BMW Forum - BimmerFest BMW Forums banner

Problem z TPMS, szukam waszych przemyśleń

3 reading
5.5K views 12 replies 6 participants last post by  rav31  
#1 · (Edited)
Problem dotyczy naszego '15 F15 X5 3.5i xDrive z przebiegiem 86 tys. km. Kilka razy w ciągu ostatnich kilku tygodni ostrzeżenie TPMS pojawia się na zestawie wskaźników (obraz opony z !) po uruchomieniu samochodu lub krótko po nim, a następnie pojawia się na wyświetlaczu iDrive. Myślę, że była notatka o tym, że może nie działać lub coś w tym stylu. Symbol będzie migał na zestawie wskaźników. Zazwyczaj ustawiam iDrive na ekran ciśnienia w oponach i pokazuje 4 opony z pustym ciśnieniem. Wkrótce po rozpoczęciu jazdy kontrolka gaśnie na desce rozdzielczej, a ciśnienie w oponach pojawia się na wyświetlaczu i wszystkie ciśnienia są wtedy w porządku. Czy możesz mi powiedzieć, czy to problem z którym komponentem (najprawdopodobniej)? Założę, że to nie są jednostki w kole, ale coś związanego z odbiorem sygnału? Doceniam Twoją opinię. Jestem ciekaw, czy może to być związane z wiekiem akumulatorów w moim samochodzie?

#2 ·
Brak sygnału do TPMS do > 20 km/h

Jednostka sterująca DSC przetwarza komunikaty przesyłane przez elektronikę kół. Powyżej prędkości ok. 20 km/h, następujące informacje są wysyłane przez każde z kół elektronicznych.

• Ciśnienie w oponach
  • Temperatura powietrza w oponach
  • Pozostała żywotność baterii
  • Dane z czujnika uderzeniowego i cecha identyfikacyjna (ID) elektroniki kół
  • Tryb transmisji

#3 ·
Dzięki Doug. Teraz wiem, dlaczego ostrzeżenie znika. Ale jaki mógłby być możliwy problem przy uruchomieniu? Przy okazji, na wyświetlaczu widzimy tylko ciśnienie w oponach... brak odczytów temperatury lub ostrzeżenia o słabej baterii czujnika.

#4 ·
Nie otrzymasz ostrzeżenia o niskim poziomie naładowania baterii, ale może to powodować błędy. Przyczyn może być wiele. Czy próbowałeś ustawić wszystkie ciśnienia i ponownie zainicjować system? Jeśli problem będzie się powtarzał, prawdopodobnie zleciłbym odczytanie błędów za pomocą dedykowanego skanera BMW.

#5 ·
Nie otrzymasz ostrzeżenia o niskim stanie naładowania akumulatora, ale może to powodować błędy. Może to być wiele rzeczy. Czy próbowałeś ustawić wszystkie ciśnienia i zrestartować system? Jeśli problem będzie się powtarzał, prawdopodobnie zleciłbym odczytanie błędów za pomocą dedykowanego skanera BMW.
Czy masz na myśli ostrzeżenie o niskim stanie naładowania baterii czujnika czy ostrzeżenie o niskim stanie naładowania akumulatora w samochodzie?
Tak, dodałem powietrze i zresetowałem. Nie jeżdżę tym samochodem, ponieważ należy do mojej żony, ale ostrzeżenie o ciśnieniu w oponach w końcu wraca.
Zobaczę, czy uda mi się odczytać jakieś kody błędów.

#8 ·
Każdy czujnik TPM ma baterię o ograniczonej żywotności. Średnio widzimy około 7-10 lat. Sprawdziłbym kody, jak wspomniano wcześniej. Podejrzewam, że prawdopodobnie zobaczysz "pozycja koła nieznana".
Dzięki HotGrbg.... Zobaczę, czy uda mi się jutro wyciągnąć jakieś kody, jednak mam tylko skaner MHD. Zobaczymy, czy coś znajdzie i dam znać.

#7 ·
Zainwestowałem w czytnik czujników TMPS, który pozwala mi sprawdzać wszystko, co czujniki emitują z zewnątrz samochodu. Trzymasz go na zmianę w pobliżu każdego koła. Jedno z lokalnych miejsc, w których korzystam z opon, używa narzędzia do czujników opon Snap On, a pod koniec zeszłego roku zleciłem im montaż nowych czujników w E70 mojej żony. Właśnie zaktualizowany Snap On w ogóle nie mógł odczytać czujników. Musiałem zabrać ze sobą skaner opon, aby dokończyć pracę.

#10 ·
OK, sprawdziłem dzisiaj kody i nic się nie pojawiło w odniesieniu do TPMS. Większość nieaktywnych kodów wypadania zapłonu pochodziła ode mnie, kiedy robiłem czyszczenie CRC Direct Inject w zeszłym roku.
- Aktywne kody DME -
Brak

- Kody cieni (nieaktywne) DME -
118402 - Kontrola mieszanki: Mieszanka paliwowo-powietrzna zbyt bogata, duże odchylenie.
11CF30 - Kontrola mieszanki: Wiele usterek.
138102 - Klapa wydechowa, aktywacja: Zwarcie do masy.
138104 - Klapa wydechowa, aktywacja: Przerwa w obwodzie.
140001 - Wypadanie zapłonu, kilka cylindrów: Wtrysk paliwa jest wyłączony.
140010 - Wypadanie zapłonu, kilka cylindrów: wykryto.
140011 - Wypadanie zapłonu: Dezaktywacja wtrysku paliwa.
140301 - Wypadanie zapłonu, cylinder 3: Wtrysk paliwa jest wyłączony.
140310 - Wypadanie zapłonu, cylinder 3: wykryto.
140401 - Wypadanie zapłonu, cylinder 4: Wtrysk paliwa jest wyłączony.
140410 - Wypadanie zapłonu, cylinder 4: wykryto.
195014 - Czujnik ciśnienia różnicowego, zawór odpowietrzający zbiornik, sygnał: Trwale zablokowany.
1FB501 - Komunikat Check Control (ID 27): Poziom oleju silnikowego! Dodaj olej silnikowy.
1FBD08 - Gotowość do jazdy: Żądanie dezaktywacji MSA z BDC.
21A023 - Silnik spalinowy: Nieudany rozruch lub silnik zatrzymany bez wpływu kierowcy.

- Aktywne kody skrzyni biegów -
Brak

- Informacje różne -
Budowa MHD: wersja 3.54
Napięcie 11,8 V
Ostatni wgrany plik: Nieznany
VIN: 5UXKR0C50F0K70052
Oprogramowanie fabryczne:
HWEL 19DE v001_019_001
BTLD 19DC v001_069_001
SWFF 2157 v029_140_001
SWFF 20D3 v029_140_005

Aktualne oprogramowanie:
HWEL 19DE v001_019_001
BTLD 19DC v001_069_002
SWFF 2157 v029_180_001
SWFF 20D3 v029_180_004
CAFD 0B0A v000_100_001
Aktualny PRG (hex): 21571DB401
Data budowy ECU: 2020.17.07

Status ECU: -

- Gotowość -
Wypadanie zapłonu: Kompletne.
Układ paliwowy: Kompletny.
Komponenty: Kompletne.
Katalizator: Kompletny.
Podgrzewany katalizator: Niedostępny.
Układ parowania: Kompletny.
Układ powietrza wtórnego: Niedostępny.
Czynnik chłodniczy A/C: Niedostępny.
Czujnik tlenu: Kompletny.
Grzałka czujnika tlenu: Kompletna.
Układ EGR: Kompletny.

Licznik Flash: 2

#11 ·
Tak, to nie jest szokujące. BMW ma narzędzie TPMS/RDC, a kilka innych firm również je produkuje, które odczytują stan baterii, temperaturę, ciśnienie, sygnał i wersję każdego czujnika. Powiedziałbym, że prawdopodobnie można znaleźć kogoś lub warsztat z takim narzędziem i zapytać każdy czujnik, aby sprawdzić, czy któryś odczytuje nieprawidłowo i poziomy naładowania baterii. Poza tym można je wszystkie wymienić, ponieważ mają ograniczoną żywotność. Osobiście prawdopodobnie zapłaciłbym za diagnozę w renomowanym warsztacie BMW, ponieważ może to być tańsze niż podejście z "shotgunem" do części.

#12 ·
Jeśli 15 X5 OP/rav31 ma oryginalny zestaw czujników/elektroniki TPMS w kołach, to przynajmniej ich baterie są bliskie końcowi żywotności. Najpierw sprawdziłbym/wymieniłbym czujniki.

Doug wspomniał o tych pomiarach z czujnikami/elektroniką kół/TPMS, zastanawiam się, czy możemy użyć ISTA do uzyskania tych danych, w szczególności pozostałego czasu pracy baterii czujników. Czy ktoś wie lub ma jakieś doświadczenia, jak używać ISTA do tego?

#13 ·
Jeśli 15 X5 OP/rav31 ma oryginalny zestaw czujników/elektroniki TPMS w kołach, to przynajmniej ich baterie są bliskie lub u kresu żywotności. Najpierw sprawdziłbym/wymieniłbym czujniki.

Doug wspomniał o tych pomiarach z czujnikami/elektroniką kół/TPMS, zastanawiam się, czy możemy użyć ISTA do uzyskania tych danych, w szczególności pozostałego czasu pracy baterii czujników. Czy ktoś wie lub ma jakieś doświadczenia, jak używać ISTA do tego?
Dobry punkt. Mój czytnik kodów nie poda mi tych informacji i nie mam ISTA. Co mogę dostać bez wydawania fortuny?