BMW Forum - BimmerFest BMW Forums banner

Drzwi z miękkim domykiem i bezpieczniki

26K views 20 replies 14 participants last post by  Intruder42  
#1 ·
Cześć wszystkim,

Drzwi z miękkim domykaniem po stronie kierowcy w moim 2013 5.0 nie działają (głośny dźwięk zgrzytania kół zębatych). Jestem prawie pewien, że to siłownik drzwi. Prawdopodobnie wkrótce będę wymieniał samochód, więc naprawdę nie chcę wydawać pieniędzy na naprawę, dopóki dokładnie nie będę wiedział, co chcę zrobić z samochodem (kilka miesięcy temu wydałem $$$ na opony). Więc z tym przydługim wstępem... czy komuś udało się wyciągnąć bezpiecznik, aby zatrzymać drzwi z miękkim domykaniem? A może bezpiecznik jest powiązany z innymi elementami?

Dzięki!

#2 · (Edited)
Jeśli poszukasz dodatkowych informacji na forach, w Internecie i na stronie TIS (www.newtis.info)...możesz odkryć, że inni po prostu wyciągają złącze elektryczne klamki drzwi z miękkim domykaniem. Jeśli bezpiecznik to kontroluje... "przypuszczam", że bezpiecznik kontroluje wiele funkcji centralnego zamka. Ale to tylko przypuszczenie... Zachęcam do dalszego poszukiwania informacji. Strona TIS prawdopodobnie ujawni, które bezpieczniki kontrolują siłowniki miękkiego domykania.

Powodzenia. :) Przy okazji/dla informacji, BMW zwykle udostępnia projekt/funkcję inżynieryjną na wielu platformach... zwłaszcza w pokoleniach. W tym przypadku byłyby to e60/e63/e64/e65/e66/ (seria 5/6/7)... więc jeśli znajdziesz instrukcję DIY lub wątek z jednego z wyżej wymienionych forów na temat wyłączania klamki drzwi z miękkim domykaniem... istnieje 99,9% szansy, że to samo będzie dotyczyło Twojego e70.

WSKAZÓWKA: jeśli klikniesz link do strony TIS powyżej... wprowadź ostatnie 7 cyfr swojego numeru VIN, a następnie wpisz "soft-close" w polu wyszukiwania... możesz znaleźć przydatne informacje na temat tej funkcji, które będą zawierać szczegóły funkcjonalne, a także schematy okablowania itp.

#4 ·
Nadal działa w 2020 roku

Ta sztuczka działa również w E71 z 2013 roku.

Wyciągnąłem F145 i wyeliminowało to hałas zamykanych drzwi. Wszystkie inne funkcje elektryczne w drzwiach działają. Schemat elektryczny miękkiego domykania tis.info potwierdza, że dotyczy to tylko mechanizmu miękkiego domykania.

#10 ·
Nadal działa w 2020 roku

Ta sztuczka działa również w E71 z 2013 roku.

Wyciągnąłem F145 i wyeliminowało to hałas miękkiego zamykania drzwi. Wszystkie inne funkcje elektryczne w drzwiach działają. Schemat elektryczny miękkiego zamykania tis.info potwierdza, że wpływa to tylko na mechanizm miękkiego zamykania.
Bardzo dziękuję za potwierdzenie tego - oszczędza mi to dużo czasu przy otwieraniu panelu drzwi.

#5 ·
Witajcie,

Drzwi z miękkim domykaniem po stronie kierowcy w moim 2013 5.0 nie działają (głośny dźwięk zgrzytania przekładni). Jestem prawie pewien, że to siłownik drzwi. Prawdopodobnie wkrótce sprzedam samochód, więc naprawdę nie chcę wydawać pieniędzy na naprawę, dopóki dokładnie nie dowiem się, co chcę zrobić z samochodem (kilka miesięcy temu wydałem $$$ na opony). Więc z tym przydługim wstępem... czy komuś udało się wyciągnąć bezpiecznik, aby zatrzymać drzwi z miękkim dotykiem? A może bezpiecznik jest powiązany z innymi elementami?

Dzięki!

#9 · (Edited)
Czy ten bezpiecznik działa również dla drzwi pasażera?
Trudno powiedzieć… nie zostawiłeś nam żadnych szczegółów dotyczących pojazdu… modelu/roku modelowego/itp. Pomóż nam lepiej Ci pomóc, zostawiając nam wystarczającą ilość szczegółów/informacji, aby udzielić Ci prawidłowej odpowiedzi. Nie chciałbym szukać informacji i je publikować… a potem dowiedzieć się, że to błędne informacje, ponieważ użyłem innego modelu/roku modelowego niż Ty. Niektóre rzeczy mogą się zmieniać w zależności od modelu, od początku do końca produkcji. :)

Ale jeśli masz e70 X5 50i… to przedni pasażer SCA (soft close actuator) jest zasilany przez inny bezpiecznik… w rzeczywistości każde drzwi mają swój własny bezpiecznik. Zobacz tabelę poniżej... przedni pasażer SCA to F146 (zaznaczony na zielono):

Image

#8 ·
Wiem, że powiedziałeś, że wyjąłeś bezpiecznik i to dobrze... Ale czy mogę zasugerować, że naprawa jest ogólnie dość łatwa i znalazłem część zamienną na eBayu za grosze (100 dolarów) i działa bez zarzutu przez ponad 20 tysięcy mil... Oto link...

#15 ·
Mój problem jest nieco inny z 2013 E71. Problem polega na tym, że miękkie domykanie nie działa tylko dla drzwi kierowcy. Wszystko inne działa ok. Nie ma dźwięku ani trzaskania podczas zamykania drzwi kierowcy. Wygląda na to, że nie ma już miękkiego domykania. Sprawdziłem bezpieczniki i rzeczywiście bezpiecznik nr 145 w bagażniku był przepalony. Po wymianie bezpiecznika od razu się przepala.
Od czego powinienem zacząć szukać rozwiązania? Gdzie może być obwód otwarty? Nie chcę grzebać przy całym okablowaniu, szukając obwodu otwartego.
Doceniam Twoją uwagę. Czytałem poprzednie posty, szukałem wszędzie, ale bez powodzenia, od czego zacząć.
Dzięki

#20 ·
Mam 535i z 2013 roku z tym samym problemem z miękkim domykaniem. Próbowałem wyłączyć tę funkcję, wyjmując bezpiecznik 145, ale nie wpłynęło to na miękkie domykanie po stronie kierowcy. Bezpieczniki 142 i 143 wydają się być czerwonymi bezpiecznikami 10 A, ale bezpiecznik 145 jest żółtym bezpiecznikiem 20 A. Czy są jakieś inne bezpieczniki, które zasilają ten system w moim modelu?