BMW Forum - BimmerFest BMW Forums banner
Status
Not open for further replies.

BRAK OPON RUN FLAT W X3 2025

11K views 26 replies 10 participants last post by  Autoputzer  
#1 ·
Jakiś idiota w BMW zdecydował, że X3 2025 powinien mieć OPONY BEZ RUN FLAT. DOSTAJESZ KOŁO ZAPASOWE W STANDARDZIE LUB MOŻESZ WYBRAĆ ZESTAW MOBILNOŚCI. BĘDZIE TO JEDYNY POJAZD X DRIVE BEZ RUN FLAT. POWINNIŚMY BOJKOTOWAĆ TEN POJAZD, DOPÓKI NIE ZMIENIĄ. TO JEDNA RZECZ, ABY ZMIENIĆ OPONĘ W SAMOCHODZIE W PORÓWNANIU Z SUV-EM. TO PRAWIE NA PEWNO TEN SAM GOŚĆ, KTÓRY USUNĄŁ COMFORT ACCESS Z TYLNYCH DRZWI.

#3 ·
Jakiś idiota w BMW zdecydował, że X3 2025 powinien mieć OPONY BEZ MOŻLIWOŚCI JAZDY PO PRZEBICIU. DOSTAJESZ KOŁO ZAPASOWE W STANDARDZIE LUB MOŻESZ ZAMÓWIĆ ZESTAW MOBILNOŚCI. BĘDZIE TO JEDYNY POJAZD X DRIVE BEZ OPON RUN FLAT. POWINNIŚMY ZBOJKOTOWAĆ TEN POJAZD, DOPÓKI GO NIE ZMIENIĄ. TO JEDNA RZECZ, ABY WYMIENIĆ OPONĘ W SAMOCHODZIE W PORÓWNANIU DO SUV-A. TO PRAWIE NA PEWNO TEN SAM GOŚĆ, KTÓRY USUNĄŁ DOSTĘP COMFORT Z TYLNYCH DRZWI.
Stans, żartujesz sobie? Brak opon run-flat to plus! To powód, dla którego wielu, wielu ludzi pozbywa się opon run-flat i kupuje standardowe opony, aby radykalnie poprawić komfort jazdy! Czy nie widziałeś tego na tej stronie? 🤔 Zmuszanie ludzi do posiadania opon run-flat w nowym samochodzie, który kupią, było błędem, który BMW w końcu zdało sobie sprawę i coś z tym zrobiło. Zdejmuję przed nimi kapelusz.

#4 ·
BMW po cichu rezygnuje z opon typu run-flat z każdą nową platformą: U11 X1, G60 Seria 5, a teraz G45 X3.

G01 X3 początkowo oferował opony inne niż run-flat jako opcję, ale zrezygnowano z niej wraz z LCI (aktualizacja w połowie cyklu życia). G20 330i również je oferowało, ale zrezygnowało z nich wraz z LCI.

Wyzwaniem dla BMW będzie teraz wymyślenie, gdzie umieścić koło zapasowe w swoich hybrydach typu plug-in i samochodach elektrycznych. "Brak zapasu oznacza brak transakcji" to moje motto na przyszłość.

Miałem nadzieję, że "LCI2" 2025 330i przywróci opony inne niż run-flat jako opcję, ale tak się nie stanie. Kiedy w przyszłym roku odbiorę swojego 2025 330i, będę miał cztery opony Michelin PS A/S 4 z tyłu X3 Frau Putzer, które zostaną założone w ramach przygotowania nowego samochodu.

#5 ·
Tak, nie widzę tego jako negatywnego. Uważam, że klienci powinni mieć wybór między oponami runflat a go-flat (i oponami zapasowymi). Jeśli bezprzewodowe ładowanie telefonu jest opcją w nowych BMW, dlaczego nie ma opcji dla opon? 🤔

• Like
Reactions: Sandydee
Save
#9 · (Edited)
Myślę, że "gość z BMW" wykazał się zdrowym rozsądkiem.
Lata temu pojechaliśmy na imprezę BMW NA, gdzie jeździliśmy BMW i samochodami konkurencji (M-B, Jaguar, Lexus, Porsche). Złapałem BMW NA Bubbę i zaciągnąłem go do M-B E Class i pokazałem mu koło zapasowe pod podłogą bagażnika. Następnie pokazałem mu koło zapasowe z rynku wtórnego, które zajmowało bagażnik w moim F10 535i. Powiedziałem mu, że mój następny samochód będzie miał koło zapasowe pod płaską podłogą niezagraconego bagażnika. Nigdy nie zapomnę jego odpowiedzi: "Tak, ale jak często łapiesz gumę?" Poprosiłem o jego wizytówkę, abym mógł wysłać mu zdjęcie mojego następnego samochodu i jego koła zapasowego przechowywanego pod podłogą bagażnika.

Impreza odbyła się w BMWoB (BMW of Bubbaville). Zlecę im wszystkie moje prace związane z oponami i przypadkiem miałem oponę/koło z mojego Chevy Cobalt do ponownego montażu (zamontowali je odwrotnie). Skończyli to i oparło się o ścianę przy wejściu do działu serwisu. Wskazałem oponę/koło BMW NA Bubba i powiedziałem mu: "W tym tygodniu". Skłamałem, że to przebicie, ale lepiej zadziałało, aby podkreślić mój punkt widzenia.

Zawahaliśmy się przed zakupem E84 X1, F25 X3 i leasingiem F15 X5 40e ze względu na brak kół zapasowych i otworów na koła zapasowe pod bagażnikiem.

#7 ·
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Posiadam 32 BMW od 1975 roku. Nie zaprzeczam, że w ogólnym rozrachunku opony typu run flat są do bani. Jednak 95% osób kupujących pojazdy X nie szuka prowadzenia przy dużych prędkościach, trakcji ani hamowania. SUV jest tylko środkiem transportu z punktu A do punktu B i ma przestrzeń ładunkową lub trzeci rząd siedzeń. Najlepszą sugestią było uczynienie tego opcją. BMW miało okazję zmienić X1, 2, 5, 6 i 7 na rok 2025, ale tego nie zrobiło. Jedynym powodem, jaki mogę wymyślić, jest to, że przeprojektowana karoseria pozwoliła im na umieszczenie koła zapasowego bez zmniejszania przestrzeni ładunkowej, jak w poprzednich modelach X3. Mogę wam powiedzieć, że jeśli dostaniecie X5 lub X6 z oponami całorocznymi i adaptacyjnym zawieszeniem, jeździ się tak płynnie jak nową serią 5 z oponami non run flat. Kolejnym czynnikiem dla wszystkich opon BMW jest to, że ich standardowe opony są zwykle na samym dole swojej klasy, według Tire Rack. Zależy to również od dróg w twoim stanie. Istnieje duża różnica między drogami na północy a drogami na Florydzie, jeśli chodzi o dziury itp. Kiedy jesteś młodszy, wymiana opony nie stanowi problemu. Seniorzy musieliby zadzwonić do AAA lub BMW Road side service. To często może zająć dwie godziny. To nie jest pozycja, w której chcesz się znaleźć w nocy w tym środowisku. Tym bardziej powód, aby uczynić to opcjonalnym. Śmieję się z ludzi, którzy kupują prawdziwe wersje M SUV-ów. To wyłącznie kwestia wizerunku, ponieważ nie zamierzasz brać udziału w dniach na torze, a przeciąganie samochodów ze świateł jest zabawne przez chwilę, dopóki Tesla cię nie zdmuchnie. Moja opinia pozostaje więc taka sama. SUV-y nie są samochodami sportowymi. Są funkcjonalnym środkiem transportu. Jeśli chcesz sześciocylindrowy zamiast czterocylindrowego, to w porządku. Zajęło mnóstwo lat, aby BMW zwiększyło standardową moc w X5, 6 i 7. Posiadanie tego samego silnika co seria trzy było głupie. Posiadam X5 z 2024 roku i jest on więcej niż wystarczająco szybki. 0-60 około 4,6 jest wystarczająco szybkie. Kiedyś posiadałem Porsche 911 z 1985 roku, a jego czas 9-60 wynosił około 6,1. Kolejną szaloną rzeczą w nowym X3 jest jasno niebieskie wykończenie w kształcie litery V na drzwiach i wykończenie w kształcie litery U wokół konsoli środkowej. Według BMW kolor ten nie jest zmienny. Dostajesz waniliowe wykończenie w wersji non M sport. Widziałem zdjęcia, które się różnią, ale nie można zbudować takiego, który byłby inny.

#8 ·
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Posiadam 32 BMW od 1975 roku. Nie zaprzeczam, że ogólnie rzecz biorąc, opony typu run flat są do bani. Jednak 95% osób kupujących pojazdy X nie szuka prowadzenia przy dużych prędkościach, trakcji ani hamowania. SUV jest po prostu środkiem transportu z punktu A do punktu B i ma przestrzeń ładunkową lub trzeci rząd siedzeń. Najlepszą sugestią było uczynienie tego opcją
BMW miało możliwość zmiany X1, 2, 5, 6 i 7 na 2025 rok, ale tego nie zrobiło. Jedynym powodem, jaki mogę wymyślić, jest to, że przeprojektowane nadwozie pozwoliło im na umieszczenie koła zapasowego bez zmniejszania przestrzeni ładunkowej, jak w poprzednich modelach X3.
Mogę ci powiedzieć, że jeśli dostaniesz X5 lub X6 z oponami całorocznymi i adaptacyjnym zawieszeniem, jeździ tak płynnie jak nowa seria 5 z oponami non run flat. Kolejnym czynnikiem dla wszystkich opon BMW jest to, że ich standardowe opony są zwykle na samym dole swojej klasy według Tire Rack.
Zależy to również od dróg w Twoim stanie. Istnieje duża różnica między drogami na północy a drogami na Florydzie, jeśli chodzi o dziury itp.
Kiedy jesteś młodszy, wymiana opony nie stanowi problemu. Seniorzy musieliby zadzwonić do AAA lub BMW Roadside Service. To często może zająć dwie godziny. To nie jest pozycja, w której chcesz się znaleźć w nocy w tym środowisku. Zatem tym bardziej powód, aby uczynić to opcjonalnym. Śmieję się z ludzi, którzy kupują prawdziwe wersje M SUV-ów. To ściśle kwestia wizerunku, ponieważ nie zamierzasz jeździć po torach, a przeciąganie samochodów ze świateł jest zabawne przez chwilę, dopóki Tesla cię nie zmiecie.
Moja opinia pozostaje więc taka sama. SUV-y nie są samochodami sportowymi. Są funkcjonalnym środkiem transportu. Jeśli chcesz sześciocylindrowy silnik zamiast czterocylindrowego, to w porządku. Potrzeba było mnóstwa lat, aby BMW zwiększyło standardową moc w X5, 6 i 7. Posiadanie tego samego silnika co seria trzecia było głupie. Posiadam X5 z 2024 roku i jest więcej niż wystarczająco szybki. 0-60 około 4,6 jest wystarczająco szybkie. Kiedyś posiadałem Porsche 911 z 1985 roku, a jego czas 9-60 wynosił około 6,1.

Kolejną szaloną rzeczą w nowym X3 są jasno niebieskie wykończenia w kształcie litery V na drzwiach i wykończenia w kształcie litery U wokół konsoli środkowej. Według BMW ten kolor nie podlega zmianie. Dostajesz waniliowe wykończenie w wersji non M sport. Widziałem zdjęcia, które się różnią, ale nie można zbudować takiego, który byłby inny.
AAA (wykonawca BMW Roadside Service) ma teraz dedykowane zmiany opon. Pojawiają się w furgonetce, SUV-ie lub pick-upie, zakładają koło zapasowe, wkładają przebitą oponę do plastikowej torby w bagażniku i jesteś w drodze do pierwotnego celu w około 30 minuts.

Jeśli nie jeździłeś na oponie typu run-flat, gdy była całkowicie spuszczona, możesz wydać 25 do 50 USD na naprawę przebitej opony zamiast wydawać 400 USD na nową oponę. Och, zróbmy 800 USD, ponieważ "musisz wymieniać opony parami". Tak, racja.

Oficjalnie jestem seniorem. Nadal potrafię zmienić oponę. Frau Putzer nigdy by nie zmieniła opony. Zadzwoniłaby do AAA.

Złapałem prawie wszystkie z moich ponad 20 przebić na podjeździe. Tylko dwa razy musiałem zmienić oponę poza domem, a jednym z nich było pęknięcie gumowej trzpienia zaworu.

Jeździłem X3 xdrive30i Frau Putzer dwa razy dzisiaj, 11 mil i 18 mil. Dziś po południu mam kolejną 23-milową podróż. Mój MPG na dzień wyniesie w niskich 30-tych.

#13 ·
Naprawiają opony tylko wtedy, gdy przebicie znajduje się w odległości 1 cala od Avengera. Nic w pobliżu zewnętrznych krawędzi nie zostanie naprawione na Florydzie. Środek opony
Discount Tire naprawia przebite opony za darmo, w tym RFT. Nawet jeśli nie kupiłeś opony od nich. O ile da się ją naprawić.
Nie używam RFT w moim Z4, ale żona nalega na nie w swoim X3.
Nigdy nie słyszałem o BMW OF BUNBAVILLE🙀 kolejny powód, by się trzymać z daleka, to fakt, że oferują tylko opony o różnej wielkości w nowym X3, więc zapomnij o rotacji opon. Tak samo źle jak z testami i wezwaniami do serwisu, Mercedes i Audi są gorsze. Gdyby nie darmowe przeglądy i oferty, które otrzymuję, porzuciłbym je dawno temu. Mają taką samą korporacyjną mentalność jak Apple

#15 ·
Nigdy nie słyszałem o BMW OF BUNBAVILLE🙀, kolejnym powodem, by się trzymać z daleka, jest to, że oferują tylko opony o różnej szerokości w nowym X3, więc zapomnij o rotacji opon. Tak samo źle jak z testami i wezwaniami do serwisu, Mercedes i Audi są gorsze. Gdyby nie darmowa konserwacja i oferty, które otrzymuję, porzuciłbym je dawno temu. Mają taką samą korporacyjną mentalność jak Apple
Stan, to nie Bunbaville, ale Bubbaville i to żart, bubba! Ten Putz ma poczucie humoru. I możesz dostać opony nieo różnej szerokości w 2025 Bimmer X3 30, przynajmniej według oferty BYO, którą otrzymałem online. W M50 są one o różnej szerokości. Moja żona i ja jeszcze tego nie widzieliśmy i kiedy to zrobimy, przyjrzymy się temu, przejedziemy się nim i zadamy kilka pytań. Jesteśmy na rynku, aby wymienić naszego 19 X3, ponieważ moja urocza żona uwielbia kolor czerwony! Czego nie robimy dla naszych wspaniałych dziewczyn! ;)

#18 ·
Z silnym wiatrem czołowym w drodze do domu, X3 uzyskał dziś tylko 29,1 MPG. Podczas trzeciej podróży, do dentysty, miałem 35 MPG wjeżdżając na parking. Ale z wiatrem czołowym, popołudniowym ruchem i postojem w Starbucks, spadłem do 27 MPG na tę podróż, gdy wróciliśmy do domu.

#20 · (Edited)
Człowieku Putz, byłeś zajęty! Muszę ci znaleźć jakieś hobby. I nie mów mi, że to jest twoje hobby! Dzięki za przewodnik po cenach. Sprawdzę go w porównaniu z wyceną BYO, którą zrobiłem na samochód, który chcemy kupić, oczywiście w kolorze czerwonym. ;) Zrobiłem porównanie i przewodnik po cenach wychodzi o 200 dolarów mniej niż to, co dostałem na BYO. Prawie remis! Po prostu pomyślałem, że chciałbyś wiedzieć.

#22 ·
Nie będę jeździł samochodem bez opon typu run flat. Mój C8 Z51 z 2024 roku prowadzi się świetnie z oponami typu run flat. Powinni dać klientom wybór.
Cóż, to właśnie sprawia, że świat się kręci! Cieszę się, że Twój samochód prowadzi się dobrze i jesteś zadowolony. Ale znasz opinię wielu, wielu osób na temat opon typu run flat. Zmieniliśmy opony w obu naszych samochodach na opony inne niż run flat i różnica w jeździe jest niesamowita.

#26 ·
To jeden z powodów, dla których zachowałem moje członkostwo w AAA. Zmienili mi oponę w moim podjeździe kilka miesięcy temu i faktycznie udało mi się dostać darmowy akumulator i zamontować go kilka miesięcy temu. Jeśli chodzi o opony typu run flat, wymieniłem Alenzy w moim 30i ze względu na złą jakość jazdy, ale nie mam problemów z oponami Michelin Latitude Sport run flat w moim M40....jak dotąd dobre zużycie, a jakość jazdy i prowadzenia jest bardzo akceptowalna.

• Like
Reactions: Sandydee and sewdds
Save
#27 ·
Miałem trzy przebicia opon w moim 535i w ciągu 10,8 lat i 98 tys. mil (52 tys., 63 tys. i 83 tys. mil). Wszystkie trzy były powolnymi wyciekami, z gwoździem lub śrubą pozostającymi w środku, dopóki ich nie odkryłem. Dwa złapałem na podjeździe, jeden około pięciu mil od mojego domu (garaż u-stor-it). Założyłem koło zapasowe i zabrałem płaską oponę/koło do odpowiedniej naprawy lub wymiany za pomocą maszyny do opon bez poziomowania, która nie rysuje koła.

Sprawdzam i reguluję ciśnienie w oponach co dwa lub trzy tygodnie. Robię to, gdy samochód jest całkowicie schłodzony i zanim światło słoneczne padnie na którąkolwiek z opon. Ustawiam ciśnienie tak, aby było dokładnie takie samo dla obu opon na osi. Jeśli są różne przy następnym sprawdzaniu, szukam tego wbitego gwoździa lub śruby i zawsze jakiś znajduję.

Złapałem wszystkie trzy przebicia opon, zanim otrzymałem ostrzeżenie TPMS.

Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.