BMW Forum - BimmerFest BMW Forums banner

N62 - Wymiana filtra pompy powietrza wtórnego

1.5K views 3 replies 3 participants last post by  Annolago  
#1 ·
Cześć
Więc wybaczcie mi, ale tak naprawdę nie wiem, czy wszystkie modele silników są wyposażone w pompę powietrza wtórnego - ale V8 tak, i działają przez pierwsze 90 sekund lub tak, aby pomóc obniżyć emisję spalin, gdy silnik jest zimny. Na tej pompie powietrza znajduje się filtr, tak jak na zwykłym wlocie - z tym że jest znacznie mniejszy. Teraz zaczynam mieć nierówną pracę na biegu jałowym w tych pierwszych 90 sekundach, więc przyszło mi do głowy, że może dobrym pomysłem byłoby go wymienić. Szukałem wszędzie, w tym w NewTis i we wszystkich innych miejscach, które mogłem znaleźć, ale nigdzie nie jest napisane, że należy wymienić ten filtr. Teraz działa tylko przez 90 sekund, ale mój samochód się starzeje, a jeśli powiem, że moja średnia przejechana odległość wynosi około 8 kilometrów, to daje około 300 godzin i myślę, że to bardzo mało, ponieważ jest wiele krótkich tras.
Czy ktoś kiedyś wymienił taki filtr? A może ma ktoś jakieś zdanie na ten temat?
Dzięki
P.S. Tak, wymieniam zawory PCV i przechodzę na nigdy nieizolowane węże, gdy tylko temperatura przekroczy zero stopni. Nienawidzę nie mieć garażu... :-(

#2 ·
Cześć Annolago,
Przeszukano RealOEM i lokalnego dostawcę BMW Leebmann24. Nie mogę znaleźć żadnych odniesień do filtra powietrza dla wtórnej pompy powietrza. Być może jest to podobne do zbiornika wspomagania kierownicy, jest wbudowany i można go wymienić tylko poprzez wymianę pompy. Brzmi logicznie, ale co z wyciekiem podciśnienia? Ta rura powietrzna w kształcie litery Y, która biegnie pod kolektorem dolotowym, jest cienka i krucha. Czy sprawdziłeś przewody powietrzne? A co z nagromadzeniem węgla w wtórnym układzie powietrznym? Czy ktoś wie, czy ma to wpływ na biegu jałowym przy rozruchu? Wiem, że spowoduje to awarię podczas testów emisji spalin. Kupiłem i użyłem zestawu serwisowego wtórnego powietrza od AGA. Usunął kody błędów, ale minęły już 3 lub 4 lata i myślę, że znowu nadszedł czas. Jestem jak ty, większość moich przejazdów to krótkie wycieczki po mieście z okazjonalnymi długimi weekendowymi wyjazdami (nieistniejącymi od czasu Covid). Właśnie przekroczyłem 200 kilometrów, wcale nie jeżdżę nim ciężko, ale też go nie oszczędzam, zwłaszcza od czasu serwisu / modernizacji zawieszenia. Uwielbiam to, nie byłem pewien, jak to się potoczy, kiedy to planowałem, ale z pewnością jestem zadowolony z rezultatu.

Pozdrawiam

#3 ·
O ile wiem, tylko 545 ma pompę powietrza wtórnego w Ameryce Północnej.
Miałem problemy z zimnym rozruchem, takie jak opisujesz, odkąd mam swój 545 (9 lat) i udało mi się je całkowicie zredukować/wyeliminować, zmieniając olej silnikowy zimą. 10w60 całkowicie to eliminuje, a obecnie ponownie używam 5w40 i do tej pory w tym sezonie miałem tylko jedno wystąpienie.