BMW Forum - BimmerFest BMW Forums banner

540i/6 - Szum w rytm pracy silnika - proszę o pomoc w diagnozie

3.5K views 10 replies 5 participants last post by  bluebee  
#1 ·
Jechałem dziś moim 540i i zacząłem słyszeć szumiący dźwięk dochodzący z silnika. Dźwięk jest zgodny z pracą silnika i przyspiesza, gdy obroty rosną, i opada, gdy obroty maleją. Jest to głęboki, ale lekko wysoki szum i wydaje się dochodzić z przedniej połowy obszaru silnika. Wydajność silnika i jazda samochodu nie są naruszone.

Wszelka pomoc w tej sprawie byłaby pomocna i mile widziana.

#2 · (Edited)
Może to być cokolwiek, najprawdopodobniej uszkodzone koło pasowe, ale tak naprawdę może to być cokolwiek, biorąc pod uwagę podane informacje. Musisz otworzyć maskę i zlokalizować dokładnie, skąd dochodzi dźwięk... Nagraj krótki film i opublikuj go, abyśmy mogli go posłuchać, jeśli możesz. Im więcej informacji podasz, tym lepsze pomysły otrzymasz. Postaraj się jak najlepiej zlokalizować źródło hałasu i daj nam wszystko, co możesz, abyśmy mogli się tym zająć...

#4 ·
Musisz otworzyć maskę i zlokalizować dokładnie skąd dochodzi dźwięk... nagraj krótki film i opublikuj go
Z wątku bestlinks...
- Wideo z piskiem zimnego silnika na biegu jałowym (1)
- Wideo z hałasem uszkodzonego wirnika pompy wody (1)
- Wideo z hałasem grzechotania VANOS (1)
- Jak zdiagnozować hałasy dochodzące z układu paska napędowego (1)
etc.

#5 ·
Wszystkie te informacje były bardzo pomocne w ustaleniu, czym to na pewno nie było. Dziękuję za pomoc.

Dziś rano uruchomiłem ją, żeby spróbować to lepiej rozgryźć, i zapaliła się kontrolka ładowania akumulatora, a także dźwięk stał się gorszy/głośniejszy, co skłania mnie do przekonania, że to alternator się zepsuł. Również nieprzyjemnie pachniało.

Czy to dobry wniosek? Ile generalnie kosztuje naprawa takiego problemu?

Jeszcze raz dzięki!

#11 ·
to jest alternator
Jeden z tych filmów okazał się być alternatorem:
- Wideo z zimnego biegu jałowego silnika (1)

Oto instrukcja DIY:
- Przykład całkowitej awarii elektrycznej użytkownika (AAA odholowane) naprawa alternatora (1) (2)

Nie jestem w 100% pewien, że to był alternator ... ale ... hałas zniknął, gdy wymieniłem alternator i cały układ paska napędowego ... ale powodem, dla którego wymieniłem układ paska napędowego, było to, że alternator wyraźnie zawiódł.

W związku z tym "myślę", że to był alternator. Ale chodzi o to, że jeśli przetestujesz alternator (zobacz wątek testu alternatora), to również "powinieneś" wymienić cały układ paska napędowego (zobacz wątek wymiany układu paska napędowego).

Powodzenia.

#6 ·
Źle pachnie? Jak spalona guma? Czy pasek wieloklinowy jest nadal na miejscu? Jeśli koło pasowe się zablokuje, pasek się przepali i pęknie (lub koło pasowe odpadnie, a pasek również się zsunie), powodując zaświecenie się kontrolki akumulatora. Możesz również przetestować komputer pokładowy (OBC) #9, aby sprawdzić, jakie napięcie odczytuje (powinno być bliskie 14 V).

#7 ·
To jest rok 2001. Zajrzałem tam i pasek jest wciąż nienaruszony i wszystko obraca się normalnie. Kiedy działał wcześniej dzisiaj, były krótkie momenty, w których wydawało się, że alternator (lub problem) się zablokował, zatrzymując razem z nim pasek i powodując dość nieprzyjemną sytuację. Pachnie inaczej niż spalona guma i wydaje się to być zapach, który występuje, gdy alternator jest kaput. Sprawdzę napięcie później i zabiorę go jutro do mojego mechanika. Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

#8 ·
Jestem zupełnie nowy na tej stronie, właśnie kupiłem kombi 540 iat z 1999 roku. Pracowałem 12 lat w branży napraw samochodowych. Nie jestem pewien, jakie naprężenia ma pasek w Twoim silniku, ale z mojego doświadczenia, na podstawie tego, co opublikowałeś, wygląda na to, że masz zły napinacz paska. Czy pasek jest napinany przez napinacz sprężynowy czy napinacz śrubowy?

#9 ·
To jest najprawdopodobniej poprawne, cboling67.... napinacze i koła pasowe w tych samochodach zużywają się w tym wieku (mój zużył się 6 miesięcy temu) i wysoce zalecana jest wymiana obu zespołów napinaczy (obejmują one koła pasowe). Nawiasem mówiąc, są to napinacze sprężynowe. Kilka tygodni przed awarią mojego, zacząłem słyszeć hałas i nie byłem pewien, czy to koła pasowe/napinacze, czy alternator (bardzo blisko siebie)..... Miałem wizytę w niezależnym warsztacie w celu wymiany napinaczy i wieczorem przed wizytą się zepsuło, pozostawiając mnie unieruchomionym.....

A tak przy okazji, witamy na forum cboling67 i gratulacje z okazji 540i Touring.... załóż nowy wątek, aby się przedstawić i dołącz zdjęcia! Uwielbiam touringi, ale jestem zadowolony z mojego sedana....

#10 ·
Zrobię to

Mam nadzieję, że komuś pomogłem. Rozkręcę ten wątek. Jak wspomniałem, mam 540iat z 1999 roku, 5-biegową automatyczną skrzynię biegów, 4,4 litra. Wszystko, co wiesz o tych pojazdach. Zawsze miałem krajowe pojazdy i to mój pierwszy import, więc wszelkie rady lub informacje są mile widziane. Dzięki za powitanie.