W zeszłym tygodniu otrzymałem komunikat "zawieszenie samopoziomujące nieaktywne" i od tego czasu mój X5 z 2005 roku wygląda, jakby został obniżony (chociaż tak nie jest). Czy ktoś ma pojęcie, czy jest to drogi lub trudny problem do naprawienia??
Brzmi jak za dużo pracy?Ok, wlałem wodę do szyberdachu. Wyszła z przednich i tylnych odpływów i w dół do tylnych słupków, prosto na skrzynkę bezpieczników subwoofera, odtwarzacz DVD, wzmacniacz, nawigację i iPoda. Skapnęło prosto do skrzynki na akumulator. Motherf-----r. Teraz, po tym jak pójdę na mecz uconn, rozbiorę wnętrze sufitu i prześledzę rynny odpływowe. Ponownie uruchomiłem czujniki dla dzieci. Nadal mam włączone światło poziomu. (Nie martwię się tym zbytnio), ale potrzebuję mojej muzyki! Teraz zastanawiam się, czy to radio, czy wzmacniacz, czy oba.
Powiedziałbym, że masz tam trochę pecha, stary!i see, the drains look like they come out the top of the rear hatch? do the drains break or just clog? i've lived thru lots of these "build faults" like the 75000mi tranny swap for $6000. 3 steering column motors. 3 drivers window motors. 2 alternators, 2 ac pumps, water pump, a navi unit, my rims peeling. and now this! not bad for a $62000 car with 90k easy driving miles? i'm ready to strip it down and part it out and buy a chebby.
Miałem/mam dokładnie ten sam problem. W moim przypadku radioodtwarzacz znajdował się w skrzynce akumulatora/misce olejowej. Podobnie jest z kontrolerem poziomu. Oba znajdują się blisko dna skrzynki. Nie ma drenażu, więc woda zbiera się tam. Miałem około 1-2 cm wody, która się zebrała i utopiła radio. To około 1000 dolarów do wymiany. Korozja i/lub zwarcie to zrobiły.brzmi jak za dużo pracy?
Cześć, mam ten sam problem z przednim czujnikiem po ponownej kalibracji w warsztacie, 20 km później czujnik przechodzi na ujemny, czy znalazłeś problem?Cześć wszystkim,
Miałem podobny problem z moim zawieszeniem pneumatycznym. Wymieniłem HCM i po chwili lewa strona opadła. Wymieniłem, działało dobrze przez chwilę, a potem prawa tylna strona opadła. Wymieniłem, było dobrze i znowu lewa przednia strona opada. Tym razem czujnik poziomu na lewym przednim kole oszalał. Odczytuje jakieś dziwne poziomy, a czasem ujemne.
Spróbowałem więc wymienić HCU, nie pomogło. Wymieniłem czujnik poziomu i wciąż to samo. Czy ktoś ma jakiś pomysł, proszę o pomoc.
Wielkie podziękowania dla Ciebie za opublikowanie tego. Chociaż mam wyciek w poduszce powietrznej, wymiana bezpiecznika uruchomiła nas ponownie bez kosztów diagnostyki.Pierwszą rzeczą do sprawdzenia jest bezpiecznik pompy powietrza. Po uruchomieniu samochodu wysokość jazdy powinna wzrosnąć do normy, jeśli pompa działa. Jeśli nie, pompa mogła się zepsuć.
Jeśli samochód postoi przez chwilę i się obniża, może to oznaczać wyciek w sprężynach pneumatycznych. Dość powszechny problem.
Nowe sprężyny kupiłem w sklepie internetowym tischerbmw za 160 dolarów za sztukę. Wymiana sprężyn jest bardzo prosta. Instrukcje DIY można znaleźć w Internecie, wyszukując je.
GL
Musisz to zakodować w warsztacie, który ma odpowiednie komputery do połączenia z pojazdem.Dzień dobry wszystkim.
Właśnie wymieniłem tylne zawieszenie pneumatyczne na sprężyny śrubowe i nowe amortyzatory.
Ale wciąż mam nieaktywne samopoziomujące zawieszenie na desce rozdzielczej..
Czy ktoś wie, jak to usunąć?
Zresetowałem komputer pokładowy za pomocą panelu wskaźników, ale system nadal wyświetla SLS INACTIVE.
Wielkie dzięki
Ten komentarz naprawdę pomógł mi zaoszczędzić dużo pieniędzy. Sprawdziłem tylną skrzynkę bezpieczników i miała dwa bezpieczniki do zawieszenia pneumatycznego. Jest więc ostatni w pobliżu tylnego światła, który ma 30 amperów i drugi na 7,5 ampera tuż przed nim. Wymieniłem więc bezpiecznik 30-amperowy, ale samochód nadal się nie podnosił. Wyjąłem więc 7,5-amperowy i włożyłem go z powrotem i natychmiast samochód się podniósł. Poczułem ogromną ulgę. Dzięki za pomoc. Ale teraz bezpiecznik 30-amperowy ciągle się przepala i muszę go ciągle wymieniać. Jaka może być tego przyczyna?Cześć khaledhajj,
Właśnie naprawiłem problem SELFLEVEL SUSP. INACT w moim BMW X5.
09/14/2010 - Mój X5 4.4i z 2002 roku ma ten sam komunikat "SELFLEVEL SUSP. INACT". Wszystko, co zrobiłem, to otworzyłem tylny panel boczny i wymieniłem ostatni bezpiecznik 30AMP (zielony kolor) w pobliżu prawego tylnego światła. Po wymianie bezpiecznika po prostu włączyłem zapłon, nawet nie włączając silnika. Natychmiast słyszę pompowanie powietrza, a tył podnosi się coraz wyżej do pierwotnego położenia. Komunikat również zniknął. Jeśli nie możesz stwierdzić, czy bezpiecznik jest spalony, czy nie. Po prostu wymień go na zapasowy bezpiecznik w schowku. Mam nadzieję, że to pomoże i zaoszczędzi Ci mnóstwo pieniędzy.