BMW Forum - BimmerFest BMW Forums banner

Nowy kod: Dostosuj czułość automatycznych reflektorów

53K views 51 replies 23 participants last post by  julius02  
#1 · (Edited)
Wielu z was skarżyło się, że automatyczna kontrola reflektorów wydaje się zbyt czuła. Wiele razy moje reflektory są włączone nawet do 9 lub 10 rano, nawet gdy niebo jest jasne i czyste.

Możesz dostosować czułość kontroli, zmieniając kilka kodów. Proces ten może być nieco skomplikowany (wydaje się, że istnieją inne elementy sterujące), więc sugeruję następujące zmiany:

JBBF->3530 RLS, 0C->RLS_DEF_FLC_SCHWELLWERT_SATZ-> unempfindlich (domyślnie empfindlich)

JBBF->3530 RLS, 0C->RLS_FLC_SCHWELLWERT_SATZ unempfindlich (domyślnie empfindlich)

Tylko to. Nie baw się z wertes.

Po wielu próbach wydaje się, że domyślne ustawienie dla ***8220;nieczułego***8221; (unempfindlich; werte=01) działa dla mnie (zignoruj komentarz Japonia/Chiny w ustawieniu). Domyślne ustawienie dla Ameryki Północnej (i być może innych lokalizacji) to ***8220;czuły***8221; (empfindlich) lub werte=07, co wydaje się zbyt szybkie w włączaniu świateł, nawet w dość jasnych warunkach. Ustawienie ***8220;normalne***8221; jest moim zdaniem wciąż nieco za szybkie w włączaniu reflektorów.

Ustawienia wahają się od (z domyślną wartością werte obok): nieczuły (01), normalny (03), czuły (07) i bardzo czuły (0B lub 11 w systemie dziesiętnym). Wartości werte wahają się od 0 do 15 (0F). To powiedziawszy, dostosowywanie wartości werte nie jest prostą sprawą. Na przykład 00 nie wydaje się sprawiać, że jest mniej czuły niż 01 (przynajmniej w moich rękach).

Sugerowane ustawienie działa dla mnie, ale inni mogą je przetestować. Zgłaszaj udane zmiany, abyśmy wszyscy mogli dowiedzieć się więcej o tych ustawieniach.

Uwagi-

1) Wydaje się, że ta zmiana czasami jest natychmiastowa, ale w innych przypadkach zajmuje trochę czasu, aby się ***8220;ustawić***8221;. Daj mu co najmniej dzień po zmianie kodu, aby ocenić jego efekt.

2) Czujnik zwykle potrzebuje około minuty lub dwóch, aby zareagować na zmianę jasności.

3) Kiedy jesteś w pomieszczeniu (na przykład w garażu lub tunelu), światła zawsze się włączają niezależnie od jasności. Jest to kontrolowane przez inne niezależne ustawienie, na które ta zmiana nie ma wpływu.

JEG23

#5 · (Edited)
I found these long ago, but changes make no change, no difference between each "werte".
tankren,

Tak nie jest. Istnieje dramatyczna różnica między domyślnym (wrażliwym) a niewrażliwym (nieczułym). Konkretne zmiany werte są złożone, jak wspomniałem. Dlatego polecam tylko powyższe zmiany. Spróbuj, a zobaczysz.

JEG23

#8 ·
kanadyjski 01/2011 535ix

Domyślne wartości werte, które mam, są różne i wciąż uważam je za zbyt czułe:

JBBF->3530 RLS, 0C->RLS_DEF_FLC_SCHWELLWERT_SATZ-> czuły/werte=02

JBBF->3530 RLS, 0C->RLS_FLC_SCHWELLWERT_SATZ -> czuły/werte=02

Opcje dla obu to:

normalny/werte=01
czuły/werte=02
nieczuły/werte=03
bardzo_czuły/werte=04

Spróbuję nieczuły/werte=03 i zobaczę, jak to pójdzie, zanim zmienię jego werte na 01.

#9 ·
kanadyjski 01/2011 535ix

Domyślne wartości werte, które mam, są różne i wciąż uważam je za zbyt czułe:

JBBF->3530 RLS, 0C->RLS_DEF_FLC_SCHWELLWERT_SATZ-> czuły/werte=02

JBBF->3530 RLS, 0C->RLS_FLC_SCHWELLWERT_SATZ -> czuły/werte=02

Opcje dla obu to:

normalny/werte=01
czuły/werte=02
nieczuły/werte=03
bardzo_czuły/werte=04

Spróbuję nieczuły/werte=03 i zobaczę, jak to pójdzie, zanim zmienię jego werte na 01
gicamuci,

Jak wspomniałem, wartości werte są złożone. Po prostu zmień z czuły na nieczuły i na razie nie baw się wartościami werte. Samo to będzie miało dramatyczny wpływ na czułość sterowania reflektorami.

Eksperymentowałem z tym przez tygodnie. Jeśli zmienisz w RLS_DEF_FLC_SCHWELLWERT_SATZ lub RLS_FLC_SCHWELLWERT_SATZ ustawienie, a także werte, pokonasz ustawienie. Wartości werte są definiowane przez inne ustawienia poniżej.

Nie chciałem tego zbytnio komplikować i wprowadzać wszystkich w zakłopotanie. Jak powiedziałem, po prostu zmień:

JBBF->3530 RLS, 0C->RLS_DEF_FLC_SCHWELLWERT_SATZ-> nieczuły (domyślnie jest czuły)

JBBF->3530 RLS, 0C->RLS_FLC_SCHWELLWERT_SATZ nieczuły (domyślnie jest czuły)

i zobacz, czy jesteś zadowolony. Myślę, że będziesz.

JEG23

#29 ·
NicNoh,

Dla mnie zmiana opisana w pierwszym poście działa świetnie. Światła nie świecą w jasne dni i włączają się w odpowiednim momencie, gdy robi się ciemno lub jest bardzo pochmurno.

To powiedziawszy, wszystko to kwestia osobistych preferencji. Na tym polega piękno kodowania. Możesz spróbować "unempfindlich" i jeśli to nie jest wystarczająco czułe, możesz spróbować "normal" i to może działać lepiej dla Ciebie.

Jeśli chodzi o światła deski rozdzielczej, sposób ich włączania jest złożonym procesem w tym samochodzie. Światła deski rozdzielczej (przynajmniej w F10) zmieniają się z jasnej bieli w ciągu dnia na pomarańczowy w nocy. Ten proces można dostosować, eksperymentując z kodem, który zamieściłem tutaj:

http://www.bimmerfest.com/forums/showthread.php?t=662851&highlight=

W moim przypadku wolę jasną białą deskę rozdzielczą przez cały czas, więc to jest ustawienie, które tam opisuję (FF). Inne wartości szesnastkowe pozwolą na zmianę świateł deski rozdzielczej z białego na pomarańczowy przy różnych poziomach oświetlenia otoczenia.

JEG23

#31 ·
JEG23,

Dzięki bardzo za szybką odpowiedź. To dla mnie jasne. Poproszę ich, żeby zmienili to na unempfindlish i zobaczymy, co dalej. Nie zajmowałem się kodowaniem, ale mój dealer jest całkiem zadowolony ze zmiany tego typu rzeczy.
NicNoh,

Nasze samochody (przynajmniej w USA) domyślnie mają ustawienie "sehr_empfindlich" (bardzo czułe), co moim zdaniem jest okropne. Spróbuj unempfindlish, a jeśli to nie będzie wystarczająco czułe (widzę, że jesteś w Szwecji, gdzie prawdopodobnie przez sporą część roku są dość krótkie dni), spróbuj normalnego. Przynajmniej na południu USA normalny wciąż był dla mnie zbyt czuły.

Powinieneś nauczyć się kodować :)

Samemu jest to bardziej zabawne.:thumbup:

JEG23

#32 · (Edited)
JEG23,

Z tego, co rozumiem, ustawienie jest takie samo również tutaj, w Szwecji. Jeśli chodzi o włączanie się reflektorów wieczorem lub przy pochmurnej pogodzie, generalnie jestem zadowolony z czułości, ale to, co naprawdę mnie irytuje, to sytuacja, gdy włączają się w jasnym świetle słonecznym, zwłaszcza gdy słońce jest nisko. Ale poproszę ich o zresetowanie do "nieczuły" i zobaczę, jak to działa. Moim jedynym zmartwieniem jest to, że światła nie włączą się, gdy zacznie się ściemniać.

Czy ktoś jeszcze ma doświadczenie ze zmianą tego ustawienia? Byłoby miło usłyszeć, jak inni dostosowali to ustawienie i które ustawienie sprawdza się u was najlepiej.

BR,

NicNoh

#33 ·
JEG23,

Z tego, co rozumiem, ustawienie jest takie samo również tutaj, w Szwecji. Jeśli chodzi o włączanie się reflektorów wieczorem lub przy pochmurnej pogodzie, generalnie jestem zadowolony z czułości, ale to, co naprawdę mnie irytuje, to sytuacja, gdy włączają się w jasnym słońcu, zwłaszcza gdy słońce stoi nisko. Ale poproszę ich o zresetowanie do unempfindlich i zobaczymy, jak to działa. Moim jedynym zmartwieniem jest to, że światła nie włączą się, gdy zacznie się ściemniać.

Czy ktoś inny ma doświadczenie ze zmianą tego ustawienia? Byłoby miło usłyszeć, jak inni dostosowali to ustawienie i które ustawienie sprawdza się u was najlepiej.

BR,

NicNoh
"Oficjalnym" sposobem BMW na zmianę czułości sterowania światłem jest użycie słów kluczowych FLCN i FLCS:

Nie testowałem ich jednak, a podstawowe zmiany FDL mogą być tymi samymi kodami JBBF, które opublikował JEG23.

#35 ·
shawnsheridan,

OK. Więc jeśli chcę, żeby dealer dostosował czułość do niższej wartości, to FLCN jest ustawieniem, o które powinienem poprosić?
Tak, i dodaliby to do twojego VO i zaprogramowali samochód.

#38 ·
Ustawienia czułości również dla świateł drogowych?

Może trochę "off topic", ale może ktoś mi pomoże:

Czy istnieje również ustawienie umożliwiające regulację czułości automatycznego sterowania światłami drogowymi?
Asystent mojego samochodu (F20) do włączania/wyłączania świateł drogowych nie działa zbyt dobrze i często rozpoznaje nadjeżdżający ruch lub ruch z przodu za późno, więc w większości przypadków muszę ręcznie wyłączać światła drogowe.

Dzięki za pomysły!
:)

#45 ·
JBBF->3530 RLS, 0C->RLS_DEF_FLC_SCHWELLWERT_SATZ-> unempfindlich (domyślnie empfindlich)

JBBF->3530 RLS, 0C->RLS_FLC_SCHWELLWERT_SATZ unempfindlich (domyślnie empfindlich)

Znalazłem tylko pierwszy wpis w Fem Body w moim F20. Gdzie znajduje się drugi?
To samo w moim F20.
RLS_DEF_FLC_SCHWELLWERT_SATZ znajduje się tylko w module FEM_BODY.

Czy wystarczy zmienić tylko ten na unempfindlich (domyślnie normalny)...?

#40 ·
FWIW... zastosowałem to kodowanie w '14 F06 (używając zestawu danych F10).

Dla tych 2 wpisów zauważonych wcześniej:

Mój domyślny był w rzeczywistości "normalny". Dostępne opcje to normalny, unempfindlich, empfindlich i sehr_empfindlich.

Zmieniłem te dwa z "normalny" na "unempfindlich". Zdam relację, jeśli nie wydaje się to mieć żadnego efektu.

#42 ·
#43 ·
Cześć wszystkim,

Nowy na forach, ponieważ w zeszłym tygodniu kupiłem diesla X5 z 2012 roku... i mam pytanie dotyczące kodowania ustawienia czułości automatycznych reflektorów. Trochę tła przed moim pytaniem.

Mam problem, w którym moje reflektory (światła mijania) i pomarańczowe podświetlenie deski rozdzielczej są WŁĄCZONE w słoneczne dni. Kiedy po raz pierwszy dostałem samochód, ustawienie Auto działało zgodnie z oczekiwaniami, ale wszystko zmieniło się w miniony weekend, kiedy zleciłem montaż haka holowniczego OEM. Po instalacji i kodowaniu w celu rozpoznania haka wszystkie moje ustawienia iDrive zostały zresetowane.

Czy to mogło spowodować zmianę ustawień unempfindlich / empfindlich, a tym samym spowodować problem z ustawieniem automatycznych reflektorów?

Wiem, że to pytanie nie jest bezpośrednio związane ze zmianą ustawień, ale to był najlepszy wątek, jaki mogłem wymyślić, aby zadać pytanie.

Dzięki!

#44 ·
Cześć wszystkim,

Nowy na forach, ponieważ w zeszłym tygodniu kupiłem diesla X5 z 2012 roku... i mam pytanie dotyczące kodowania ustawienia czułości automatycznych reflektorów. Trochę tła przed moim pytaniem.

Mam problem, w którym moje reflektory (światła mijania) i pomarańczowe oświetlenie deski rozdzielczej są WŁĄCZONE w słoneczne dni. Kiedy po raz pierwszy dostałem samochód, ustawienie Auto działało zgodnie z oczekiwaniami, ale wszystko zmieniło się w miniony weekend, kiedy zamontowałem hak holowniczy OEM. Po instalacji i kodowaniu w celu rozpoznania haka holowniczego wszystkie moje ustawienia iDrive zostały zresetowane.

Czy to mogło spowodować zmianę ustawień unempfindlich / empfindlich, a tym samym spowodować problem z ustawieniem automatycznych reflektorów?

Wiem, że to pytanie nie jest bezpośrednio związane ze zmianą ustawień, ale to był najlepszy wątek, jaki mogłem wymyślić, aby zadać pytanie.

Dzięki!
Mam ten sam problem bez resetu haka. Nie miałem czasu, żeby zabrać go do dealera, a i tak nigdy nie znajdą problemu. Nie zdawałem sobie sprawy, że może to być opcja kodowania. Zobaczę, co pojawi się w tym wątku (jack).

Wysłane z aplikacji mobilnej BimmerApp

#49 ·
Czy ktoś wie, jak zmienić timer odpowiedzialny za wyłączanie reflektorów po opuszczeniu tunelu, garażu itp.? W moim F10, kiedy wyjeżdżam z tunelu, reflektory są włączone przez około 2-3 minuty, zanim przełączą się na światła do jazdy dziennej (nawet jeśli dzień jest słoneczny). P.S. Zmieniłem JBBF->3530 RLS, 0C->RLS_DEF_FLC_SCHWELLWERT_SATZ i RLS_FLC_SCHWELLWERT_SATZ na "unempfindlich" i po tym moje reflektory są mniej czułe i włączają się później. Ale te ustawienia nie są połączone z wyżej wymienionym timerem (przed zmianą reflektory przełączały się na światła do jazdy dziennej po 2-3 minutach po opuszczeniu tunelu, co oznacza, że ​​prawdopodobnie jest to kontrolowane przez inne ustawienie).
Tak, moje reflektory wyłączają się po około 2 minutach po opuszczeniu ciemnego otoczenia, co jest dla mnie trochę za długo, myślę również, że powinien istnieć osobny kod dla timera wyłączania, czy ktoś wie, gdzie on jest? Uprzejmie proszę o podzielenie się, jeśli znasz kod, dzięki