BMW Forum - BimmerFest BMW Forums banner

Jak mogę sprawdzić, ile lat ma mój układ chłodzenia?

27K views 64 replies 28 participants last post by  bluebee  
#1 · (Edited)
Właśnie kupiłem 02 540iA z przebiegiem 103 tys. od komisu samochodowego. Samochód nie miał żadnej dokumentacji, nie zrobiłem przeglądu przed zakupem, kupiłem samochód po prostu na podstawie stanu i jazdy próbnej. Tytuł i raport Carfax są czyste, cokolwiek to warte.
Ten samochód jest zdecydowanie najładniejszy, jaki widziałem. Trudno uwierzyć, że ma 8 lat. Wnętrze jest piękne, ani jednej rysy, prawie żadnego zużycia, nawet działające uchwyty na kubki. Pod maską jest wystarczająco czysto, żeby z tego jeść. Samochód był ewidentnie bardzo zadbany.
Jak mogę sprawdzić, co trzeba wymienić? Wiem, że jeśli układ chłodzenia jest oryginalny, to trzeba go wymienić, ale kiedy patrzysz na obszar chłodnicy, wygląda jak zupełnie nowy plastik. Jest całkowicie nieskazitelny. I jest oczywiste, że nie został po prostu wyczyszczony preparatem Armor All przez detailera przed trafieniem na plac, widziałem wiele takich samochodów. Wygląda na to, że nigdy nie był brudny. Co mam zrobić? Czy powinienem planować wymianę wszystkiego i ryzykować wymianę nowszych komponentów? Dzięki wszystkim, to forum wygląda świetnie. Byłem wcześniej na e46fanatics.com (2001 330Ci), to forum wygląda na tak samo pomocne.

#2 ·
Chłodnica ma etykietę z datą, jeśli możesz ją znaleźć.

Czy Twój wydział komunikacji udostępnia nazwiska poprzednich właścicieli? Jeśli tak, być może uda Ci się uzyskać informacje.

Jeśli wszystkie części są w tym samym wieku, pierwszym elementem, który ulega awarii, jest zwykle zbiornik wyrównawczy, który pęka i wyrzuca dużą ilość płynu chłodzącego.

Jeśli chłodnica, zbiornik, węże i pompa wody są nieskazitelne, bez brudu/smaru w porównaniu z resztą silnika, być może są nowe. Ale jeśli wszystko pod maską jest czyste jak łza, to tylko dobra robota i jesteś zdany na siebie.

#3 · (Edited)
Etykieta z datą (jeśli jest OEM) powinna znajdować się po prawej stronie (strona pasażera) chłodnicy, około 15-20 cm w dół. Weź latarkę i odczytaj ją. Jest to format europejski. To tylko papierowa naklejka, więc może jej nie być. Istnieje stały kod daty, ale może być konieczne wyciągnięcie chłodnicy, aby go zobaczyć.

#4 ·
Tylko 3 elementy mają datę:
- Chłodnica: data jest zwykle po stronie pasażera
- Węże powinny mieć datę produkcji.
- Data sprzęgła wentylatora jest trudna do odczytania na miejscu, ponieważ znajduje się za sprzęgłem wentylatora. Dużo łatwiej, jeśli wyjmiesz sprzęgło wentylatora i spojrzysz na datę.

Jeśli masz odwagę i energię, poszukaj remontu chłodzenia dla V8 przez "BlackBMWs" na bimmerforums.

Następnie najlepiej uziemić samochód na tydzień, wyjąć wszystkie części w układzie chłodzenia do badania. Wszystko, co stare, zamów online i wymień. W ten sposób możesz dobrze spać przez kolejne 70 tysięcy lub więcej.

#50 ·
Tylko 3 elementy mają datę: - Chłodnica: data stempla jest zwykle po stronie pasażera - Węże powinny mieć datę produkcji. - Data sprzęgła wentylatora jest trudna do odczytania na miejscu, ponieważ znajduje się za sprzęgłem wentylatora. Dużo łatwiej, jeśli wyjmiesz sprzęgło wentylatora i spojrzysz na datę. Jeśli masz odwagę i energię, poszukaj remontu chłodzenia dla V8 przez "BlackBMWs" na bimmerforums. Następnie najlepiej uziemić samochód na tydzień, wyjąć wszystkie części w układzie chłodzenia do badania. Wszystko, co stare, zamów online i wymień. W ten sposób możesz dobrze spać przez kolejne 70 tysięcy lub więcej.
Termostat również ma kod daty. Właśnie wymieniłem zbiornik wyrównawczy i sprzęgło wentylatora. Miałem dokumentację od pierwotnego właściciela, że termostat i pompa zostały wymienione. Mechanik powiedział, że sprawdził termostat i miał kod daty 09/09. Dokument mówił, że został zmieniony w 2010 roku. Co ma sens. Nie jestem pewien, gdzie na termostacie szukać, ale to bardzo renomowany niezależny warsztat BMW

#6 ·
#8 ·
Bardzo pomocne.

"18/08/06" tutaj. :)

Naklejka wygląda jak nowa... musi tak być, bo tak dobrze się nią/nim/tym opiekuję.

Prawdopodobnie jedyna rzecz, którą poprzedni właściciel ZMIENIŁ LOL
Przynajmniej możesz odetchnąć z ulgą, wiedząc, że chłodnica została wymieniona. Teraz zastanawiam się nad zbiornikiem wyrównawczym, termostatem, pompą wody itp. itd. itd. :D

#9 · (Edited)
Po przeprowadzeniu sekcji zwłok układu chłodzenia, zdałem sobie sprawę z potencjalnie subtelnej wskazówki, która może dać nam wskazówkę, czy zbiornik wyrównawczy jest OEM, czy też został wymieniony.

Zwróć uwagę na to zdjęcie mojego starego Behra i nowego wskaźnika poziomu wizualnego zbiornika wyrównawczego Behr.

Wskaźnik OEM jest biały i nie ma dodatkowej żarówki cal od górnej żarówki; podczas gdy nowszy wskaźnik jest czerwony i ma dodatkową żarówkę.
Image

Nie znam zmienności patyczków OEM; ale jeśli to dotyczy innych, to kształt wskaźnika patyczkowego może dać wskazówkę, czy zbiornik wyrównawczy jest OEM, czy wymieniony.

Attachments

#10 ·
Dodaję to odniesienie krzyżowe, aby pomóc innym dowiedzieć się, czy mają chłodnicę OEM.

Jak stwierdziłem w tej autopsji chłodnicy, innym sposobem na wskazanie chłodnicy OEM jest obecność tego punktu na stronie wentylatora chłodnicy, około dziesięciu rzędów od dołu, na środku (na górze tego zdjęcia).

#11 ·
Image

Attachments

#12 ·
Jestem na 100 tysiącach... Właściwie wszystko teraz wymieniam! LOL To ułatwia zapamiętanie i przekazanie dalej następnemu facetowi, chociaż myślę, że będziemy mieli 530i z 2001 roku przez bardzo, bardzo długi czas.

#13 · (Edited)
Bluebee,

LOL...
White out (lub korektor w płynie) wytrzymuje długo nawet w warunkach wysokiej temperatury silnika.
Powodem, dla którego używam korektora w płynie, nie jest przyszły właściciel, ale ja.
Jeśli wymieniam coś w komorze silnika, używam albo markera Sharpie (który blaknie pod wpływem ciepła), albo korektora w płynie.
W ten sposób na pierwszy rzut oka wiem, jak stary jest dany element.

#14 ·
Jeśli wymieniam cokolwiek w komorze silnika, używam albo Sharpie (który zblednie pod wpływem ciepła), albo korektora.
Myślę, że to wspaniale, że myślimy podobnie pod wieloma względami. Myślę, że to okablowanie w naszych mózgach. Dzięki za poinformowanie mnie, że Liquid Paper (aka korektor) faktycznie działa. Niewiele wymieniłem (jak dotąd), więc nie byłem pewien co do jego trwałości.

Nie spodziewam się, że utrzyma się na paskach zbyt długo (przy całym ruchu). I bałem się wygrawerować sam wentylator. Dodatkowo grawerowanie nie byłoby zbyt widoczne. Wydaje mi się, że musi być widoczne z góry komory silnika, aby miało to jakikolwiek realny sens.

Będę je obserwował i zobaczę, jak długo wytrzymają. Dobrą wiadomością jest to, że możemy polecić innym to samo; wtedy nikt nie musiałby zgadywać, jak stary jest ich układ chłodzenia.

Image

#15 ·
Bluebee,

Nie przejmuj się paskiem, ponieważ chociaż korektor wygląda teraz dobrze, to podczas obracania gładka powierzchnia (tak, gładka, a nie rowkowana) przetacza się po kole pasowym i korektor zniknie w ciągu tygodnia.
Pasek można zwykle łatwo sprawdzić za pomocą latarki w poszukiwaniu pęknięć, więc nie musisz go "grawerować".

#16 · (Edited)
the white-out will be gone in a week
Cześć cn90,

Zapomniałem o tym - ale teraz pamiętam, że gładkie koła pasowe bez żeber obsługują stronę paska z białym kolorem. I zgadzam się, że pęknięcia, gdy się pojawiają, są łatwe do zauważenia.

Przy okazji, po przeprowadzeniu remontu układu chłodzenia, możemy wyczuć, tak jak tropiciel może wyczuć, że w okolicy było dzikie zwierzę, że pozostało wiele wskazówek po odpowiednim remoncie układu chłodzenia - z których niektóre można łatwo zobaczyć gołym okiem...

1. Co mówi data na chłodnicy?
- To najlepsza wskazówka.

2. Jaki kolor (i kształt) ma pręt zbiornika wyrównawczego?
- Zobacz porównanie wskazówek w tym expansion-tank autopsy wątku.

3. Jakiej marki jest Twój zbiornik wyrównawczy i chłodnica?
- Jeśli to nie Behr, to zostało wymienione.

4. Czy jest biały lub brązowy kołek około dziesięciu rzędów od dołu po stronie wentylatora chłodnicy?
- Najwyraźniej tylko chłodnice OEM mają ten kołek wkręcony w cewki.

5. Jaki zacisk znajduje się na chłodnicy i króćcu zbiornika wyrównawczego?
- Zaciski śrubowe zamiast zacisków zaciskowych OEM byłyby wskazówką.

6. Czy śruby odpowietrzające są mosiężne czy plastikowe?
- Jeśli są mosiężne, to wskazówka, że właściciel poszedł na całość.

7. Czy plastikowe boki zbiornika chłodnicy są porysowane w górę i w dół?
- To subtelna wskazówka, zwłaszcza w automatach, że właściciel włożył nową chłodnicę na miejsce.

8. Czy logo BMW są porysowane na górnym i dolnym plastiku węża oraz na zewnętrznej stronie obudowy termostatu?
- Ponownie, kolejna wskazówka, że części zostały wymienione.

9. Czy dwa kołki wciskane w górnej osłonie wentylatora są porysowane?
- To wskazówka, że osłona wentylatora została usunięta (chociaż może to oznaczać wiele rzeczy).

10. Czy o-ring w korku zbiornika wyrównawczego jest całkowicie płaski czy wciąż pękaty?
- To subtelna wskazówka dotycząca wieku korka zbiornika wyrównawczego.

11. Czy fabryczny czarny opaska zaciskowa brakuje z plastikowego wiązki przewodów termostatu wzdłuż linii górnego węża układu chłodzenia?
- To wskazówka, że górny wąż został w pewnym momencie usunięty.

12. ? coś jeszcze ?

Aby rozwinąć tę listę, czy inni mają jakieś wskazówki dotyczące śledzenia remontu układu chłodzenia, które można dodać?

Uwaga: Oto ponownie użyte zdjęcie pokazujące rolkę po płaskiej stronie paska.
Image

Attachments

#17 ·
Brak kodu daty na chłodnicach Behr

Cześć, przyglądałem się kilku używanym E39, próbując ustalić, czy mają oryginalne chłodnice i zauważyłem kilka niespójności:

W dwóch 2000 roku żaden z nich nie miał kodu daty na etykiecie Behr, ale jeden miał jasnopomarańczową naklejkę pod etykietą Berh z kodem daty

W 2002 roku etykieta Behr miała kod daty.

Myśli?

#18 ·
Najprawdopodobniej samochody, które widziałeś z etykietami BEHR bez kodu daty, nie były chłodnicami BMW/BEHR...ale te, które BEHR produkuje na rynek wtórny.

Zauważ, że posty, które pokazują zdjęcia datowanych etykiet...nie tylko mówią BEHR, ale mają również okrągłe logo BMW oraz 7-cyfrowy numer części BMW.

Pamiętaj, że BMW używa wielu dostawców do produkcji rzeczy specjalnie dla nich (Siemens, Bosch, Mann, Mahle, BEHR, Lemforder itp.) i chociaż firmy te dostarczają BMW części...produkują/sprzedają również swoje produkty pod własną marką.

#21 ·
Jedyną brakującą częścią naklejki była data w prawym dolnym rogu.
Istnieją inne (być może bardziej subtelne wskazówki) ...
  • Jaki kolor (i kształt) ma pręt zbiornika wyrównawczego?
  • Czy jest plastikowy kołek około dziesięciu rzędów w górę od dołu po stronie wentylatora chłodnicy?
  • Jaki zacisk znajduje się na chłodnicy i króćcu zbiornika wyrównawczego?
  • Czy śruby odpowietrzające są mosiężne czy plastikowe?
  • Czy plastikowe boki zbiornika chłodnicy są porysowane w górę i w dół?
  • Czy logo BMW są porysowane na górnym i dolnym plastikowym wężu oraz na zewnątrz obudowy termostatu?
  • Czy dwa kołki wciskane w górnej osłonie wentylatora są porysowane?
  • Czy o-ring w korku zbiornika wyrównawczego jest całkowicie płaski czy wciąż pękaty?
  • Czy fabryczny czarny opaska zaciskowa brakuje z plastikowego wiązki przewodów termostatu wzdłuż linii górnego węża układu chłodzenia?

#20 ·
Więc właśnie dostałem 02 540iA z przebiegiem 103 tys. od komisu samochodowego. Samochód nie miał żadnej dokumentacji, nie otrzymałem przeglądu przed zakupem, kupiłem samochód po prostu na podstawie stanu i jazdy próbnej. Tytuł i carfax są czyste, co jest warte.
Ten samochód jest zdecydowanie najładniejszy, jaki oglądałem. Trudno uwierzyć, że ma 8 lat. Wnętrze jest piękne, bez zadrapań, prawie bez zużycia, nawet działające uchwyty na kubki. Pod maską jest wystarczająco czysto, żeby zjeść. Samochód był ewidentnie bardzo lubiany.
Jak mogę stwierdzić, co należy wymienić? Wiem, że jeśli układ chłodzenia jest oryginalny, należy go przerobić, ale kiedy spojrzysz na obszar chłodnicy, wygląda jak zupełnie nowy plastik. Jest całkowicie nieskazitelny. I jest oczywiste, że nie został po prostu wyczyszczony preparatem armor all przez detailera przed wejściem na plac, widziałem wiele takich samochodów. Wygląda na to, że nigdy nie był brudny. Co mam zrobić? Czy powinienem planować wymianę wszystkiego i ryzykować wymianę nowszych komponentów? Dzięki wszystkim, ten zarząd wygląda świetnie. Byłem wcześniej na e46fanatics.com (2001 330Ci), ten zarząd wygląda na tak samo pomocny.
Zwróć uwagę na to, co mówią Bluebee i cn90. Mówią prawdę. :thumbup:

#24 ·
Czy ktoś tutaj używa termostatu z aluminiową obudową? Czy ktoś może go polecić? Nie są tanie, ale kiedy następny się zepsuje, mogę to rozważyć. Wymieniłem oryginalny przy 80 tys. i teraz prawie 160 tys. mil.

#26 ·
Wow. Informacja zwrotna od samego mężczyzny! Wielkie dzięki Bob :thumbup:! p.s. Jedyną, o której wiem, jest Zionsville. Czy są inne wersje obudowy aluminiowej?

#27 ·
Wow. Informacja zwrotna od samego mężczyzny! Wielkie dzięki Bob :thumbup:!

p.s. Jedyną, o której wiem, jest Zionsville. Czy są inne wersje obudowy aluminiowej?
Mężczyzna? Hahaa, żeby było jasne, Mack, nie jestem tym gościem z filmu. Znalazłem go na You Tube, pomyślałem, że jest świetny i zamieściłem go tutaj.

#28 ·
Mój układ chłodzenia został wymieniony przez pierwszego właściciela zaledwie kilka lat po tym, jak był zupełnie nowy... w 05... mam zbiornik w ręku na ten weekend... ale w ciągu najbliższych kilku miesięcy zrobię też chłodnicę..

#29 ·
Więc jaki jest cel tego plastikowego kołka w żebrach chłodnicy????

Kilka dni temu byłem zszokowany, że jakiś obcy plastik utknął w żebrach. Ku mojemu przerażeniu nie chciał wyjść, więc go zdjąłem z góry (mały kawałek plastikowego końca wciąż tam był) i bardzo mnie to zestresowało, ponieważ wydałem mnóstwo pieniędzy na odświeżenie zawieszenia i nie mogę wydać kolejnego tysiąca na ponowne zrobienie wszystkich elementów układu chłodzenia....

Ten kawałek mnie przeraża, biorąc pod uwagę "kruchość" chłodnicy OEM....

#30 ·
Więc jaki jest cel tego plastikowego pinu w żebrach chłodnicy?
Nie wiem. Gdzieś był wątek poświęcony temu pinowi. Ktoś wpadł na sugestię, że to jakiś kod inwentaryzacyjny fabryki.

Nie ma go na chłodnicach zamiennych; więc dla nas służy tylko jako przypomnienie oryginalnej chłodnicy (coś bardzo niebezpiecznego w tym momencie cyklu budowy E39).

Ta część mnie przeraża, biorąc pod uwagę "kruchość" chłodnicy oem....
Dlaczego? To nie jest funkcjonalne.

W rzeczywistości aluminiowa część, co prawda kruchej, chłodnicy Behr/Nissens jest dość solidna. Zobacz szczegóły tutaj:
- Sekcja zwłok chłodnicy Behr i zbiornika wyrównawczego Behr/Heat (1) (2)

Image

#31 ·
Oto kolejna wskazówka dotycząca daty z tego wątku dzisiaj:
- E39 (1997 - 2003) > Oryginalny zbiornik wyrównawczy BMW

Zauważ, że zbiornik wyrównawczy BMW z168 ma kod daty, a ten z rynku wtórnego nie. Kod daty to okrągłe kółko z '10' w środku - '2010'. Kropki wokół krawędzi koła reprezentują miesiące - 8 kropek = sierpień. Operator maszyny dodaje znak wykrawania w formie na początku każdego nowego miesiąca. Zatem ten zbiornik został wyprodukowany w sierpniu 2010 roku. Zbiornik od gibo58 został wyprodukowany w listopadzie 2009 roku. Umożliwia to identyfikowalność wadliwych części.
Image

Attachments