BMW Forum - BimmerFest BMW Forums banner

Błąd czujnika światła DSC i kąta skrętu

65K views 15 replies 10 participants last post by  Dlissimore  
#1 ·
Jak poważny jest kod błędu (68) 104 Czujnik kąta skrętu, wewnętrzny ?
Kontrolka DSC w moim 530d sport z 2001 roku jest obecnie włączona, a mój lokalny warsztat sprawdził kody błędów i pokazują one, że czujnik kąta skrętu został zarejestrowany. Najwyraźniej jest to zwykle związane z usterką ABS, ale ta kontrolka się nie świeci. Warsztat mówi mi, że będzie to wymagało naprawy do przeglądu technicznego (poprzez wymianę czujnika kąta skrętu), ale może kosztować około 400 funtów!

#3 ·
Czujnik kąta skrętu współpracuje z DSC i ABS, aby uruchomić hamowanie na każdym kole, które tego potrzebuje, zanim stracisz kontrolę.
Rzadko ulegają awarii, sprawdź kalibrację tak jak sugerował champaign.

#5 ·
Wymieniłem swój. Żeby dać ci pojęcie, oto link do wątku: http://www.bimmerfest.com/forums/showthread.php?t=646253

Do kalibracji lub zaprogramowania nowego potrzebujesz oprogramowania. Większość warsztatów może go skalibrować podczas ustawiania zbieżności. Zasadniczo ustawia tylko czujnik kąta skrętu, więc wie, kiedy kierownica jest w pozycji na wprost. Jeśli go wymieniają, będą musieli go zaprogramować i skalibrować. Kiedy mój czujnik kąta skrętu padł, nie wpłynęło to na ABS. Tylko kontrolka DSC była włączona i świeciła się.

#8 ·
Czujnik kąta skrętu można skalibrować za pomocą oprogramowania INPA na laptopie. Istnieje wielu entuzjastów Bimmera z tą możliwością. Spróbuj opublikować na jednym z brytyjskich forów. Może być entuzjasta w pobliżu, który zrobi to za darmo lub za symboliczną opłatą.
Jeśli idziesz tą drogą, przeczytaj to ...
Zrozumienie najczęściej polecanych narzędzi diagnostycznych BMW i interfejsów kablowych (1) & Fabryczne i dealerskie oprogramowanie do programowania, kodowania i diagnostyki BMW, takie jak INPA, EDIABAS, NCS Expert, DIS, EasyDIS, Progman (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) & powiązane fora narzędzi diagnostycznych BMW (1) (2) (3) (4) (5)

#9 ·
Ten błąd pojawił się ponownie dzisiaj...
> E39 (1997 - 2003) > Moduł ABS E39, co jeśli ktoś nie zakoduje VIN

Wróciłem do warsztatu, aby jeszcze raz spróbować usunąć błąd SAS i ponownie skalibrować czujnik. Problem polega na tym, że błąd jest teraz najwyraźniej trwale zakodowany w pamięci i pojawia się za każdym razem, co uniemożliwia ponowną kalibrację czujnika. Błąd to (68) 104 Wewnętrzny czujnik kąta skrętu. Następną opcją wydaje się wymiana części.

Przyjrzę się możliwości zrobienia tego samemu z powyższego postu.
Image

#11 ·
Tylko cofnąć ten pociąg odrobinę. Powinieneś upewnić się, że się nie powiódł. Powinieneś wyczyścić kod i zobaczyć, jak długo zajmie mu powrót, jeśli w ogóle. U mnie po forsownej jeździe lub ostrym wyboju ten błąd nie powraca przez rok i dłużej. Widziałem również, że niskie napięcie akumulatora powoduje dziwne problemy elektryczne, powinieneś poświęcić chwilę na sprawdzenie tego.

#13 ·
Dziś otrzymałem ten błąd: 5eB0 Czujnik kąta skrętu kierownicy, wewnętrzny.
Usunąłem usterkę za pomocą Creator 310 i wykonałem miękką kalibrację (obracając kierownicę do oporu w prawo, a następnie w lewo), a żółta kontrolka 4x4 zniknęła. Przejechałem 20 km przez miasto i pozostała wyłączona. Dopiero podczas parkowania tyłem ponownie się zaświeciła. Sprawdziłem bieżące dane i pozycja kierownicy 0,0 (idealny środek) została uzyskana, gdy sama kierownica nie była widocznie wyśrodkowana (około 20 stopni odchylenia). Czy to może być przyczyną powrotu usterki? SZL został wymieniony przez BMW dwa lata temu kosztem 1400 AUD i od tego czasu nie był kalibrowany ani ustawiany.

#16 ·
Nie jestem pewien, czy ten link zadziała, przerywane problemy z połączeniem ze strumieniem danych na żywo czujnika kąta skrętu z Creator310 na x3 z kodem błędu suwaka i błędem zasilania czujnika. Wewnątrz czujnika kąta skrętu i tymczasowa poprawka:

http://www.bimmerfest.com/forums/showthread.php?t=812529&goto=newpost