BMW Forum - BimmerFest BMW Forums banner

Ponowne smarowanie różnych przegubów kulowych

19K views 9 replies 7 participants last post by  mikes 535i  
#1 ·
Właśnie natknąłem się na ten post na forum M3, to ciekawy pomysł ponownego smarowania TYLNEGO przegubu kulowego. Wiele lat temu producenci instalowali smarowniczki na przegubach kulowych, ale już tego nie robią.

Myślę, że możesz użyć tej techniki (strzykawka + tępa igła wypełniona smarem), aby nasmarować prawie każdy przegub kulowy (drążek kierowniczy itp.) w każdym samochodzie:

http://m3forum.net/m3forum/showthread.php?t=321617

Zasadniczo:
- Ostrożnie podnieś pierścień za pomocą szczypiec.
- Delikatnie podnieś gumową osłonę, wstrzyknij smar.
- Zainstaluj ponownie pierścień.

Przekopiuję kilka zdjęć dla Twojej rozrywki. Co myślisz?

Attachments

#3 · (Edited)
Interesujące. Myślę, że moje pytanie brzmi: czy przeguby kulowe zużywają się tylko z powodu braku smaru? Wydaje się, że prawie każdy, który wymieniłem, jest wynikiem rozerwanej osłony, która przepuszcza piasek i żwir. Zawsze są jednak wyjątki, jak tylne przeguby kulowe. W tych, które wymieniłem, osłony były w porządku, a przeguby nie były suche. Ale dostają niesamowitego wycisku. Myślę, że jeśli masz czas i ochotę, ponowne smarowanie nie zaszkodzi. Ale skąd wiesz, czy używasz właściwego smaru?

#4 · (Edited)
Nie znam przegubów kulowych, a pobieżne wyszukiwanie haseł 're-grease' i "balljoint" przyniosło właśnie teraz zerowy wynik w wyszukiwaniu na forum bestlinks i bimmerfest.

Google wyświetliło kilka pozycji (wyszukiwane hasła "re-grease balljoint bmw"), ale niewiele dobrych instrukcji DIY.

Pierwszy wynik to ta sama instrukcja DIY, do której odwołał się cn90!
- DIY Ponowne smarowanie tylnych przegubów kulowych w E46 M3

Inne wyniki nie były tak pouczające jak ten, który znalazł cn90:
- E39 Wahacze MOOG - i złączki z gwintem
- E39 Żywotność tylnych przegubów kulowych? - opcje odbudowy zawieszenia
- BobIsTheOilGuy - Igła wtryskiwacza smaru do uszczelnionych przegubów kulowych.
itd.

Więc, jak zwykle, dodałem link bogaty w słowa kluczowe do bestlinks dla łatwiejszego odniesienia w przyszłości:
- Jak ponownie nasmarować przeguby kulowe za pomocą wtrysku igłowego bez wprowadzania piasku i zanieczyszczeń do przegubów kulowych (1)

Skorzystałem również z możliwości zmniejszenia zdjęć z tej instrukcji DIY do 640x480, jak podano poniżej.

Attachments

#6 ·
...Jedynym sposobem, aby smar mógł się wydostać, jest rozerwana osłona.
Tak i nie.

Kiedy niedawno robiłem remont tylnego zawieszenia.

Gumowe osłony tylnych przegubów kulowych były w porządku, bez żadnych pęknięć, ale kiedy zrobiłem autopsję, w środku praktycznie nie było smaru! Sworzeń kulowy był luźny z pewną rdzą w środku.

Z drugiej strony osłona górnego wahacza była rozerwana i cały smar również zniknął.

W każdym razie myślę, że jeśli ktoś jest ostrożny (najpierw wyczyści cały brud wokół przegubu kulowego), delikatnie podniesie osłonę, wstrzyknie trochę smaru i ponownie założy osłonę, to myślę, że to nie zaszkodzi.

#9 ·
Prawdopodobnie dostanę za to po głowie, ale wydaje się bezcelowe ponowne smarowanie starych przegubów kulowych, zwłaszcza jeśli zbliżasz się do ich całkowitej wymiany.
Tak naprawdę,

mówię o "rutynowej konserwacji", takiej jak smarowanie różnych przegubów kulowych (takich jak drążek kierowniczy, wahacze itp.) co 20-30 tys. Może przesada (a może i nie).