BMW Forum - BimmerFest BMW Forums banner

Kiedy miałbyś tego użyć? (Światło postojowe lewe lub prawe)

26K views 26 replies 15 participants last post by  markl53  
#1 ·
Próbowałem rozgryźć, kiedy miałbym kiedykolwiek używać tych lewych lub prawych świateł postojowych... kiedy ich używasz, jeśli w ogóle?

#2 ·
Kiedy zostawiasz samochód na poboczu i jest ciemno. A także aby oszczędzać baterię.
Większość niemieckich samochodów ma tę opcję związaną z pozostawieniem włączonego przełącznika kierunkowskazów, gdy samochód stoi. Nawet jeśli jest wyłączony i zablokowany.

#3 ·
Dużo parkowania na ulicy w Wielkiej Brytanii i Europie. Czasami wymagane przez prawo, aby wskazać pozycję zaparkowanego pojazdu. Często dobry pomysł, gdy nie ma oświetlenia ulicznego. Najlepiej wskazać położenie pojazdu światłami drogowymi, aby zaoszczędzić połowę zużywanego prądu.

Może uchronić poruszający się samochód przed niezauważeniem Cię. Dlatego też Wielka Brytania ma tablice rejestracyjne z elementami odblaskowymi w różnych kolorach.

#4 ·
Przepraszam, że zadaję być może oczywiste pytanie, ale czy ktoś może dokładnie wyjaśnić, co robią te dwa przyciski?

#6 · (Edited)
Włącz zewnętrzne światła po lewej lub prawej stronie. Twoje poprzednie samochody mogły robić to samo za pomocą dźwigni kierunkowskazów, gdy samochód jest wyłączony.
Jak długo te światła pozostają włączone po wyjściu z samochodu i zablokowaniu go? Jeśli gasną natychmiast po zablokowaniu samochodu, tak naprawdę nie jestem pewien, w czym rzecz.

#7 ·
Kiedy kupiłem samochód, sprzedawca powiedział mi, że są one przeznaczone do użytku w Europie. Biorąc pod uwagę, że są to diody LED, zużycie energii jest minimalne.

#9 ·
Używałem ich przez wiele lat w USA. Typowy scenariusz to parkowanie na nieoświetlonej ulicy podmiejskiej lub wiejskiej podczas domówki, gdzie podjazd gospodarza jest albo pełny, albo nie chciałem grać w przesuwanie samochodów, gdy goście wychodzą. Zostawiam włączone światła postojowe po stronie ulicy, aby upewnić się, że nikt przypadkowo nie cofnie lub nie wjedzie we mnie, jeśli sytuacja jest napięta. Są przydatne nie tylko w UE, ale także w USA. Jeśli chodzi o czas trwania, zostawiłem je włączone na maksymalnie 4 godziny.

#12 ·
Używałem ich przez wiele lat w USA. Typowy scenariusz to parkowanie na nieoświetlonej podmiejskiej lub wiejskiej ulicy podczas domówki, gdzie podjazd gospodarza jest albo pełny, albo nie chciałem bawić się w przesuwanie samochodów, gdy goście wychodzą. Zostawiam włączone światła postojowe po stronie ulicy, aby upewnić się, że ktoś przypadkowo nie cofnie lub nie wjedzie we mnie, jeśli sytuacja jest napięta. Są przydatne nie tylko w UE, ale także w USA. Jeśli chodzi o czas, zostawiałem je włączone nawet na 4 godziny.
Przepraszam, jeśli jestem powolny, ale dlaczego używanie świateł tylko z jednej strony jest lepsze niż z obu stron (tradycyjne światła postojowe)? Dzięki!

#20 · (Edited)
Forum BMW zorientowane na Europę...

Założyciel wątku pyta: "Do czego to służy i kiedy miałbyś tego użyć?!"

Image

Następuje wesołość. :D

#22 ·
Europejskie forum BMW...

Założyciel wątku pyta: "Do czego to służy i kiedy miałbyś tego użyć?!"

Image

Śmiech się rozchodzi. :D
Prawda.

Chociaż to się zmienia wraz z powolnym znikaniem manualnych skrzyń biegów w wielu krajach UE.

#23 ·
Jeśli chodzi o uchwyty na kubki - święta racja! Czekoladowe imbryki! Nigdy bym nikomu nie pozwolił jeść ani pić w moim samochodzie (nigdy nie pozwalałem, odkąd mam beemera)!

#24 ·
Re uchwyty na kubki - cholernie dobrze! Czekoladowe imbryki! Nigdy nie pozwoliłbym nikomu jeść ani pić w moim samochodzie (nigdy nie pozwalałem, odkąd mam beemera)!
Jestem zaskoczony, że nie ma nacisku na zakaz prowadzenia pojazdów podczas jedzenia/picia - jest to prawdopodobnie tak samo niebezpieczne jak pisanie SMS-ów.

#25 ·
^Widziałem już kiedyś faceta czytającego powieść, ale oglądałem program typu „Policjanci z drogówki”, w którym to przebito. Kierowca ciężarówki gotujący śniadanie na patelni i przenośnej kuchence - podczas jazdy!!!!