BMW Forum - BimmerFest BMW Forums banner
Status
Not open for further replies.
21 - 40 of 43 Posts
Nadal nad tym pracuję, Doug. Do tej pory wymieniłem oba czujniki nox. Nie jeździłem jeszcze samochodem nigdzie. Tylko na biegu jałowym na podjeździe i rozwiązywanie problemów z ISTA. Nie mogłem kontynuować w ISTA, ponieważ mówi, że mój poziom integracji jest zbyt niski, więc to sprawdzam. Kiedy to rozgryzę, mogę przejść do jazdy kondycjonującej, aby usunąć usterki. Udało mi się usunąć błąd adaptacji dla czujników nox. Więc teraz mam ostrzeżenie 1 i 2 dla odliczania i słabej jakości, które mogę zresetować, gdy będę mógł kontynuować w planie serwisowym.

Starannie unikam dłuższego niż chwilowe postoju na biegu jałowym, ponieważ uważam, że czujniki NOx potrzebują czegoś więcej niż tylko własnej funkcji grzania dla długowieczności. Uważam, że zanieczyszczają się podczas dłuższego postoju na biegu jałowym.

Problem rozwiązany. Jak napisano w poprzednim poście, wymieniłem oba czujniki nox i nie sądzę, żeby były potrzebne. Kiedy zacząłem to robić, szukałem sposobu na odczyt kodów i kupiłem Carly, a następnie ISTA. Nie wiedziałem o czasach nagrzewania czujników nox, więc pomyślałem, że mogą być wadliwe. Wiem również, że tylny czujnik nie aktywuje się, dopóki nie zaczniesz jechać. Poza tym uzupełniłem zestaw (można zobaczyć poziom w ISTA) i wyczyściłem wszystkie adaptacje, które znalazłem, dotyczące SCR. Po 25 milach komunikat kontrolny zniknął.

Czytałem o problemie z programowaniem i długoterminową adaptacją nox w f10 w biuletynie technicznym BMW.

Wysłane z mojego SM-N950U1 za pomocą aplikacji mobilnej Bimmerfest

17 tys. mil, zignorowałeś to i teraz jesteś 'dość nieszczęśliwy'??????

Zatem, aby odpowiedzieć na osadzone pytania:

1. Tak, zacznij od czyszczenia zaworu

2. Nie, żadnych łatwych obejść w odliczaniu

3. Jasne, usuń to wszystko. Niedrogo. Nie w sobotnie popołudnie.

4. Czy twój stan to CA? 1. Jest coś takiego jak Google. i 2. Nie ma znaczenia, za późno - gdybyś działał przed 70 tys., to może

Twoje czujniki NOX też mogą umierać... to byłoby #2 po wtryskiwaczu na mojej liście.

Jakieś oprogramowanie BMW w twojej grupie? Będziesz tego potrzebować...
Właśnie to przeszedłem z dealerem BMW. Mój samochód to 740 L D (dla diesla).........87 tys. mil. Zabrałem go z powodu ostrzeżenia "nieprawidłowy płyn". Dealer wymienił zawór dozujący za 1500 $ i również, w ramach gwarancji, wymienił oba czujniki NOX. Na tego typu rzeczy obowiązuje gwarancja na 120 tys. mil. Mam nadzieję, że to pomoże

Mam nadzieję, że nie musieli Państwo płacić 1500 za wymianę zaworu dozującego. To praca na 30 minut i niedrogi element. Zawór dozujący NIGDY nie jest zły, ale to pierwsza rzecz, którą zrobi dealer w dążeniu do rzucenia (Państwa) pieniędzy na problem. Prawdziwym problemem jest zawsze słaby punkt w systemie, czujniki NOX, które z czasem ulegają degradacji, około 100 000 kilometrów zgodnie z założeniami.

Mam nadzieję, że nie musiałeś płacić 1500 za wymianę zaworu dozującego. To 30-minutowa praca i niedrogi element. A zawór dozujący NIGDY nie jest zły, ale to pierwsza rzecz, którą zrobi dealer w dążeniu do rzucenia (twoich) pieniędzy na problem. Prawdziwym problemem są zawsze słabe ogniwa w systemie, czujniki NOX, które z czasem ulegają degradacji, około 100 000 kilometrów zgodnie z projektem.
No cóż... Chociaż to szybka praca i tani element, OKAZJONALNIE są złe. Istnieje plan testowy, aby sprawdzić wzór natrysku, a także ilość wtrysku. Często zatykają się lub utykają szeroko otwarte. Widziałem mnóstwo rur PEŁNYCH DEF i niektóre, które pękły wokół "talerza" i przeciekały na całe piekło.
Prawdziwym problemem MOGĄ być czujniki NOX, ale może to być również termostat, zawór dozujący, katalizator SCR, zapobieganie regeneracji, kilka rzeczy, ponieważ problemem jest tak naprawdę "wydajność SCR", która, SĄDZĘ, to 4D16. System nie wie, dlaczego nie konwertuje NOX, ale wie, że tego nie robi na podstawie odczytów NOX. Istnieje stara wersja NOX i nowsza wersja, którą ISTA łatwo i wyraźnie identyfikuje. Są one również objęte przedłużoną gwarancją SIB 01 19 18, więc technicy chętnie je wkładają i biorą pieniądze BMW, ale często NIE jest to przyczyną problemu. Najczęściej jest to termostat, ponieważ NIE ustawi kodu z wyjątkiem "wydajności SCR", ponieważ pojazd nie osiąga 90C, aby prawidłowo konwertować NOX lub przejść do regeneracji.
Częścią problemu, że dealer "rzuca twoje pieniądze", jest to, że test systemu SCR zajmuje ponad 1/2 godziny za każdym razem, a jeśli NOX jest już nową wersją, jest mało prawdopodobne, aby zawiódł. Po prostu nie przejdzie planu testowego. ISTNIEJE SIB dotyczący pomocy w zdiagnozowaniu, jaka jest rzeczywista przyczyna, ale jest POMOCNY i nie ostateczny (SIB 18 02 17).
Najlepszą pomocą jest technik, który miał do czynienia z tą usterką kilka razy w przeszłości i ma już dobry plan diagnostyczny, zanim jeszcze zacznie "rzucać pieniędzmi".

Odliczam na moim 335D z 2011 roku. Komputer odczytał, że mam zły płyn. Problem: Kupiłem skrzynkę płynu od BMW, więc wiem, że to nie było w porządku. W ciągu 5 lat przejechałem 3000 mil. Przez 8 miesięcy stał w serwisie, potem dostałem samochód, zapaliła się kontrolka CEL, w zeszłym roku przejechałem 10 mil. Kontrolka CEL znowu się zaświeciła. Adoptowałem 8 dzieci. Czasami jeździłem 1000 mil na wizytę lekarską lub psychologiczną. Pisałem listy do kierowników o problemach, które miałem. Nikt nie był w stanie mnie uruchomić. Czasami wszyscy mamy rzeczy, na które nie mamy wpływu. Chciałem sprzedać samochód, ale kbb zawsze pokazywało, że saldo, które byłem winien, było większe niż wartość samochodu. Powodzenia, mam nadzieję, że problem z dieslem zostanie rozwiązany. Zostały mi tylko 2 raty do spłacenia. Potem, ponieważ nie przejdzie testu spalin, mogę go nie sprzedać. Kto by pomyślał.

Odliczam w moim 335D z 2011 roku. Komputer odczytał, że mam zły płyn. Problem: kupiłem skrzynkę płynu od BMW.
Więc wiem, że to nie było w porządku. W ciągu 5 lat przejechałem 3000 mil. Przez 8 miesięcy stał w serwisie, potem dostałem samochód, zapaliła się kontrolka CEL, w zeszłym roku przejechałem 10 mil. Kontrolka CEL znowu się zapaliła. Adoptowałem 8 dzieci. Czasami jeździłem 1000 mil na wizytę lekarską lub psychologiczną. Napisałem listy do kierowników o problemach, które miałem. Nikt nie był w stanie mnie uruchomić. Czasami wszyscy robimy rzeczy, na które nie mamy wpływu. Chciałem sprzedać samochód, ale kbb zawsze pokazywał, że saldo, które byłem winien, było większe niż wartość samochodu.

Powodzenia, mam nadzieję, że problem z dieslem zostanie rozwiązany. Zostały mi tylko 2 raty do spłaty. Potem, ponieważ nie przejdzie przeglądu, mogę go nie sprzedać. Kto by pomyślał.
Niewłaściwy płyn to wniosek z obserwacji niewystarczającej reakcji na wstrzyknięcie domniemanego dobrego DEF. Nie ma złego DEF. Często występują wadliwe czujniki, które dostarczają zepsute obserwacje.

Niestety wydaje się, że zobowiązałeś się do określonego sposobu postępowania. W przeciwnym razie poleciłbym dać kompetentnemu Centrum Serwisowemu BMW możliwość naprawienia Cię. Jako rodzic zastępczy możesz mieć środki prawne i pomoc niedostępną dla ogólnych właścicieli BMW. Skontaktuj się ze swoją strukturą wsparcia.

Skontaktuj się z BMW NA w celu wykazania ich dobrej woli.

Problem rozwiązany. Jak napisano w poprzednim poście, wymieniłem oba czujniki nox i nie sądzę, żeby były potrzebne. Kiedy zacząłem to robić, szukałem sposobu na odczyt kodów i kupiłem Carly, a następnie ISTA. Nie wiedziałem o czasach nagrzewania czujników nox, więc pomyślałem, że mogą być wadliwe. Wiem również, że tylny czujnik nie aktywuje się, dopóki nie zaczniesz jechać. Poza tym uzupełniłem zestaw (poziom widać w ISTA) i wyczyściłem wszystkie adaptacje związane z SCR. Po 25 milach komunikat kontrolny zniknął. Przeczytałem o problemie z programowaniem i długoterminową adaptacją nox w f10 w biuletynie serwisowym BMW. Wysyłane z mojego SM-N950U1 za pomocą aplikacji mobilnej Bimmerfest
Którą ISTA kupiłeś, aby wykonać tę procedurę? Czy to wszystko, czego potrzeba, aby zresetować odliczanie 1000 km, mój przejechałem do zera i teraz się nie uruchamia. Chciałem tego spróbować przed ponownym zaprogramowaniem ECU

Czy ktoś może pomóc w tej sprawie? Mam 328D z 2014 roku z przebiegiem 113 tys. mil i umówioną wizytę na piątek, aby sprawdzić, czy dealer wymieni czujniki nox. Mój problem polega na tym, że odliczanie się rozpoczęło i podczas mojej nieobecności moja żona lub teściowa używały samochodu i na szczęście dojechały do domu, gdy zobaczyły komunikat o braku uruchomienia, i stoi na moim podjeździe, ale odliczanie osiągnęło 0.

To mój środek transportu do pracy i teraz jestem w czarnej d.. Jakieś sugestie? Czy powinienem kupić oprogramowanie i kabel ista i spróbować zresetować odliczanie? Nie wiem, co robić.

BMW 2015 X3d.
W styczniu 2024 roku podczas wakacji pojawił się straszny komunikat "Nieprawidłowy płyn dodany 322 km do braku rozruchu". Niewiarygodne, że byliśmy 20 km od dealera BMW. Zatrzymaliśmy się, technik powiedział, że przewód zamarzł i trzeba go rozmrozić. Zostawiliśmy go na noc, dodano płyn DEF i kod został wyczyszczony. Przejechałem 1000 km i kontrolka zaświeciła się ponownie. Zabrałem X3d do mojego lokalnego warsztatu napraw BMW. Znalazł uszkodzony wieszak tłumika za 50,00 $, który mógł spowodować dostęp powietrza do połączenia. Wymienił zacisk i wszystko jest dobrze.

Zastanawiam się, jak Gailaroose zakończył swoją przygodę z 335d? Chciałbym kupić 335d, ale oczywiście muszę uruchomić ISTA+, jeśli mam tu jeszcze jedno BMW.

Hej! Powinienem był napisać wcześniej.

Rozwiązałem problem za pomocą strojenia i pełnych usunięć. Samochód działa świetnie i nie muszę się już martwić o układ emisji spalin!

Spróbuję dowiedzieć się, jak zamknąć wątek. Dziękuję za odpowiedź!

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk
Każdy, kto usuwa swój SCR i/lub DPF, powinien również wpuścić niewielką ilość spalin do swojej kabiny, aby i on mógł cieszyć się tym, co każdy samochód milę za tobą na autostradzie - toksycznymi i ostrymi spalinami.

Czy ktoś wie, jak dodać więcej czasu po "brak uruchomienia", w którym faktycznie już się nie uruchamia? Otrzymałem kod błędu 2C4E00 System SCR słaba jakość adblue lub usterka systemu. Spuściłem i napełniłem nowym DEF, ale nadal błąd. Dało mi tylko 30 mil do uruchomienia. Samochód to 328d z 2016 roku. Mam Ista+ i brak kodów Nox. Tylko kod DEF. Uważam, że po zbadaniu może to być jednak czujnik(i) Nox. Więc z przyjemnością wymieniłbym i sprawdził, ale nie mogę sprawdzić. Brak uruchomienia. Czy ktoś zna następne możliwe kroki? Próbowałem ponownie załadować istniejące oprogramowanie, ale pojawił się komunikat, że coś nie było podłączone (nie pamiętam). Udało mi się załadować nowe oprogramowanie przed tym wszystkim, więc wiem, że moja konfiguracja działa.

Czy ktoś może pomóc w tym problemie? Mam 328D z 2014 roku z przebiegiem 113 tys. mil i umówioną wizytę na piątek, aby sprawdzić, czy dealer wymieni czujniki nox. Mój problem polega na tym, że odliczanie się rozpoczęło i gdy mnie nie było, moja żona lub teściowa używały samochodu i na szczęście dojechały do domu, gdy zobaczyły komunikat o braku uruchomienia, i stoi na moim podjeździe, ale odliczanie osiągnęło 0.

To mój środek transportu do pracy i teraz jestem w czarnej d.. Jakieś sugestie? Czy powinienem kupić oprogramowanie i kabel ista i spróbować zresetować odliczanie? Nie wiem, co robić.
Jak rozwiązałeś problem?

21 - 40 of 43 Posts
Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.