BMW Forum - BimmerFest BMW Forums banner

Informacje o naprawie modułu ABS dla E39 (z forum Volvo)

123K views 29 replies 17 participants last post by  rswapp  
#1 ·
To ważne informacje, więc pomyślałem, że podzielę się nimi z wami wszystkimi w sprawie naprawy modułu ABS metodą DIY!!! Odpowiedziałem już w innym wątku, ale zacznę ten jako nowy wątek.

Przechodzę teraz przez ten problem z moim modułem ABS w moim Volvo V70 z 98 roku (kontrolki ABS i TRACS są "Włączone").

Istnieje wiele miejsc reklamujących odbudowę za około 69-100 $ (ebay, module master.com itp. itd.). Wszystko, co robią, to zabierają Twój istniejący moduł ABS, otwierają go i lutują ponownie uszkodzone połączenia i pobierają 69-100 $ za prostą pracę lutowniczą).

Na forum w Wielkiej Brytanii użytkownicy Volvo odkryli, że rozwiązaniem są uszkodzone połączenia lutowane. Możesz naprawić swój, jeśli wiesz, jak lutować. Poniższe informacje dotyczą Volvo V70 z 98 roku, ale muszą być podobne dla E39 z 98 roku (zbudowanego przez Bosch & ATE).

Wątek jest tutaj, jeśli masz czas, przeczytaj 7 stron tego wątku, ale zasadniczo jest to bardzo prosta naprawa (Wyjmij moduł ABS i ponownie przylutuj uszkodzone połączenia, a następnie ponownie zainstaluj moduł ABS):

http://www.volvoforums.org.uk/showthread.php?t=7414

Odpowiedni obrazek jest załączony poniżej:

Jeśli ktoś wykonuje lutowanie DIY dla BMW E39, proszę o zamieszczenie zdjęć!
(Moje gniazda Torx E5 do modułu ABS Volvo kupiłem na Harbor Freights dot com)

Zaoszczędź 700 $!!!

cn90
98 bmw 528i
98 Volvo V70

Attachments

#3 ·
Wysłałem swój do Module Master. Od tego czasu działa w 100% i mam 5-letnią gwarancję. Otwórz swój moduł BMW, a będziesz zaskoczony. Niektóre połączenia wymagają ponownego lutowania pod mikroskopem. Powodzenia, to wszystko, co mogę powiedzieć!

#6 ·
Hm, spróbowałem i myślę, że przegrałem.

BMW e39 520 wczesne 2000, moduł zastępczy.

Zdjęcia ilustrują proces.

Image

Image

Image

Zdjęcia w wysokiej rozdzielczości.
http://conventory.dk/bmw/bmw.zip

Próbowałem przylutować punkt wystarczająco duży, żeby trafić.
Jednak ChopperDoctor miał rację, jest około 10 przewodów łączących, maksymalnie 1 włos grubości i około 20 o grubości 0,5-1 mm, o których wiedziałem, że mogę je dobrze przylutować. Są tak małe, że prawie nie widać ich na zdjęciu.

Mój wynik: poddaję się i idę do dealera, żeby to naprawić, wiedząc, że będzie mnie to kosztować połowę wartości samochodu.

Historia:

Możliwy wyzwalacz: płyn hamulcowy zmieniony na typ wyścigowy.

Typ usterki: zarówno kontrolki dcs, jak i abs świecą się od początku lub podczas jazdy. Niespójne.

usterka występowała sporadycznie
zmieniono przednie czujniki

nadal usterka
warsztat wymienił tylne czujniki. + tarcze i płyn.

działało około 3 tygodni, następnie weszło w tryb awaryjny = 20-30 km na godzinę.

Komputer DSC zregenerowany
nadal usterka

zmieniono zespół tylnego koła (łożysko, obudowa łożyska itp.).
działało około 1 miesiąca.

Ostatni krok ... rozwaliłem zamiennik ecu na kawałki.

Komputer testowy zwykle wskazywał błąd na co najmniej dwóch czujnikach i komputerze dcs.

Typy usterek po drodze (gdy dcs wskazywał błąd):

tempomat czasami nie działał.
prędkościomierz nie działał przez pewien okres, zaczął działać bez żadnych zmian.
silnik przeszedł w tryb awaryjny.
głośność radia w górę i w dół.

Dziwna rzecz w tym samochodzie jest taka, że błąd wciąż się przemieszcza i nie jest stabilny. Czasami działa (na gorąco lub na zimno), czasami nie.

OSTRZEŻENIE:
Jeśli światła migają jak u mnie, możesz znaleźć się w sytuacji, w której abs nie zaakceptuje pełnej siły hamowania. Zacznie cię nadpisywać (wibracje pedału) przy obciążeniu hamulca wynoszącym około 25%. Na szczęście wyłączy się całkowicie w około 1-2 sekundy. Problem polega na tym, że nigdy nie wiesz, kiedy to się stanie i możesz potrzebować 100% hamulca po naciśnięciu pedału.

Zdam relację z tego, co trzeba było zmienić, żeby to zadziałało. Obawiam się, że ten samochód ma poważne problemy elektryczne, ponieważ wskaźnik tylnej żarówki jest włączony, ale żarówki są w porządku. Wtyczka do zapalniczki również nie działa, ale bezpiecznik jest dobry.

#7 ·
Żarówki tylnych świateł muszą być wykonane z odpowiedniego materiału do podstawy; miedź lub mosiądz uruchomi światło; system opiera się na rezystancji żarówki, aby określić, czy wymaga ona rezystancji.

#8 · (Edited)
Bardzo interesująca sekcja zwłok modułu ABS! Dzięki!

Jedno pytanie: Chcę rozebrać swój, ale boję się, że po rozebraniu renowatorzy nie przyjmą go do renowacji (jeśli nie będę mógł go sam naprawić przez ponowne lutowanie).

Jak otworzyłeś moduł ABS?
Czy uważasz, że renowatorzy przyjmą otwarty moduł ABS?
Image

Image

#9 ·
Bardzo interesująca sekcja zwłok modułu ABS! Dzięki! Jedno pytanie: Chcę rozebrać swój, ale boję się, że po rozebraniu renowatorzy nie przyjmą go do renowacji (jeśli nie będę mógł go sam naprawić przez ponowne lutowanie). Jak otworzyłeś moduł ABS? Czy uważasz, że renowatorzy przyjmą otwarty moduł ABS?
Image
Image
Czy masz więcej zdjęć z naprawy czujnika prędkości? Jeśli tak, byłbym bardzo szczęśliwy, ponieważ muszę wymienić swój, założyłem wątek z pytaniem jak, ale nikt nie odpowiedział.

#11 ·
Naprawa czujnika jest zasadniczo niemożliwa z kilku powodów.

bluebee, istnieje duże prawdopodobieństwo, że firmy zajmujące się regeneracją nie przyjmą modułu, a jeśli to zrobią, mogą naliczyć dodatkową opłatę za grzebanie przy nim.

Przypomina mi to cennik, który widziałem jakiś czas temu: (parafrazując)

Stawka godzinowa za godzinę

Jeśli twoja żona przyniesie go nietkniętego: 10 $
Jeśli przyniesiesz go i będziesz patrzył, jak go naprawiam: 20 $
Jeśli twoja żona przyniesie go po tym, jak go "naprawiłeś": 30 $
Jeśli przyniesiesz go po tym, jak go "naprawiłeś": 40 $
Jeśli "pomagasz" mi go naprawić: 100 $

:p

#13 ·
Istnieje duże prawdopodobieństwo, że firmy zajmujące się regeneracją nie przyjmą modułu, a jeśli to zrobią, mogą naliczyć dodatkową opłatę za grzebanie przy nim
Rozumiem. To jest moje główne zmartwienie dotyczące rozbierania go.

Bardzo chcę zaspokoić swoją ciekawość co do tego, co jest w module ABS... ale daję sobie 10% szans na faktyczne naprawienie go przez ponowne lutowanie (te kropki lutownicze wyglądają strasznie malutko na zdjęciach w tym wątku)... więc jest 90% szans, że wyślę go do regeneratora później.

Gdybym był regeneratorem, nie przyjąłbym otwartej jednostki (jak pokazał twój żart).

#15 ·
Jak otworzyć czarny moduł abs.

Nie udało mi się otworzyć go "ładnie".

Skończyło się na tym, że przedostałem się przez niego za pomocą dremela.

Użyłem bitu dremela, który wygląda trochę jak ten, którego używa dentysta. To jak mała okrągła główka na wiertarce, postaram się zrobić zdjęcie.

Użyłem go wzdłuż grzbietu, tak blisko, jak widać na zdjęciu.

Jeśli zauważysz na zdjęciu CN90, nie jest otwarty blisko złącza.

Dzieje się tak, ponieważ trudno jest przeciąć tę stronę skrzynki.

Znalazłem czarny silikon, który wytrzymuje temperatury do 300 stopni. Użyłem go do ponownego uszczelnienia skrzynki.

Nie sądzę, żeby renowator był zadowolony z tego, że otworzyłeś skrzynkę. Spodziewam się, że wyślą ci inny naprawiony moduł abs, a nie ten, który wysłałeś. Ale nie jestem pewien.

Cena nowego modułu abs nieco spadła i wynosi około 700 euro.

-------

W chwili obecnej zakupiłem kolejny czujnik i nowy moduł abs, skaner bimmer, aby zakodować nowy moduł (uwaga, mój nie zakodował cholernego modułu). Pracuję nad zdobyciem nowego skanera i oprogramowania, które to zrobi.

Przed wymianą czujnika miałem usterkę czujnika na prawym przednim kole. (piasta, czujnik, łożysko itp. zostały wymienione na tym kole).
Po wymianie odczytał zły bieg na jednym kole. podejrzewam, że albo mam zły czujnik, albo zmienili piastę na złą wersję.

W chwili obecnej żałuję, że po prostu nie zrzuciłem samochodu u dealera i nie pozwoliłem im go naprawić. Włożyłem w to więcej, niż byliby skłonni za to zapłacić.

-------------

Czy ktoś wie, jak zmierzyć/sprawdzić czujnik koła bez skanera?
I czy ktoś zna skaner, który odczyta dane na żywo z modułu abs i pozwoli mi zakodować go do nowego modułu abs?

#18 ·
Niezbyt dobre doświadczenie

Bardzo dziękuję za ten wątek. W końcu przywróciłem mojego x5 na drogę po koszmarze z jednym z dostawców, który twierdził, że naprawia moduły ABS. Dostałem od nich 3 różne jednostki, żadna nie działała, a oni oszukali mnie na zwrot pieniędzy. W końcu kupiłem nowy moduł od dealera za 900 dolarów. Jestem pewien, że są firmy, które mogą naprawić te moduły, ale autoecu po prostu do nich nie należy. Proszę zachować szczególną ostrożność, jeśli je wybierasz.

Jeśli chcesz uzyskać więcej szczegółów na ten temat, skontaktuj się ze mną przez e-mail.

Chuck

#22 ·
Wymiana modułu ABS - Bez programowania!

Wiem, że to stary wątek, ale chciałem poinformować wszystkich o wspaniałej nowej usłudze, którą znalazłem.

Od ponad roku mam cholerną "Trifectę" świateł ABS. Wysłałem moduł ABS do naprawy DWA RAZY, nie rozwiązując problemu. (Myairbags.com w GA - nie korzystajcie z tych dupków).

Przyjrzałem się używanym lub regenerowanym modułom, ale wydają się kosztować od 400 do 500 dolarów i wymagają przeprogramowania za kolejne 90 dolarów lub więcej. Więc zrezygnowałem i po prostu żyłem bez systemu antypoślizgowego.

Potem moja tempomat zaczął szwankować. Wyłączał się i wyrzucał kod P0500, o którym czytałem, że może to być czujnik prędkości prawego tylnego koła. Więc wymieniłem go, ale bez efektu, a winowajcą wydawał się moduł ABS. Zdecydowanie nie mogę żyć bez tempomatu, więc ponownie zacząłem szukać opcji naprawy.

W KOŃCU znalazłem Module Repair Pro na eBay:
http://www.ebay.com/itm/231352125894?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK:MEBIDX:IT

Sprzedają regenerowane jednostki ABS i twierdzą, że NIE WYMAGAJĄ PROGRAMOWANIA. Byłem sceptyczny, ale zamówiłem zregenerowaną jednostkę, włożyłem ją i teraz mój tempomat działa jak urok.

Regenerowany moduł ABS kosztuje 159 $ (plus opłata za rdzeń w wysokości 75 $, która jest zwracana po odesłaniu starej jednostki). To ŚWIETNA oferta.

Światła hamulców i ABS zgasły natychmiast, ale światło znaku wykrzyknika nadal się świeci. Powinno zgasnąć po ponownej kalibracji czujnika kąta skrętu. Mam termin na ustawienie zbieżności i sprawdzają kalibrację sas w ramach procesu ustawiania zbieżności, w razie potrzeby ponownie kalibrując.

Wrócę tutaj i dam znać, jak poszło. Jeśli ktoś z was skorzysta z tej usługi, przekażcie pozdrowienia dla Gino i powiedzcie mu, że was wysłałem. :)

-Steve K.

#23 ·
Korzystałem również z usług Module Repair Pro na początku tego roku. Miałem bardzo krótki czas realizacji; nie wymagało to żadnego kodowania, żadnych problemów. Nie musiałem nawet niczego ponownie kalibrować.

#28 ·
Cześć, wysłałem swój do nich (Module Repair Pro) w Van Nuys, CA i powiedzieli, że mój jest niereperowalny. Następnie zaoferowali mi 3 opcje: 1-wyrzucić mój za darmo, 2-odesłać go za 12 $ i 3-kupić ich naprawioną jednostkę za 200 $ z roczną gwarancją. Waham się, czy wybrać 3. opcję i skończyć wydając więcej na kalibrację lub programowanie, aby pasował do mojego systemu... co myślisz? Dzięki!

#29 ·
Cześć, wysłałem swój do nich (Module Repair Pro) w Van Nuys, CA i powiedzieli, że mój jest niemożliwy do naprawienia. Następnie zaoferowali mi 3 opcje: 1- wyrzucić mój za darmo, 2- odesłać go za 12 $ i 3- kupić ich naprawioną jednostkę za 200 $ z roczną gwarancją. Waham się, czy wybrać 3. opcję i wydać więcej na kalibrację lub zaprogramowanie jej, aby pasowała do mojego systemu... co o tym myślisz? Dzięki!
Musisz jakoś ponownie uruchomić urządzenie, prawda? Osobiście wybrałbym opcję nr 3. Programowanie nie jest strasznie trudne; każdy niezależny mechanik wart swojej soli powinien być w stanie to zrobić w mniej niż godzinę.

Co do tego, dlaczego nie można go naprawić, możliwe jest, że styki są skorodowane lub płytka drukowana uległa awarii w bardziej złożony sposób, niż jest to wykonalne lub niezawodne do naprawy. MRP udziela dożywotniej gwarancji na swoje naprawy (nieprzenoszalnej), ale nie wiem, dlaczego nie mieliby zrobić tego samego dla "nowej" jednostki po regeneracji.