC kosztuje 180,00 $. Mój Map FSC był dostarczany z moim Nav FSC.
- FSC jest ładowany przez dealera lub przez klienta za pomocą 20-znakowego kodu zawartego w plikach Map FSC jako dokument pdf.
- Do tej pory nie zauważyłem radykalnej różnicy między GUI map 2009 i 2010.

#4 ·
Dzisiaj: Wyszukiwanie BMW włączone

Image

Image

Image

Image

Image

Uwagi:

- Wyszukiwanie BMW jest częścią pakietu Assist $200 Convenience Plan
- Do obsługi tej funkcji wymagany jest moduł GSM TCU z najnowszym oprogramowaniem
- Aby włączyć tę funkcję w modernizacji CIC, kodowanie wymaga tymczasowej zmiany Vehicle Order poprzez dodanie opcji 6VA, 615 i 616 oraz zakodowanie CIC za pomocą tego nowego VO. Można to zrobić za pomocą NCS Expert i najprawdopodobniej Autologic.
- Google Maps "wyślij do samochodu" nadal nie działa. Myślę, że mój TCU musi zostać zakodowany, aby włączyć MyInfo, ponieważ CIC już ma aktywne MyInfo.

#19 ·
Dzisiaj: Wyszukiwanie BMW włączone

Image

Image

Image

Image

Image

Uwagi:

- Wyszukiwanie BMW jest częścią pakietu Assist $200 Convenience Plan
- Do obsługi tej funkcji wymagany jest moduł GSM TCU z najnowszym oprogramowaniem
- Aby włączyć tę funkcję w modernizacji CIC, kodowanie wymaga tymczasowej zmiany Vehicle Order poprzez dodanie opcji 6VA, 615 i 616 oraz zakodowanie CIC za pomocą tego nowego VO. Można to zrobić za pomocą NCS Expert i najprawdopodobniej Autologic.
- Google Maps "wyślij do samochodu" nadal nie działa. Myślę, że mój TCU musi zostać zakodowany, aby włączyć MyInfo, ponieważ CIC już ma aktywne MyInfo.
Wow, to wspaniale. Czy możemy pobrać z torrentów?

#7 ·
Więc, czy '08 M3 miał już dysk twardy?

#9 ·
Okej. Oficjalnie zazdroszczę.

#12 ·
Technic, dziękuję za odebranie mojego telefonu dzisiejszego wieczoru.

Jak trudno było wyjąć stary ekran? Zawsze byłem zdenerwowany pracą z deskami rozdzielczymi. Czy masz jakieś zdjęcia z demontażu deski rozdzielczej... narzędzia... itp.?
Wymagany jest plastikowy środek do usuwania wykończeń oraz śrubokręt Phillips i Torx (nie ma potrzeby wyjmowania deski rozdzielczej):

- ekran jest trzymany przez 2 śruby T8 Torx
- zdejmij elementy sterowania klimatyzacją, aby usunąć płytę wykończeniową CCC:

Image

#17 ·
Tech,

Jakiekolwiek komplikacje do tej pory? Czy jest coś, co zrobiłbyś inaczej z ulepszeniem? Czy nadal uważasz, że było warto? Wygląda świetnie.
Żadnych komplikacji technicznych, ponieważ nowy iDrive jest w pełni zintegrowany z moim M3. Istnieje jednak kilka ograniczeń: wiadomości z Map Google (MyInfo) nie są odbierane, a kod aktywacyjny sterowania głosowego nie może zostać znaleziony.

Problem z MyInfo wydaje się polegać na tym, że mój e-mail konta Assist nie jest autoryzowany do wysyłania przez Google, ponieważ pochodzi z MY2008 M3; Zakodowałem zarówno mój CIC, jak i TCU, aby odbierać wiadomości MyInfo i usługi BMW Search Online i otrzymuję tylko BMW Search (który nie jest dostępny dla MY2008).

Znam serię 3 MY2009 z Assist, która została całkowicie zmodernizowana z CIC iDrive (nie zainstalowanym fabrycznie) i odbiera wiadomości MyInfo, więc musi to być problem autoryzacji po stronie Assist.

Aktywacja sterowania głosowego wynika z niemożności znalezienia numeru P/N kodu, dzięki czemu można go zamówić w ten sam sposób, co kody Nav i Map. Jak na ironię, żaden dealer BMW nie wydaje się znać tego konkretnego numeru P/N, ale mogą znaleźć inne.

Dla mnie jest to bardzo wartościowa aktualizacja, ponieważ mój M3 jest mechanicznie i w 99% wizualnie taki sam jak kolejne 3 lata modelowe M3, więc nie ma innej motywacji, aby go wymienić. Jeśli już, wydałem więcej niż ostatecznie było to konieczne, ale to dlatego, że w tamtym czasie nie wiedziałem, że istnieją inne, znacznie tańsze sposoby osiągnięcia tego samego.

#18 ·
Google Maps "Wyślij do samochodu" aktywowany...

Image

Image

- Zespół Assist dodał adres e-mail mojego konta do swojej bazy danych "Wyślij do samochodu" CIC; problem polegał na tym, że mój adres e-mail znajdował się w bazie danych CCC (MY2008), więc żadne wiadomości nie były wysyłane do mojego GSM TCU, ponieważ ta funkcja nie jest oferowana dla CCC iDrive. Kierownik serwisu mojego lokalnego dealera skontaktował się z Assist w sprawie problemu i zajęli się nim. Zbyt wiele razy narzekamy na tych forach na słabą lub nawet mierną obsługę dealera i BMW, ale tym razem zrobili więcej niż są zobowiązani umową wobec klienta. I za to bardzo dziękuję zarówno Ft. Lauderdale Imports, jak i BMW Assist. :cool!:

- to potwierdza, że o ile w pojeździe znajduje się GSM TCU, ma on włączone oprogramowanie do odbierania wiadomości Google, łączenia się z usługami BMW Search Online, a nawet wysyłania lokalizacji pojazdu na inny adres e-mail (w ramach planu Convenience), niezależnie od roku modelowego.

#26 ·
Wow,.. dobra robota, człowieku... mam pytanie dotyczące nowego iDrive... mam '09 335xi coupe... ma nowy iDrive oparty na HD... ale ma stare mapy z '09... chcę zaktualizować mapy... jestem przekonany, że mogę sam zainstalować... potrzebuję tylko kodu... czy są jakieś kontakty, które chcą sprzedać kody? Mam też jeden, ale jeszcze mi nie odpowiedział... również jakieś szczegóły/samouczek dotyczące aktualizacji nawigacji?

Dzięki!

#27 ·
Wow,.. dobra robota, stary... mam pytanie dotyczące nowego iDrive... mam '09 335xi coupe... ma nowy iDrive oparty na HD... ale ma stare mapy z '09... chcę zaktualizować mapy... jestem przekonany, że mogę sam zainstalować... potrzebuję tylko kodu... czy są jakieś kontakty, które chcą sprzedać kody? również mam jeden, ale jeszcze mi nie odpowiedział... również jakieś szczegóły/samouczek dotyczące aktualizacji nawigacji? dzięki!
Lokalni dealerzy BMW sprzedają kody i zestaw DVD, skontaktuj się z nimi. Mogą albo zaktualizować Twoje mapy, albo sprzedać Ci kody i zestaw DVD, a Ty możesz sam zaktualizować mapy, tak jak ja to zrobiłem: http://www.bimmerfest.com/forums/showpost.php?p=5168823&postcount=3

#31 ·
iDrive w 2009 LCI 335i

Witaj,

Mój samochód ma już CIC (chyba, to ten z dyskiem twardym i wieloma przyciskami na pokrętle kontrolera). Widzę więcej opcji niż mam. Nie widzę połączenia z Google w moim. Myślę, że czytałem, że to opcja. Ale czy to coś, do czego mój samochód ma możliwości, ale po prostu nie jest aktywne? A może wymagany jest jakiś inny sprzęt? O co powinienem zapytać mojego dealera, ponieważ wydaje się, że nie mają zbyt wielu informacji. Potrzebowali kilku prób, żeby zaktualizować moje mapy ostatnim razem, kiedy go oddałem. I to kosztowało mnie fortunę!!

Dzięki za pomoc

#33 ·
Witaj,

Mój samochód ma już CIC (chyba, to ten z dyskiem twardym i wieloma przyciskami na pokrętle kontrolera). Widzę więcej opcji niż mam. Nie widzę połączenia z Google w moim. Myślę, że czytałem, że to opcja. Ale czy to coś, do czego mój ma możliwości, ale po prostu nie jest aktywne? A może wymagany jest jakiś inny sprzęt? O co powinienem zapytać mojego dealera, ponieważ wydaje się, że nie mają zbyt wielu informacji. Potrzebowali kilku prób, żeby zaktualizować moje mapy ostatnim razem, kiedy go oddałem. I to kosztowało mnie fortunę!!

Dzięki za pomoc
Ekran wyszukiwania Google i pogody są częścią pakietu BMW Assist Convenience Plan (BMW Online)... zadzwoń do Assist i poproś o szczegóły.

#37 ·
Jestem ciekaw kontrolera. Starszy kontroler różni się od nowego. Jak dostosowałeś listwę ozdobną, aby pomieścić nowy? Jakieś zdjęcia, przed, po, w trakcie? Bardzo dziękuję za opublikowanie tego procesu. Właśnie zamówiłem zestaw od BimmerRetroFIt, który zawiera wszystkie części niezbędne do tego i chociaż w żaden sposób nie jestem 'mechanikiem', wygląda to na prawdopodobne, zwłaszcza że oferują pomoc w całym procesie i dostarczają szczegółowych instrukcji za pośrednictwem poczty elektronicznej. Naprawdę nie mogę się doczekać tej zmiany. Początkowo miałem 335i (E93) z 2009 roku i naprawdę tęsknię za CIC teraz, gdy mam 335i CCC z 2008 roku. Jedyne, co mnie 'wkurza' w '08. W przeciwnym razie byłoby (będzie) idealnie.
Joe

#38 ·
Musisz zdobyć nową osłonę konsoli środkowej, aby pomieścić kontroler CIC: http://www.m3post.com/forums/showthread.php?t=277690

Jestem ciekaw kontrolera. Starszy kontroler różni się od nowego. Jak dostosowałeś element wykończeniowy, aby pomieścić nowy? Jakieś zdjęcia, przed, po, w trakcie? Bardzo dziękuję za opublikowanie tego procesu. Właśnie zamówiłem zestaw od BimmerRetroFIt, który zawiera wszystkie części potrzebne do tego celu i chociaż w żaden sposób nie jestem 'mechanikiem', wygląda to na prawdopodobne, zwłaszcza że oferują pomoc w całym procesie i dostarczają szczegółowych instrukcji za pośrednictwem poczty elektronicznej. Naprawdę nie mogę się doczekać zmiany. Początkowo miałem 2009 335i (E93) i naprawdę tęsknię za CIC teraz, gdy mam 2008 335i CCC. Jedyne, co mnie 'wkurza' w '08'. W przeciwnym razie byłoby (będzie) idealnie.
Joe

#39 ·
Byłem absolutnie podekscytowany, gdy dowiedziałem się, że ten retro fit jest możliwy. Zacząłem tę sprawę z Bimmerem do tyłu. Pierwszy E93, który posiadałem, był z 2009 roku. Zatrzymałem go na jakiś czas, a potem zdecydowałem, że już mnie to nie interesuje. Około 8 miesięcy później zobaczyłem to, czego pierwotnie szukałem, Barbera Red z wnętrzem w kolorze ostryg, ale był to rok 2008. Nie wiedząc nic innego (i faktycznie znajdując tę konkretną kombinację kolorów), kupiłem go. Dopiero po przejechaniu kilku kilometrów i użyciu starszej wersji iDrive zdałem sobie sprawę, jak nieporęczny jest ten napęd CCC. Potem dowiedziałem się o retroficie i chociaż nie jestem inżynierem, przekonałem się, że mogę to zrobić. Kupiłem zestaw BimmerRetroFit i zacząłem. Złapałem kilka narzędzi do usuwania listew i zabrałem się do pracy. To proste (6 stron instrukcji ze zdjęciami i solidny system wsparcia), ale wcale nie jest takie proste. Ostatecznie zdecydowałem się spróbować znaleźć jakiś warsztat, który podjąłby się tego zadania. Sprawdziłem u około pół tuzina i wszyscy powiedzieli nie. Mieszkam tuż za Annapolis i po zapytaniu kilku moich znajomych mechaników, zasugerowano mi warsztat w Annapolis. Bingo, powiedzieli, że to zrobią. Stoi teraz w ich warsztacie i czeka na swoją kolej. Próbowałem poprosić BimmerRetroFIt, aby zasugerował kogoś w okolicy, ale nie mogli/nie chcieli/nie zrobili tego. Zdecydowanie sugerują, aby mechanik znający się na naprawach BMW wykonał tę pracę. Ostatecznie wykonałem większość prac nad CIC, ale kupiłem również kamerę cofania BimmerRetroFIt (w promocji) i zakodowali wszystko (jak mówią), więc mechanik musi tylko złożyć. Nie mam pojęcia, jaka cena ani jak długo. Mam tylko nadzieję, że zrobiłem transfer (stary ekran rozdzielczości na nowy high def) poprawnie. To będzie moja jedyna możliwa wpadka. To, co było tak interesujące w tym konkretnym połączeniu, to fakt, że zdjęcia zawarte w instrukcji są tylko w połowie dokładne. Monitor CCC ma złącze dwurzędowe otoczone uchwytem, który jest czarny. Dopiero po zapytaniu powiedziano mi, że to, czego potrzebowałem do podłączenia ekranu, znajdowało się wewnątrz tego uchwytu. Ale myślę, że zrobiłem to poprawnie. Zaktualizuję, jeśli ktoś będzie zainteresowany po tym, jak odzyskam samochód i zapłacę rachunek!!!