BMW Forum - BimmerFest BMW Forums banner

Czy to dobra oferta dla silnika 540i?

2.2K views 10 replies 6 participants last post by  franka  
#1 ·
Witajcie wszyscy. Postaram się to skrócić. Mam 98' 540i z przebiegiem 250 000 mil. Ten silnik działał dobrze i mocno, dopóki nie uszkodziłem uszczelki głowicy. Albo gorzej, wypaczyłem głowicę. Planowałem naprawić ten silnik. Ale z ciekawości zatrzymałem się na złomowisku BMW na mojej ulicy. Zapytałem o kompletny silnik do mojego 540i. Powiedzieli, że mają kilka. 1200 $ za silnik. A jeśli chciałbym, żeby go zainstalowali, to +500 $ za robociznę. Zaoferowali również 3 miesiące gwarancji na silnik i robociznę. Czy to byłby lepszy sposób postępowania? Z góry dziękuję...

#3 ·
Cześć edjack..... Silnik, który widziałem, miał na tabliczce 98' 103k mil. Ten złomowisko jest również warsztatem naprawczym dla BMW i MBZ. I zawsze wydają się być zajęci samochodami klientów. Albo mogę zaoszczędzić 500 $ i zainstalować go sam.... Po prostu jestem leniwy :)

#4 ·
Są w tym również aspekty komputerowe. Chociaż mogą to zrobić dobrze, złomowiska nie są znane z mówienia CAŁEJ prawdy. Z drugiej strony, łatwiej jest im to zrobić, a jeśli zrobią to dobrze (wkrótce podłączyłbym Gt1), będzie warto.

#6 ·
my2275bug,

Zanim zamontują silnik, rozważ, aby wymienili zawór CCV, następujące uszczelki: pokrywę zaworów, górne pokrywy łańcucha rozrządu (kolektor dolotowy?); pompę wody, termostat, mocowania silnika.

Kiedy będą mieli otwartą górną obudowę rozrządu, poproś ich, aby sprawdzili, co widzą z prowadnic łańcucha.

Czy ktoś może dodać coś do tej listy?

500 $ brzmi jak okazja. Nie zrobiłbym tego sam, żeby zaoszczędzić tak małą kwotę.

#7 ·
silnik ... CCV ... pokrywa zaworów, górne pokrywy łańcucha rozrządu (kolektor dolotowy?); pompa wody, termostat, mocowania silnika... sprawdź... prowadnice łańcucha.
Dodam to do wątku z zadaniami tandemowymi:
- Typowe zadania naprawcze DIY w tandemie połączone, gdy już tam jesteś (1)

Czy ktoś może dodać coś do tej listy?
bluebee said:
- Jeśli wymieniasz silnik, rozważ również wymianę
- Niezbędne elementy zawieszenia
- Mocowania silnika i skrzyni biegów
- CCV i węże
- Elementy układu chłodzenia
- Elementy układu napędu pasowego
- Sprzęgło (jeśli uzasadnione)
- ?Co jeszcze?
Fudman said:
Jeśli wymieniasz CCV, powinieneś również wymienić węże. Po prostu przedmuchaj rurkę bagnetu.
Jeśli wymieniasz chłodnicę i pompę wody, powinieneś również wymienić zbiornik wyrównawczy, sprzęgło wentylatora, różne koła pasowe i paski.
Jeśli przerabiasz przednie zawieszenie, powinieneś rozważyć wymianę amortyzatorów, wahaczy, łączników stabilizatora i drążków kierowniczych.
Jeśli wymieniasz silnik, wymień uszczelki Vanos.
$500 brzmi jak okazja
W początkowych dniach kosztowało mnie 450 dolarów, żeby wymienić akumulator w Stevenscreek BMW w San Jose!

#9 ·
Brzmi jak dobra oferta z gwarancją.

Przebieg nie zużyje uszczelki głowicy. Przegrzanie jest powodem, dla którego uszczelki głowicy się psują. Zakładając, że silnik nigdy nie miał głowicy(głowic) zdjętej od nowości.

#10 ·
Przegrzanie jest powodem, dla którego uszczelki głowicy się psują
Dzięki za wyjaśnienie, ponieważ zastanawiałem się, czy uszczelka głowicy po prostu pęka przy pewnym przebiegu (ma 250 tys., więc to DUŻO!).

Jeśli przegrzanie było powodem, to te linki mogą pomóc OP:

- Podsumowanie porad dla użytkowników, którzy podejrzewają poważną naprawę silnika z powodu przegrzania (1) & jak przetestować silnik pod kątem uszkodzonej uszczelki głowicy, pękniętych głowic, wypaczonego bloku, zatarcia wałka rozrządu, zanieczyszczonych łożysk, uderzenia hydraulicznego płynu chłodzącego lub uszkodzenia tłoka, pierścienia lub zaworu (1) (2) & dobrze zbadana, wielokrotnego użytku odpowiedź dla konkretnego użytkownika z uszkodzonym silnikiem (1) & o jakie pytania należy zapytać, gdy początkowo podejrzewa się poważne uszkodzenia związane z nagrzewaniem (1) & spawanie pęknięcia między cylindrem nr 3 a płaszczem wodnym po stronie wydechu (1) & jakie wymiany silników E39 są najbardziej zalecane (1) (2) (3) & jak podnieść i wyjąć silnik (1) & gdzie uzyskać nowy lub regenerowany blok krótki lub blok długi (1) (2) & dlaczego silniki E39 są tak podatne na uszkodzenia związane z temperaturą w pierwszej kolejności (1)

#11 ·
Przejechałem ponad 230 tys. mil i jeżdżę na syn 20w50 w tym upale w Dallas i działa bardzo, bardzo dobrze.

Musiałem dolewać trochę oleju między wymianami, gdy jeździłem na 0w30 lub 0w40, ale teraz już nie.