BMW Forum - BimmerFest BMW Forums banner

problem z klapami wirowymi / kolektor dolotowy

20K views 24 replies 9 participants last post by  Markst  
#1 ·
Właśnie zawiozłem mojego X5d z 2013 roku z przebiegiem 70 000 mil do serwisu na akcję serwisową i wymianę zbiornika SCR, co było objęte gwarancją. Zadzwonili i powiedzieli, że znaleźli kolejny problem podczas diagnostyki, którym była klapa wirowa i zalecili wymianę całego kolektora dolotowego, podając cenę 2200 $ za kolektor i robociznę. Czy to wydaje się rozsądne? Czy ktoś spotkał się z tym problemem?

#2 ·
Właśnie zawiozłem mojego X5d z 2013 roku z przebiegiem 70 000 mil do serwisu na akcję serwisową i wymianę zbiornika SCR, co było objęte gwarancją. Zadzwonili i powiedzieli, że znaleźli kolejny problem podczas diagnostyki, którym była klapa wirowa i zalecili wymianę całego kolektora dolotowego, cytując 2200 $ za kolektor i robociznę. Czy to wydaje się rozsądne? Czy ktoś spotkał się z tym problemem?
Zapytaj swojego SA o konkretne kody, które wyciągają i daj znać.

#5 ·
Ups! Przepraszam, oto co dał mi dealer.

D73N57C0:

0x0040D4 - DDE regulator recyrkulacji spalin, kontrola położenia
0x0042FC - SCR układ emisji spalin, wydajność
0x0046B7 - DDE: siłownik klapy wirowej
0x0046F9 - DDE: sygnał czujnika temperatury zbiornika czynnika redukującego

#7 ·
Miałem podobny problem, to prawdopodobnie nie klapy wirowe/kolektor. Najprawdopodobniej zawór EGR jest zablokowany w pozycji otwartej, z uszkodzoną sprężyną. Niech naprawią zbiornik SCR, podziękuj im i zabierz swój E70 do niezależnego warsztatu i najpierw wymień EGR. Powinno to kosztować około 600-700 dolarów z robocizną. Kiedy wymieniłem EGR, zniknęło mnóstwo kodów.

#8 ·
Hmmm, interesujące. SA powiedział mi, że mój samochód (2013 x5d) miał wadliwą konstrukcję z klapką wirową i że jeśli zostanie wymieniona, nadal będzie zbierać brud i może zniszczyć silnik, a bardziej trwałym rozwiązaniem (które zostało zalecane) byłaby wymiana całego kolektora dolotowego, który został przeprojektowany i nie powodowałby już tego problemu. Nie znalazłem dowodów na problem z konstrukcją dla mojego roku/modelu i chciałem wiedzieć, czy to prawda, a jeśli tak, czy BMW pokryłoby to w ramach jakiejś gwarancji/wady producenta?

#9 · (Edited)
Hmmm, ciekawe. SA powiedział mi, że mój rok/model samochodu (2013 x5d) miał zły projekt z klapką wirową i że jeśli zostanie wymieniona, nadal będzie zbierać brud i potencjalnie zniszczy silnik, a bardziej trwałym rozwiązaniem (które zostało zalecane) byłaby wymiana całego kolektora dolotowego, który został przeprojektowany i nie powodowałby już tego problemu. Nie znalazłem dowodów na problem z projektem dla mojego roku/modelu i chciałem wiedzieć, czy to prawda, a jeśli tak, czy BMW pokryłoby to w ramach jakiejś gwarancji/wady producenta?
On kłamie ci prosto w twarz i doskonale wie, że to robi, ponieważ uważa cię za głupiego i nie ma dla ciebie żadnego szacunku. Po odebraniu samochodu po innych naprawach, dałbym mu znać, co myślisz o jego kłamstwach i poruszyłbym to również z jego szefem. Byłbym wściekły, gdyby ktoś mnie tak zlekceważył... To, co próbuje zrobić, to jawne oszustwo.Nie ma przeprojektowanego kolektora dolotowego dla E70 nowszego niż 2013, ponieważ był to ostatni rok produkcji tego modelu (BMW nie zamierza przeprojektowywać tej części dla wycofanego modelu, chyba że nastąpiło wezwanie do wycofania tego elementu ze względów bezpieczeństwa). O ile wiem, kolektor dolotowy w E70 35d jest taki sam od 2007 do 2013 roku i wierzę, że jest to ten sam kolektor dolotowy, który znajduje się w E9x 335D...

#11 · (Edited)
Och wow! Doceniam wszystkie pomocne odpowiedzi. Przepraszam, że jestem noobem, to moje pierwsze BMW. Kupiłem je nowe w 2013 roku i nie miałem z nim żadnych problemów aż do krótkiego czasu po wygaśnięciu gwarancji po 50 000 milach. Po prostu martwię się, że konserwacja samochodu może być zbyt kosztowna, jeśli każda naprawa będzie kosztować w tej cenie. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi!

Attachments

#12 · (Edited)
O rany! Doceniam wszystkie pomocne odpowiedzi. Przepraszam, że jestem noobem, to moje pierwsze BMW. Kupiłem go nowego w 2013 roku i nie miałem z nim żadnych problemów aż do niedługo po wygaśnięciu gwarancji po 50 000 milach. Po prostu martwię się, że konserwacja samochodu może być zbyt kosztowna, jeśli każda naprawa będzie kosztować w tej cenie. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi!
Staje się to bardziej ekonomiczne, jeśli zaczniesz budować relacje z dobrym niezależnym mechanikiem BMW i nie będziesz musiał korzystać z dealera BMW. Większość problemów z 35d w przyszłości będzie związana z układem wydechowym, z których niektóre będą objęte 10-letnią gwarancją na 120 000 mil. Kup czytnik kodów BMW, aby móc wcześniej przeprowadzić małe badania i zorientować się, jaki będzie koszt.

#13 ·
Ludzie - czy sprzedają kolektor dolotowy bez klapek wirowych? Wiem, że można włożyć zaślepki, ale po co w ogóle je kupować? Mam nadzieję, że rozumiem, do czego one w ogóle służą - aby mieć lepszą mieszankę przy niskich obrotach i obciążeniu silnika? Czy naprawdę ich potrzebujesz?

#14 · (Edited)
To coś więcej niż klapy.

Kolektor wyposażony w klapy ma dwa kanały dolotowe na cylinder. Jeden jest styczny, wchodząc stycznie do komory spalania, więc zawsze się wiruje, a drugi jest prosty dla wysokich obrotów, ale w większości blokowany przez klapę przy niskich obrotach.

Nie, sterownik klapy kolektora dolotowego jest wbudowany z zachowaniem ostrożności, aby nie usuwać sterownika, ponieważ podczas piaskowania i czyszczenia orzechami włoskimi można utracić niektóre ustawienia fabryczne.
1011700
Image

#19 ·
Myślę, że jeśli zablokujesz którykolwiek z nich, musisz zablokować je wszystkie. Mój nowy mechanik mówi, że moje nie działają prawidłowo, prawdopodobnie z powodu nagromadzenia węgla, więc zamierzałem je zdjąć i wyczyścić, ale jeśli nie można kupić klap osobno, utknąłbym z kupnem nowego kolektora, jeśli nie można ich naprawić lub po prostu wyczyścić. Czy ktoś miał szczęście z kolektorem z rynku wtórnego? Widziałem kilka za mniej niż 300 dolarów w porównaniu do 1200 dolarów od BMW.

#20 ·
Czy ktoś kupił kolektor dolotowy innej firmy niż BMW i miał z nim dobre doświadczenia? Jeśli będę zmuszony kupić zupełnie nowy za ponad 1000 dolarów, pójdę drogą usunięcia. Mój podobno ma starszą wersję klapek wirowych, które mają tendencję do awarii i wpadania rzeczy do zaworów.

#21 ·
Zawsze myślałem, że zestawy do usuwania klapek to dobra rzecz. Przy nagromadzeniu węgla klapy nie zamykają się do końca, WIĘC co z tego? to silnik doładowany. Ludzie boją się, że te klapy się urwą i zgadnijcie, gdzie wylądują po tym? Tak, komora spalania...